Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apple forskar om ett tvåvägs ekosystem för trådlös laddning för iPhone, Apple Watch, Mac och iPad

För dem som läser tebladen är Apples långsamma övergång mot en verkligt trådlös laddningsframtid för sina enheter alltför tydlig. Det är verkligen fallet om man tittar på den senaste patentansökan som företaget nyligen fått.

För det första är det värt att notera att en patentansökan som Apple har tilldelats inte nödvändigtvis garanterar någonting. Det betyder inte att Apple kommer att lansera en produkt när som helst snart. Men det betyder åtminstone att Apple undersöker en viss idé, och det betyder att Apple planerar att lansera något som passar räkningen någon gång i framtiden.

Med detta sagt har Apples forskning detaljerat om ett mer robust ekosystem för trådlös laddning. Faktum är att publikationen uppger att Apple har fått två patent för tvåvägsladdningslösningar för en “framtida MacBook Pro” som trådlöst kan ladda andra Apple-enheter. Ett av patenten heter “Induktiv laddning mellan elektroniska enheter”, och det är i och för sig anmärkningsvärt av ett par olika anledningar.

För det första täcker det alla Apples mobila enheter. Det börjar med MacBook Pro, men sedan inkluderar det Apple Watch, iPhone och iPad också. Bilderna som ingår i patentet tyder på att Apple har undersökt att sätta trådlösa laddningsspolar i flera olika delar av en framtida MacBook Pro, inklusive i det övre fodralet, handledsstöden och i själva styrplattan.

Dessa olika spolplaceringar innebär att användare skulle kunna sätta sin iPhone, eller Apple Watch, eller till och med sin iPad, på en stängd MacBook för att få en topp av när det behövs. Eller, om du kunde svänga den, ställ ner din Apple Watch på din MacBook Pros handledsstöd för att ladda den bärbara enheten medan du får jobbet gjort. (Det verkar inte så bekvämt, men det skulle åtminstone vara möjligt.)

De induktiva spolarna som används i patentet skulle möjliggöra tvåvägsladdning, så att enheterna både kan ta emot och distribuera ström. Det skulle innebära att användare skulle kunna välja vilken enhet som faktiskt laddas när de använder det trådlösa laddningsalternativet. Dessutom undersöker Apple att placera dessa spolar på framsidan och baksidan av enheter som en iPad. Det betyder att du kan ställa in iPad på toppen av en stängd MacBook för att ladda surfplattan och sedan lägga din iPhone ovanpå iPad-skärmen för att ladda smarttelefonen trådlöst. Och du kan sätta en Apple Watch på din iPhone för att ladda den också:

Apple indikerar också att programvara skulle användas för att visa upp den trådlösa laddningsstatusen. Så när du till exempel sätter den Apple Watch på iPhone, animeras skärmen på något eller annat sätt för att indikera att den trådlösa laddningen har startat och vilken batterinivå Apple Watch har.

MagSafe antyds

Patentet tipsar också om magneter för exakt inriktning när du använder dessa trådlösa laddningsalternativ. Om det låter bekant är det för att det borde, eftersom Apple introducerade sitt stora fokus på trådlös laddning sent förra året med MagSafes återuppståndelse. Detta magnetsystem ger en exakt inriktning för trådlös laddning (och andra tillbehör), och dessa trådlösa laddningsekosystem skulle mer än troligt förlita sig på det.

Apple har forskat på tvåvägs trådlös laddning under lång tid

Detta är något som Apple har undersökt i flera år. Sedan 2016, faktiskt. Hittills har Apple ansökt om 40 nya anspråk i detta avseende under åren. Och nu när MagSafe är ute i naturen känns det verkligen som att detta kan bli verklighet förr snarare än senare.

Vad tycker du om idén?