Apple TV 4K kommer med iPhone-processor och ny kontroller

0 Shares

Apple tillkännagav idag den andra generationens modell av mediaspelaren Apple TV 4K. Den nya modellen kommer med ett kraftfullare chipset, ny fjärrkontroll och smarta färgkalibreringsfunktioner.

Apple TV 4K fungerar nu på Apple A12 Bionic-chipset. Detta är ett Apple-designat anpassat chip som först dök upp i iPhone XS och XR-serien. Det är en design med sex kärnor med två högpresterande CPU- och fyra strömsnåla CPU-kärnor, tillsammans med en fyrkärnig GPU.

Detta gjorde att Apple TV 4K kunde spela upp 4K HDR-video i 60 fps. Användare kan nu strömma 4K 60fps Dolby Vision-videor inspelade på sin iPhone 12 via AirPlay direkt till Apple TV 4K. Apple arbetar också med FOX Sports, NBCUniversal, Paramount+, Red Bull TV och Canal+ för att stödja dess höga HDR-innehåll.

Företaget introducerar också en ny Siri Remote. Den tidigare fjärrkontrollen var frekventApple TV 4K-kontrollmest kritiserade aspekten av Apple TV-upplevelsen.

Den nya modellen fixar detta med en ny design som ska vara enkel att använda även i mörker. Den platta pekplattan har ersatts av en cirkulär styrplatta med femvägs fysiska kontroller. Ytan är beröringskänslig och du kan även glida över den för att navigera genom användargränssnittet. Dessutom kan användare också köra fingrarna runt ringen för att skrubba igenom innehållet som klickhjulet på iPod. Siri-knappen har flyttats till höger sida. Fjärrkontrollen har nu även en ström- och mute-knapp för att direkt styra din tv, så att du inte behöver använda tv:ns fjärrkontroll.

Apple har också införlivat en smart färgkalibreringsfunktion som drar fördel av din iPhones sensorer. Allt du behöver är en Face ID iPhone som kör iOS 14.5. Så här fungerar det är att du startar funktionen Färgbalans och sedan håller framsidan av din iPhone inom det markerade området på skärmen. Efter några sekunder är processen klar.

Apple har inte gått in på detaljer, men hur detta verkar fungera liknar färgkalibrering som görs med en spektrofotometer. Apple TV 4K skickar färgmönster till din TV, som sedan skannas av sensorerna och kameran på framsidan av din iPhone. Den jämför dem sedan med referensbilden och producerar en 3D LUT, som sedan skickas till Apple TV 4K. Det skulle helt enkelt tillämpa denna LUT på allt innehåll som den skickar till TV:n, vilket säkerställer åtminstone en viss nivå av färgnoggrannhet.

Detta skulle uppenbarligen inte vara nödvändigt om din TV redan var professionellt färgkalibrerad och inte heller skulle kunna tävla mot den. Men de flesta människor kalibrerar inte sina TV-apparater, och den här enkla funktionen säkerställer att de har en branschstandard med färgnoggrannhet, åtminstone för innehåll som ses via Apple TV 4K.

Den nya Apple TV 4K kostar 179 $ och kommer att vara tillgänglig att beställa från och med fredagen den 30 april, med tillgänglighet under andra halvan av maj. Den kommer att finnas tillgänglig i över 30 länder och regioner.

Det finns fortfarande ingen information om när Apple TV 4K kommer att finnas tillgänglig i Brasilien. Priserna har dock redan avslöjats: 32GB-versionen kommer att kosta R$2,399 och 64GB-versionen, R$2,599.

0 Shares