Apple: Ditching Lightning Port kommer att skapa oöverträffat avfall

0 Shares

Trots alla smarttelefonanvändares önskningar i världen, pressar Apple tillbaka på samtal från EU för att teknikjätten ska anta en universell laddningsportpolicy, som skulle ta bort Lightning-porten.

Galenskap av laddningskablar har en lång och stor historia. För bara tio år sedan fanns det 30 olika laddkablar och portar på marknaden, en obestridlig mardröm för alla med mer än en enhet som inte var riktigt lojal mot ett enda märke.

Nu, 2020, är ​​vi nere på bara tre – USB-C, Lightning och micro-USB – med den föråldrade mikro-USB bestämt på väg ut. Och om ett EU-förbud träder i kraft kan vi äntligen vara nere.

Ett EU-förbud mot blixthamnar

Det ultimata målet att uppnå enhetlig laddningskabel är långt ifrån nytt. Särskilt EU har hållit fast vid att uppnå detta mål, eftersom föråldrade kablar står för mer än 50 000 ton avfall per år. Denna nivå av avfall är särskilt oroväckande med tanke på statusen för klimatförändringsdiskussioner över hela världen, och EU instämmer.

”Detta är enormt skadligt för miljön”, säger Alex Agius Saliba, ledamot av Europaparlamentet.

Med tanke på att Lightning-porten inte är mer än en produkt från ett kryphål som gjorde det möjligt för Apple att bygga sin egen kabel så länge de tillhandahöll adaptrar, är det säkert att säga att det var oundvikligt att avveckla det. Ändå är Apple inte nöjd med det, och du vet att ett uttalande i saken kommer att vara långt ifrån behagligt.

Apples svar

Reglering är ett ord på fyra bokstäver när det gäller teknikindustrin, och detta omfattande förbud skulle påverka många iPhone-användare runt om i världen. Så som du förväntar dig var Apple redo att svara.

“Lagstiftning skulle ha en direkt negativ inverkan genom att störa hundratals miljoner aktiva enheter och tillbehör som används av våra europeiska kunder och ännu fler Apple-kunder över hela världen, vilket skapar en oöverträffad volym elektroniskt avfall och till stor nytta för användarna”, säger en Apple-talesman till solen.

Talesmannen fortsatte med att säga att EU: s tidigare ingripande på kabelmarknaden nästan “begränsade utvecklingen till Lightning och USB Type-C”, men istället valde EU att “inrätta en frivillig, industristandardbaserad strategi” som ledde till det nästan perfekta scenariot med bara två laddkablar.

Inte precis ett felfritt argument, men Apple har verkligen förbättrat enhetsladdningsfunktionerna avsevärt de senaste åren, och det är svårt att argumentera för att det inte beror på konkurrensen mellan USB-C och Lightning. Men vid denna punkt i historien, är Apple skyldig användare mer än bara en konkurrensutsatt marknad när det gäller kablar?

Apples ansvar

Verkligheten är att USB-C är den nya standarden, oavsett om Apple gillar det eller inte, och någon försening vid denna tidpunkt gör bara saker värre. Om du tror att avblåsning av Lightning-porten nu kommer att orsaka oöverträffat avfall, hur kommer det att göra problemet ännu mer föregångigt att driva bort problemet några år till? När allt kommer omkring använder Apple redan USB-C i många av sina enheter, så allvarligt, vad är det?

“Det blir allt svårare att förstå varför Apple insisterar på att använda Lighting-porten, när industrin standardiserar sig kring USB-C, och Apple själv har många enheter som använder USB-C”, säger Ben Wood, analytiker vid CCS Insight-konsultföretaget. , till BBC.

Tvåpartsstriden mellan Android och Apple har varit en doozy, och det är inte av normen när det gäller teknikindustrin. Konkurrens är hälsosam och det gör det svårare för konsumenter att byta sida är en del av spelplanen. Tyvärr håller Apple fast vid det även nu när det inte är vettigt att göra det längre.

Måste kablar och portar hålla sig till den tekniska industrins skärande karaktär, eller kan vi alla bara hålla i händerna och sola oss i en universell hamns härlighet? Bara tanken att bara behöva oroa sig för en enda kabel skickar gåshud upp i min arm, och jag vet att jag inte är ensam. Om Apple verkligen vill åka sin blixtport till solnedgången är det bra, men företaget inser bättre att de gör det på bekostnad av en mer sammanhängande värld.

0 Shares