Apple slog Android där det gör mest ont med iOS 15

0 Shares

Företaget under ledning av Tim Cook tillkännagav denna nya mjukvaruversion i måndags, precis i början av sin WWDC 2021 där de presenterade fler nyheter. Som alltid händer hittar vi väldigt olika åsikter om vad användarna förväntade sig av detta operativsystem. Det finns dock något som få (eller ingen) kan klaga på och det är att, mot alla odds, kan de äldre iPhones som uppdaterats till iOS 14 också göra det till nästa iOS 15.

Apple slog Android där det gör mest ont med iOS 15

7 år av uppdateringar på en iPhone!

På den tiden bröt iPhone 5s formen genom att ha varit Apples längsta liv när det gäller uppdateringar. Sedan det lanserades 2013 och fram till sommaren 2019 fortsatte det att få support, med iOS 12 som sitt senaste operativsystem. Men denna milstolpe kommer att brytas mycket snart till förmån för iPhone 6s och 6s Plus lanserades 2015 och som kommer med stöd, åtminstone till mitten av 2022. Till dessa kommer att läggas första generationens iPhone SE , som trots att den lanserades i början av 2016 anses vara av samma generation som dessa andra eftersom den innehåller samma processor (A9).

iphone 6s och se

Och detta har varit en stor överraskning, eftersom alla rykten pekade på att dessa tre utelämnades och att det skulle vara iPhone 7 och 7 Plus som skulle markera gränsen. Ingenting är längre från verkligheten. Apple har tagit med samma iPhones till livet sedan iOS 13 , den senaste versionen av systemet som lämnade enheter bakom sig (den tidigare nämnda iPhone 5s och iPhone 6 och 6 Plus).

På Android kan detta inte hända (åtminstone för närvarande)

Den grundläggande anledningen till att Apple kan uppdatera sina enheter i så många år och som fungerar som dess främsta konkurrensfördel är att det är företaget självt som designar mjukvaran och hårdvaran för sina enheter, för att kunna optimera resurserna maximalt. Detsamma händer inte med Google, eftersom dess operativsystem är implementerat i dussintals varumärken (Samsung, Xiaomi, Oppo, OnePlus, Realme, LG, Sony …). Dessa andra märken måste anpassa operativsystemet genom sina egna anpassningslager, vilket gör det svårt att inte bara kunna uppdatera dem under fler år, utan att kunna lansera uppdateringarna globalt samtidigt som Apple gör.

Android-märken

Som en generell regel uppdateras dessa enheter högst 1-2 år. De uppdateras bara i fler år i vissa fall och oftast bara med säkerhetskorrigeringar, vilket är bra, men som inte åtföljs av visuella eller funktionella nyheter. De enda undantaget i Android är Pixel, telefoner skapade av Google och som trots att de inte är särskilt populära på marknaden, är riktigt intressanta enheter och har också fördelen av att uppdatera fler år än andra enheter med detta system, även om sanningen är att de inte erbjuder lång livslängd av Apple.

0 Shares