Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apple Watch recension

Inför lanseringen av Apple Watch hade det gått rykten om att Apple skulle göra en klocka ganska länge. I en bredare mening har wearables-industrin blivit ett område av stort intresse som nästa tillväxtmarknad efter enheter som surfplattor och smartphones när high-end-marknaden blev mättad och mycket av tillväxten som tidigare fanns inom mobilområdet började plana ut . Detta har resulterat i en ny anpassning av marknader och teknik; marknaderna är mogna för en ny enhet för att återerövra den vilda tillväxten av smartphones, och under de 8 åren sedan lanseringen av iPhone har den obönhörliga marschen av Moores lag sett ytterligare fyra generationer av förbättringar i tekniken. Den här gången är det äntligen rätt, verkar det som, att ta tag i något ännu mindre och mer personligt än smarttelefonen: klockan.

För ungefär två år sedan gav vi ut vår första wearable-recension, som undersökte Samsungs Galaxy Gear. Under tiden sedan dess har Android Wear lanserats, med många OEM-tillverkare som lanserat någon form av bärbar dator med Googles bärbara OS. Apple förblev dock märkligt frånvarande från fältet trots många rykten som tydde på att Apple snart skulle lansera en bärbar enhet. Förra året tillkännagav Apple Apple Watch, men det var inte förrän för bara några månader sedan som den äntligen började säljas.

Följaktligen fick Apple inte en förstahandsfördel när det gällde wearables, även om det återstår att se om det ens skulle spela någon roll. Som skaparen av iPhone och ofta i framkant av teknik och design, hade Apple tillräckligt med god vilja hos allmänheten för att komma för sent, och samtidigt med alla ögon på sig hade de inte råd att skruva på. Slutresultatet är att även om det inte alls är ett dugg mot Apples konkurrenter så finns det en tydlig skillnad mellan allt som har kommit före Apple Watch och allt som kommer efter. För konsumentmarknaden som helhet betyder lanseringen av Apple Watch att wearables har gått bortom den tidiga adoptionsfasen för tekniker och nu säljs på (och köps av) den bredare konsumentmarknaden.

Normalt sett är det lätt nog att hoppa rakt in i vad enheten är och vad som är nytt med nämnda enhet, men i fallet med Apple Watch är det verkligen viktigt att vi utforskar världen där denna klocka finns. Världen är uppdelad i människor som bär klockor och människor som inte gör det. Apple står inför det distinkta problemet att försöka sälja till båda publiken, som har väldigt olika önskemål än en klocka. De människor som redan har klockor vill inte ge upp den nästan oändliga batteritiden för konventionella klockor, höga nivåer av vattenbeständighet eller något annat som är en accepterad standard för klockor.

De människor som inte bär klockor är förmodligen det som ligger närmast ett rent blad som vi kommer att komma när det kommer till marknaden för bärbara produkter. På ett personligt sätt faller jag in i det här lägret, eftersom jag i stort sett växte upp i en ålder av utbredd mobiltelefonadoption. En av de bekväma sakerna med en telefon är att den vanligtvis har tiden på sig, tillsammans med larm- och timerfunktionalitet. För mig innebar detta effektivt att det inte var någon mening med att bära en klocka. Jag hade också en tendens att ha problem med logistiken med att bära en klocka. I allmänhet hade armband en fantastisk tendens att antingen vara för snäva eller för lösa oavsett hur jag justerade bandet. Dessa problem förvärrades också med någon form av fysisk ansträngning, eftersom svett tenderade att samlas under bandet vilket gjorde det märkbart mer obekvämt att bära en klocka. Dessa ergonomiska problem, i kombination med bristen på funktionalitet i en klocka, fick mig till slut att sluta bära klockor. Redan innan mobiltelefoner var väggmonterade klockor mer än tillräckligt för mig när det kom till att kontrollera tiden, även om jag misstänker att jag var alldeles för ung för att tiden verkligen skulle betyda så mycket.

Självklart har jag provat olika wearables under de senaste åren. Även om jag inte provade LG:s G Watch har jag kunnat använda Pebble Steel och Motorolas Moto 360. Det var dock verkligen en utmaning för mig att hitta något att säga om dessa wearables. De kunde definitivt säga tiden, och de hade lite extra funktionalitet, men många av samma problem kvarstod. De wearables jag testade var helt enkelt inte så bekväma att bära, och på grund av vissa tekniska begränsningar var båda inte riktigt så övertygande att använda. De kunde hantera aviseringar, men förutom det tyckte jag att funktionaliteten var ganska bristfällig. Jag glömde ofta att sätta på dem överhuvudtaget innan jag gav mig ut för dagen, och när jag gjorde det kände jag inget särskilt behov av att gå tillbaka för att sätta den på handleden. Efter några månader glömde jag helt bort dessa wearables och slutade bära dem. Vid den tiden kände jag ärligt talat att wearables kunde sluta som en annan övergående modefluga eftersom det verkade som att de flesta wearables mötte liknande hinder när det gällde att få folk att fortsätta bära dem. Bärbara enheter som Fitbit drabbades av en ganska betydande nedläggningsgrad, och med tanke på att jag gjorde samma sak för både Pebble Steel och Moto 360 kändes det allt mer som att detta skulle vara ett ihållande problem.

I det här sammanhanget verkar det lätt för Apple att misslyckas. Generellt sett har ingen riktigt kommit på hur man löser problemet med bärbar adoption, främst för att den funktionalitet som erbjöds ofta inte var särskilt övertygande, och i stort sett var dessa wearables ofta inte väldesignade. Ett av de första ställena vi kan börja med Apple Watch är specifikationsbladet. Vi kan tala i tomma plattityder om hur specifikationer inte spelar någon roll, men i fallet med något som Apple Watch kommer de definitivt att göra det. Rätt komponenter garanterar inte framgång, men fel komponenter kan säkerställa en dålig användarupplevelse.

Apple Watch 38mm Apple Watch 42mm
SoC Apple S1 520MHz CPU Apple S1 520MHz CPU
RAM/NAND 512 MB LPDDR3(?)
8GB NAND
512 MB LPDDR3(?)
8GB NAND
Visa 1,32” 272×340 LG POLED 1,5” 312×390 LG POLED
Mått 38,6 x 33,3 x 10,5 mm,
25/40/55/54 gram
(Sport/Klocka/Guld/Rose Gold)
42 x 35,9 x 10,5 mm,
30/50/69/67 gram
(Sport/Klocka/Guld/Rose Gold)
Batteri 205 mAh (0,78 Wh) 246 mAh (0,93 Wh)
OS WatchOS 1 WatchOS 1
Anslutningsmöjligheter 802.11/b/g/n + BT 4.0, NFC 802.11/b/g/n + BT 4.0, NFC
Pris $349/549/10 000 (Sport/Titta/Utgåva) $399/599/12 000 (Sport/Titta/Utgåva)

Som vi kan se har Apple valt för några relativt konservativa specifikationer. SoC har relativt låg effekt till sin natur, och mängden RAM-minne är förmodligen ungefär den rätta för de typer av uppgifter som en bärbar dator kommer att användas för just nu. Skärmen har också en anständig upplösning med tanke på skärmstorleken, och all nödvändig trådlös anslutning finns. Det är anmärkningsvärt att Apple använder ett relativt litet batteri, men jag misstänker att detta är nödvändigt för att få plats med all hårdvara i klockans hölje. Åtminstone på en hög nivå ser det ut som att Apple har lagt in rätt komponenter i denna bärbara. Det kommer dock att krävas en djupgående granskning av både teknik och design för att verkligen ta reda på om Apple har undvikit de fallgropar som jag har diskuterat. En av de första och mest uppenbara ställena att gå först är den industriella och materialdesignade, vilket är vad vi ska prata om härnäst.