APKPure, den “alternativa” App Store full av skadlig programvara

APKPure

Google har alltid rekommenderat att använda sin Play Butik av olika anledningar, även om inte få användare använder andra butiker för att ladda ner olika applikationer . Även om det är sant att dessa alternativ erbjuder oss många fördelar, måste det också stå klart att vi är mycket mer utsatta för skadligt innehåll.

I de flesta fall är upphovsmännen till skadlig programvara huvudbovarna, men i andra, som i fallet med APK Pure , kan ägaren av appen vara skyldig. Så om du är en av dem som använder denna alternativa butik rekommenderar vi att du gör det så snart som möjligt eftersom med den nya uppdateringen den kontinuerliga ankomsten av skadlig programvara på din mobiltelefon korrigeras.

Hur upptäcktes det?

Kaspersky Labs forskare var de som varnade APKPure-utvecklarna om att de hade upplevt ett säkerhetshot. Som rapporterats kan detta påverka vår terminal i massivt insläpp av oönskade annonser och genom några av dem kunde de ha installerat skadlig programvara på mobila enheter. Den berörda applikationen var APKPure version 3.17.18, men oroa dig inte, det finns redan en ny version tillgänglig som kommer att sätta stopp för det här problemet.

APKPure

Vad kan hända med vår mobil

Denna skadliga programvara kördes för att extrahera data från offrets telefon utan deras medgivande. Dessutom kunde den spela upp annonser på mobilskärmen medan den var låst. Det var dock inte meningen, eftersom en annan av egenskaperna hos den skadliga koden var att ladda ytterligare programvara i terminalen. Och källan till skadlig programvara var dess nya SDK , annonsprogrammet som utvecklarna av denna alternativa butik nyligen hade implementerat.

Av vad som är känt, den negativa effekten på användarna kommer att bero på versionen av Android och de säkerhetskorrigeringar som terminalerna har. Även om användare som har blivit infekterade i de allra flesta fall har bombarderats med annonser och betalprenumerationer. Och i värsta fall kommer personer som har tidigare versioner inte ha samma tur, eftersom det är väldigt svårt att döda sådan skadlig kod. Det skulle till och med vara praktiskt taget värdelöst att fabriksåterställa vår terminal.

Relaterade Artiklar

Back to top button