Apple Watch Series 2-recension: Building Towards Maturity

Under första halvåret 2015 släppte Apple den första versionen av Apple Watch. Apple Watch var en produkt som länge ryktats om, ofta kallad iWatch innan den släpptes. På den tiden representerade den det bästa försöket jag hade sett att ge en övertygande smartwatch-upplevelse, men det var helt klart en första generationens produkt med brister och brister. Det var inte olikt iPhone 2G eller iPad 1 i det avseendet, och trots allt det gjorde bra, fanns det andra delar av upplevelsen som verkligen inte levererade. Även om detta inte borde ha varit oväntat med tanke på naturen hos första generationens produkter, när en enhet är omgiven av så mycket hype i så många år, kan förväntningarna börja springa iväg. Dessutom uppfyllde vissa aspekter som applikationsprestanda inte de standarder som förväntas av en fraktprodukt. I vår recension av den ursprungliga Apple Watch drog vi slutsatsen att det var ett bra första försök, men uppenbarligen felaktigt, och att vanliga konsumenter borde vänta på framtida iterationer.

Om vi ​​hoppar till nuet är Apple tillbaka med den andra generationen av Apple Watch, den passande namnet Apple Watch Series 2. Lanseringen av Apple Watch Series 2 kommer två år efter det ursprungliga tillkännagivandet av Apple Watch. Även när du tänker på det sex månaders gap mellan den första Apple Watchs tillkännagivande och lanseringen, representerar detta fortfarande en längre tid mellan versionerna än den årliga kadens som vi har kommit att förvänta oss för många andra produkter. Att ha en produkt på marknaden i ett och ett halvt år är en bra tidsrymd för att observera hur användarna använder den, vilka funktioner de använder och inte använder och vilka delar av upplevelsen som skapar friktion. För en första generationens produkt är denna typ av information väsentlig för att göra de nödvändiga förbättringarna i framtida iterationer, eftersom att ta produkten i fel riktning skulle kunna döma dess framtida utsikter helt.

Utöver de förbättringar som gjorts i watchOS 3 innehåller Apple Watch Series 2 ett antal hårdvaruförbättringar. Även om man kan tro att specifikationer är helt irrelevanta i en smartklocka, kan det faktiskt inte vara längre från sanningen. Många av problemen med den ursprungliga Apple Watch härrör från olika begränsningar i hårdvaran, särskilt långsamheten hos CPU och GPU. Med Series 2 har Apple en chans att ta itu med många av dessa problem. Jag har sammanställt en tabell nedan med specifikationerna för båda storlekarna på den ursprungliga Apple Watch jämfört med deras efterföljare i Series 2.

Apple Watch 38mmApple Watch 42mmApple Watch Series 2 38mmApple Watch Series 2 42mm
SoCApple S1
CPU: 520MHz Cortex A7
GPU: PowerVR Series5
Apple S2
CPU: 2 x 520MHz Cortex A7
GPU: PowerVR Series6 ‘Rogue’
RAM/NAND512 MB LPDDR3 (?) RAM / 8 GB NAND
Visa1,32″ 272×340 OLED
450 nit ljusstyrka
1,5″ 312×390 OLED
450 nit ljusstyrka
1,32″ 272×340 OLED
1000 nit ljusstyrka
1,5″ 312×390 OLED
1000 nit ljusstyrka
Storlek / Massa38,6×33,3×10,5mm
25/40/55 g
(Alu/Stål/Guld)
42×35,9×10,5 mm
30/50/69 g
(Alu/Stål/Guld)
38,6×33,3×11,4mm
28,2/41,9/39,6
(Alu/stål/keramik)
42,5×36,4×11,4mm
34,2/52,4/45,6
(Alu/stål/keramik)
VattentålighetIP67 “Stänksäker”Vattentät upp till 50 meter
Batteri0,78Wh0,93Wh1.03Wh1,27Wh
Anslutningsmöjligheter2,4 GHz 802.11 b/g/n + Bluetooth 4.02,4 GHz 802.11 b/g/n + Bluetooth 4.0, GPS
Starta OSwatchOS 1watchOS 3
Pris$349/549/10 000
(Alu/Stål/Guld)
$399/599/12 000
(Alu/Stål/Guld)
$369/549/1249
(Alu/stål/keramik)
$399/599/1299
(Alu/stål/keramik)

Den yttre designen på Apple Watch är helt klart något som har varit låst i flera generationer. Som du kan se ovan har Apple ökat storleken på klockan något med Series 2, men det är inget som verkligen kan märkas i praktiken, och det bryter inte kompatibiliteten med befintliga klockband vilket är goda nyheter för alla som uppgraderar från original Apple Watch. Fodralets vattentålighet har också förbättrats avsevärt, efter att ha gått från den vaga “stänksäker” betyget i originalmodellen till att vara klassad för vattentäthet upp till ett djup av 50 meter. De smyckesfokuserade guld Edition-modellerna är också borta, ersatta av en keramisk modell till 10% av priset.

Apple S2. Källa: Chipworks

Internt har Apple gjort några viktiga förändringar som har en djupgående inverkan på användarupplevelsen. Det mest uppenbara är det nya chipet som driver klockan. Apples S2 SiP har nu en dubbelkärnig processor och en förbättrad GPU. Apple betygsätter det som 50 % snabbare för CPU-bundna arbetsbelastningar och dubbelt så snabbt för GPU-bundna arbetsbelastningar. Apple har varit känt för att ange mindre vinster än den teoretiska fördubblingen av prestanda när man flyttar från en enstaka kärna till en dubbelkärnig CPU, och baserat på en del undersökningar verkar det som att Apple helt enkelt har dubblat upp CPU-kärnor och lagt till ytterligare 520MHz ARM Cortex-A7 kärna för att komplettera den första. Enkärnig/entrådig prestanda verkar oförändrad, så att få bättre prestanda ur S2 innebär att den andra kärnan ska fungera.

När det gäller GPU:n är detta mycket svårare att fästa. Det är mest troligt att Apple S1 SiP använde PowerVR GX5300 GPU, och jag misstänker att Apple använder Imagination Technologies nyare PowerVR “Rogue”-arkitektur – troligen någon variant av G6020 GPU – i Apple S2. Jag säger variant, eftersom Apples senaste arbete med GPU:er i sina SoC:er kan tyda på att Apple inte behöver använda Imaginations referensdesign.

Precis som S1 är S2 ihopkopplad med 512 MB RAM. Det är återigen svårt att verifiera att detta är LPDDR3-minne så jag har markerat det som spekulativt i diagrammet. Jag ville notera att andra källor har rapporterat 1 GB RAM för S2, men jag är ganska säker på att så inte är fallet. iOS, och därefter watchOS, tillhandahåller ett API för utvecklare att fråga antalet CPU-kärnor och mängden RAM tillgängligt i enheten, och det bekräftar att Apple inte har ökat mängden RAM tillgängligt i Apple Watch Series 2.

Apple Watch Series 2 42mm batteri. Källa: Chipworks

En annan stor intern förändring är batteriet. Apple har ökat batterikapaciteten på 38 mm-modellen med 32 % och 42 mm-modellen med 36 %. Detta kommer att göra bra för att kompensera de ökade effektkraven med introduktionen av GPS i Apple S2 SiP. Apple värderar fortfarande batteritiden för Series 2 till arton timmar, och enligt min erfarenhet kan du bära klockan i två dagar innan du behöver ladda om så länge du inte tränar för många. Men jag laddar den fortfarande varje natt, och vi är fortfarande inte i närheten av den punkt där du kan bära en smartklocka i en vecka med både dagtidsspårning och sömnspårning.

Den sista stora hårdvaruförändringen i Series 2 är displayen. Apple använder fortfarande en 326ppi OLED-panel på båda modellerna, där 38 mm höljet har en 1,32″ skärm och 42mm höljet är en större 1,5″ skärm. Det som har förändrats är toppljusstyrkan. Ett av problemen jag stötte på med den ursprungliga Apple Watch var en oförmåga att se vad som fanns på skärmen när det var kraftigt bländande. Detta var ännu mer uttalat på stålversionerna som använder safirglas, som är mer reflekterande än Ion-X-glaset på aluminiummodellerna. Apple betygsatte de ursprungliga Apple Watch-skärmarna till 450 nits ljusstyrka, och med Series 2 hävdar de att de har ökat detta till 1000 nits, vilket är en enorm förbättring.

Med tanke på att Apple Watch fortfarande är en relativt ny produkt, är det troligt att många människor fortfarande inte har interagerat med en tidigare. På grund av det, och klockornas mycket personliga karaktär, är det värt att täcka designen mer i detalj, så jag ska prata om det härnäst.

Relaterade Artiklar

Back to top button