Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apple och Google tar enligt uppgift bort oppositionens valapp från ryska appbutiker

Apple och Google har enligt uppgift hämtat en röstassisterande smartphone-app från ryska appbutiker inför landets parlamentsval, enligt Reuters.

Appen ‘Smart Voting’ skapades av anhängare av Alexei Navalny, fängslad kritiker av den ryska regeringen och president Vladimir Putin. Dessa supportrar avsåg att använda mobilappen för att samordna en taktisk omröstningskampanj för att motsätta sig Förenade Rysslands parti, som gynnas att vinna.

Tidigare under månaden krävde den ryska regeringen att Google och Apple skulle ta bort appen från sina respektive appbutiker – underlåtenhet att göra det skulle anses blanda sig i valet.

Analys: politiken drar Apple och Google ur neutralitet

Apple och Google har alla komplexa historier som hanterar regeringens krav samtidigt som de erbjuder tjänster i sina länder. År 2020 följde Apple med kinesiska myndigheter när de avbröt uppdateringar till appar som inte hade godkänts officiellt, medan företaget tidigare 2021 medgav att lagra kunddata från användare i landet på kinesisk mark.

På senare tid blockerade Ryssland VPN: er inför parlamentsvalet och bötfällde Google och Facebook för att inte ha tagit bort innehåll som bryter mot landets lagar – och krävde specifikt att Google och Apple skulle ta bort appen ” Smart Voting ”.

Efter att appen togs bort sköt kritikerna tillbaka, med Ivan Zhdanov, verkställande direktör för Navalny’s Team, som twittrade att flytten var “ett hån av sunt förnuft”:

Se mer

Han bäddade också in en förmodad skärmdump av Apples meddelande om att appen “Smart Voting” hade tagits bort, vilket förklarade att det var “för att det innehåller innehåll som är olagligt i Ryssland, vilket inte följer riktlinjerna för App Store Review.”

Via AppleInsider

  • Kolla in allt vi vet om iPhone 13