Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apple MacBook 2010-uppdatering: 10 timmars batteritid


Apple MacBook-uppdatering

Apple uppdaterade nyligen sin MacBook Pro-serie, vilket gjorde att ingångsnivån MacBook och nisch MacBook Air såg ganska utelämnade ut. Nu är det den vita plast-MacBook:s tur att komma tillbaka till sina syskon i aluminium. Liksom 13” MacBook Pro har Apple inte införlivat en Intel Arrandale Core i3/5/7-processor i den nya MacBook. Detta är en besvikelse med tanke på konkurrensläget. Istället får den uppdaterade MacBook nöja sig med en fartbump för den befintliga Core 2 Duo från 2,26GHz till 2,4GHz.

En något större uppgradering kommer i form av NVIDIAs nya GeForce 320M-kretsuppsättning – inte att förväxla med GT 320M. Detta kan mycket väl vara NVIDIAs sista styrkrets för Intel-plattformar, men åtminstone på pappret är det en rejäl uppgradering från föregående generation 9400M. Istället för 16 CUDA-kärnor, har 320M 48 kärnor, vilket potentiellt ger ett stort uppsving för prestanda. Men IGP delar fortfarande minne med resten av systemet, så minnesbandbredden kommer att vara mycket mindre än diskreta GPU-lösningar.

Dessa uppgraderingar tar upp den grundläggande specifikationen till samma nivå som den nya 13” MacBook Pro. Bumpen i prestanda kommer väl till pass nu när Steam har kommit till Mac och Valve har gjort Portal free för de närmaste dagarna.

MacBook kommer med 2 GB DDR3 RAM, som kan uppgraderas till 4 GB för 100 $. Lagring kommer i form av en 250GB 5400RPM hårddisk med 320GB och 500GB alternativ tillgängliga till en extra kostnad på $50 respektive $150. Skulle du behöva uppgradera antingen, skulle det rekommenderas starkt att göra det själv för att spara på de små förmögenheterna som Apple kostar, särskilt som du kan sälja de komponenter du tar bort.

Den kanske viktigaste delen av uppgraderingen är ett integrerat batteri med större kapacitet som ökar batteritiden till mycket imponerande 10 timmar, upp från fortfarande imponerande sju timmar av den tidigare MacBook. Detta gör det till en tuff match för nästan allt annat där ute med liknande prestanda.

Annars är MacBook oförändrad med två USB 2.0-portar, Mini DisplayPort, kombinerad audio in/ut-port och Gigabit Ethernet som utgör den vanliga begränsade trådbundna anslutningen för Apples produkter. Den trådlösa sidan är väl tillgodosedd med Bluetooth 2.1+EDR och WiFi 802.11a/b/g/n. En inbyggd DVD-brännare som laddas med plats är standard.

Plast-“unibody”-chassit behåller den välbekanta multi-touch-styrplattan, iSight-webbkameran, stereohögtalarna och chiclet-tangentbordet. Skärmen, som ofta har varit en kritik jämfört med MacBook Pros, verkar vara oförändrad med en 13” LED-bakgrundsbelyst LCD-panel med en upplösning på 1280×800. Vi får se om det har skett några förbättringar på den här sidan när vi får tag på en.

Apple MacBook är tillgänglig direkt från Apple för $999—eller $899 för dem som kvalificerar sig för studentpriser. Detta kan jämföras med $1199 (eller $1099 för studenter) för den grundläggande 13″ MacBook Pro. Utan någon grundläggande specifikationsskillnad mellan de två maskinerna förutom 2 GB extra RAM-minne (något du enkelt kan uppgradera, även om MacBook levereras med 2×1 GB SO-DIMM så att du måste ta bort ditt nuvarande RAM-minne), handlar det om hur mycket värdesätter du ett aluminiumchassi, SD-kortläsare, Firewire-port och ett bakgrundsbelyst tangentbord? Om svaret är mindre än $200, så ser den uppdaterade MacBook väldigt lockande ut.

Som vanligt, om du är villig att gå utan operativsystemet Mac OS X, finns det massor av billigare alternativ tillgängliga på PC-marknaden som är värda att överväga.