Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apple-reparationer: Har vi berömt Apple för att göra saker fel? (op-ed)

Apple-reparationer: Har vi berömt Apple för att göra saker fel? (op-ed)

Mac-reparationer är dyra - baserat på Vicki is Alive!  av Salvatore Barbera, CC BY-SA

Redaktörens anmärkning: Denna gästuppfattning skrevs av David Balaban från MacSecurity.net.

Många säger saker som “Apple måste förändras och börja lyssna på sina kunder, annars blir det slutet på Apple.” Sådana åsikter uttrycks ofta med hänvisning till vissa Apples affärsmetoder, särskilt när det gäller reparationer av hårdvara och reparationsförmåga.

Men trots sådana känslor går det ur ett ekonomiskt perspektiv mycket bättre nu än någonsin tidigare. Är Apples ekonomiska framgång ett avskräckande för kundorienterade förändringar?

Att reparera Apple-produkter kan vara extremt dyrt

Det finns många anmärkningsvärda exempel på Apples konsument-ovänliga metoder när det gäller reparationer.

I en undercover-undersökning tog en CBC News-reporter en MacBook med en vanlig bildskärmsfråga till en Apple Store. Genius Bar-tekniker hävdade att MacBook hade vattenskador och att det skulle kosta 1200 $ att reparera. Det visade sig att det inte alls var sant; en oberoende verkstad fixade samma MacBook på mindre än två minuter genom att helt enkelt böja tillbaka en stift med en pincett.

Apple har också gjort saker som att göra hårdvaruändringar som säkerställer att ingen kan reparera nya Mac-datorer utan officiell Apples diagnostikprogramvara. Så om du har en $ 5000-maskin och den dör, kan ditt enda alternativ att fixa det vara att betala Apple $ 1900.

Vissa av oss kommer att ha ett visceralt svar på sådana saker och känner att Apple behöver ändra sina metoder.

Men behöver Apple verkligen förändras? Jag vill inte hålla med denna punkt. Jag håller inte med människor som säger att det som Apple gör faktiskt är fel för deras verksamhet. Låt mig förklara.

Enligt marknaden är Apple extremt framgångsrikt

Låt oss ta en titt på Apples aktiekurs. Det nådde ett nytt rekordhögt kort för kort tid sedan. Deras marknadsvärde markerar en betydande tillväxt under det senaste året. När man ser sådana tillväxttakter börjar vissa säga att Tim Cook kan vara den bästa VD genom tiderna. Och att Tim Cook nu har lagt till 1 biljon dollar i aktieägarvärde sedan han tog över för Steve Jobs. För mig är detta absolut tankeväckande.

Här är saken. Om ett företag gör något som du tycker är grymt, oavsett om det handlar om sina kunder eller hur de hanterar reparationer, hur de hanterar hållbarhet, eller vart deras säkerhet går, och sedan belönas de med en fördubbling av deras aktiekurs på ett år, vilket sannolikt inte skulle få företagens beslutsfattare att ompröva sina handlingar.

Var är Apples incitament att förändras? De kanske tror att deras värdering har vuxit till följd av vad de gör.

Vad händer om någon i Apples ledande ledning skulle ta ett steg tillbaka och säga, ”Varför är det så att vi gör en produkt med ett chip, för något så grundläggande som laddning, som ingen kan köpa? Och när det går sönder har kunderna inga alternativ att fixa det förutom att betala oss 1 900 dollar. Är det verkligen den vi är, eller vem vi vill vara? ”

Om någon på företaget faktiskt ställer dessa riktigt introspektiva frågor tror jag att de kommer att skratta åt av hundratals eller till och med tusentals Apple-aktieägare som kommer att säga ”Varför skulle Apple oroa sig för sådana bekymmer? Vi är värda dubbelt så mycket nu som för tolv månader sedan. ”

Vad påverkar Apples aktievärdering?

Så varför ska de förändras? Om deras värdering har fördubblats, gör de något fel? Jag förstår inte denna osynliga marknadens hand och det självstyrande och självoptimerande kapitalistiska systemet.

Och var kommer värderingen ifrån? Om du tittar på denna Apple Form 10-K-arkivering, verkar deras 2018-nettoinkomst, en av de statistik som du vet betyder, faktiskt nära deras 2015-nettoinkomst. Det totala kapitalet och värdet på alla saker i det här företaget är nere nu där det var för några år sedan. Så jag förstår inte värderingen här. Det verkar som bara ett gäng utskrift med låga räntor som gör att många människor kastar så mycket pengar på aktiemarknaden och investerar så mycket i företag som detta.

Kommer Apple troligen att förändras till förmån för kunderna?

Oavsett vad det är som får företaget att vara så mycket värt, varför skulle de ändra sin inställning till någonting om det fungerar?

Jag personligen tror inte Apple kommer att förändras förrän det har fått en allvarlig träff i deras aktiekurs som ett resultat av hur de behandlar kunder, eller hur de behandlar oberoende reparationer eller hur de behandlar hållbarhet.

Och jag är rädd att det förmodligen inte kommer att hända. Även när deras nettoinkomst är mindre än förra året värderas de ändå högre. Även om deras eget kapital går ner värderas de högre. Även när deras faktiska försäljningsnummer verkar gå ner i vissa kategorier värderas de högre. Även när det gäller saker som försäljningsnummer verkar marknaden inte bry sig.

Översätts “kund först” till större framgång?

Trots denna giftiga situation tror jag fortfarande att det finns ett inneboende värde i att behandla kunder väl. Jag är rättvis mot mina kunder inte ens för att jag är en trevlig person eller en moralisk eller etisk person; det är helt enkelt en affärsstrategi. Jag tror att att behandla människor respektfullt på lång sikt kommer att ge dig mer intäkter. Men kanske finns det en bra chans att det är fel!

Oberoende verkstäder ger människor ett alternativ till överkomliga priser. Ägarna till oberoende verkstäder hoppas att deras nöjda kunder på lång sikt kommer ihåg butiken när deras skärm börjar flimra eller när deras väns telefon som innehåller alla deras bilder badar.

Att använda en kund-första modell kommer i slutändan att ge mer intäkter till oberoende verkstäder. I deras fall verkar det vara en bättre affärsmodell än Apples ibland konsumentvänliga metoder.

Men titta på Apples ekonomiska framgång, kanske inte? 🔚

Följ Intego för mer Apple-nyheter och insikter

För Apple-nyheter och insikter varje vecka, var noga med att prenumerera gratis på Intego Mac Podcast. Du vill också prenumerera på Integos gratis e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsbloggen för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter.

Dessutom kan du följa Intego på dina favorit- och mediekanaler: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube (klicka på 🔔 för att få ett meddelande om nya videor).

Rubrikbild baserad på: “Vicki is Alive!” av Salvatore Barbera (CC BY-SA 2.0); beskuren, med Apple emojis överlagrade.

Om David Balaban

Gästbidragare David Balaban är medgrundare, chefredaktör och säkerhetsanalytiker för MacSecurity.net. David har en förälskelse på alla saker som Apple har, med över ett decennium av programvaruutveckling, omvänd teknik och felsökning av datorer. Visa alla inlägg av David Balaban → Detta inlägg postades i Apple. Bokmärk permalänken.