Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apple tillkännager högkvalitativt, förlustfritt ljud för Apple Music utan extra kostnad

Bildkredit: Apple

Apple har idag officiellt meddelat att de kommer att ta med HiFi-kvalitetsströmning till sin plattform utan extra kostnad från början av juni.

Rykten har gått över hela världen de senaste månaderna angående Apple Musics HiFi-streaming, och idag har Apple officiellt lanserat den. Utöver detta har de också meddelat rumsligt ljud genom Dolby Atmos, återigen en funktion som kommer att vara helt free till Apple Music-prenumeranter.

Apple har sagt att det kommer att ha 75 miljoner förlustfria ljudlåtar i sin katalog i slutet av året och 20 miljoner till start.

För att aktivera förlustfritt ljud måste prenumeranter köra den senaste versionen av Apple Music och kan gå till Inställningar > Musik > Ljudkvalitet. Här kommer de att kunna välja olika upplösningar för olika anslutningar, som mobil, Wi-Fi eller nedladdning.

Apple Musics förlustfria ljud börjar med CD-kvalitet, vilket är 16 bitar vid 44,1 kHz, och går upp till 24 bitar vid 48 kHz på Apple-enheter. Toppar vid 24 men vid 192 kHz för högsta kvalitet “High-Resolution Lossless”-upplevelse, men du behöver en DAC för detta.

Det förlustfria ljudet är ett stort drag av företaget, men deras hemliga vapen kan vara Spatial Audio och Dolby Atmos-ljud. Detta gav mer uppslukande mixar för alla som lyssnade genom de senaste AirPods eller Beats-hörlurarna som har H1- eller W1-chippet. Rumsligt ljud spelas också upp via de inbyggda högtalarna i de senaste iPhone-, iPad- och Mac-versionerna som standard.

Oliver Shusser, Apples vicepresident för Apple Music och Beats, sa i ett uttalande om tillkännagivandet: “Apple Music gör sitt största framsteg någonsin inom ljudkvalitet” Lägger till: “Att lyssna på en låt i Dolby Atmos är som magi. Musiken kommer från alla omkring dig och låter otroligt. Nu ger vi denna verkligt innovativa och uppslukande upplevelse till våra lyssnare med musik från deras favoritartister som J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves, The Weeknd och så många fler. Prenumeranter kommer också att kunna lyssna på sin musik i högsta ljudkvalitet med Lossless Audio. Apple Music som vi känner det är på väg att förändras för alltid.”

Det verkar som vi förutspådde att förlustfritt ljud kommer att bli standarden för de största apparna för streaming av musik. Idag meddelade Amazon att de kommer att göra Amazon Music HD tillgängligt för free till Amazon Music Unlimited-prenumeranter. Utöver detta planerar Spotify också att lansera sin egen HiFi-nivå men har ännu inte meddelat priset. Även om de senaste nyheterna kan tvinga dem att överväga att göra det tillgängligt för free.