Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AOpen AX6BC Pro II Millenium Edition Slot-1 ATX

AOpen är den andra tillverkaren vi har sett som drar fördel av Intels i820-förseningar genom att släppa ett sista i440BX-kort. Vi såg ABITs ultimata i440BX-lösning med BF6 och nu är det AOpens tur med AX6BC Pro II Millennium Edition. Millennium Edition är AOpens sätt att komma in på den nya millenniehypen och är en speciell limited edition-version av AX6BC Pro II, som i sin tur är uppföljaren till AnandTech Editor’s Choice Gold-vinnaren AX6BC Pro Gold.

Med allt detta i åtanke har AX6BC Pro II Millennium Edition en hel del att leva upp till och förväntningarna var höga när styrelsen anlände till AnandTech-labbet. Trots den fantastiska kvaliteten på AX6BC Pro Gold har AOpen lyckats höja ribban ännu en gång i jakten på det ultimata i440BX-kortet.New Anand Tech Report Card Rating
92/A


Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt Slot-1
Chipset i440BX
L2-cache N/A (på chip)
Formfaktor ATX
Busshastigheter

66/68/75/83
100 / 103 / 112 / 117 / 124 / 129
133 / 138 / 143 / 148 / 153

Klockmultiplikatorer 2,0x – 8,0x
Stöds för spänningar Autoavkänning
Justerbar till 1,3V – 3,5V
Minnesplatser 3 168-stifts DIMM-platser
Expansionsplatser 0 AMR-platser
1 AGP-plats
6 PCI-platser (5 i full längd)
0 ISA Slots
BIOS Pris 4,51PGDe goda

För att komma med AX6BC Pro II, började AOpen med den ursprungliga AX6BC Pro, släppte de 2 ISA-platserna och lade till en 6:e PCI-plats för en 6/0/1 (PCI/ISA/AGP)-kortplatskonfiguration. Praktiskt taget allt annat förblir detsamma, inklusive placeringen av diskettens, hårddisken och ATX-strömkontakterna. En PCI-plats kan vara blockerad från att acceptera ett fullängdskort på grund av en fläktkontakt, men 5 fullängds PCI-platser borde vara tillräckligt för de flesta användare. Tre DIMM-platser kompletterar expansionsmöjligheterna.

Millennium Edition-delen av ekvationen är en serie modifieringar av AX6BC Pro II-designen som går utöver plikten – nästan in i det löjligas rike. Detta inkluderar användningen av en 24 karats platinapläterad kylfläns och monster 2200uF för bättre värmeavledning respektive förbättrad stabilitet. Dessa kondensatorer är samma låga ESR (ekvivalent serieresistans) kondensatorer från AX6BC Pro Gold och förbättrar stabiliteten ytterligare. Att betona brädets status i begränsad upplaga är ett svart kretskort av “särskild militär kvalitet”, platinapläterad “Millennium Edition”-plakett och namnen på brädets designers inskrivna på framsidan av brädet.

Huruvida dessa förändringar avsevärt förbättrar brädans stabilitet är diskutabelt, särskilt funktioner som den platinapläterade kylflänsen. Det som är tydligt är snarare att AX6BC Pro II Millennium Edition troligtvis är det mest stabila brädet som passerar genom AnandTech-labbet i både överklockade och icke-överklockade situationer, vilket med en liten marginal utkantar den tidigare mästaren, AX6BC Pro Gold. .

En kritikpunkt för hela AX6BC-linjen, inklusive AX6BC Pro II från layoutsynpunkt har varit och är fortfarande placeringen av diskettkontakten på baksidan av moderkortet. Även om detta gör att ATX Power Supply-kontakten kan placeras i en mycket önskad position i det främre hörnet av moderkortet, ger det användaren ett olyckligt kylningshinder eftersom du måste kanalisera diskettkabeln över moderkortet för att komma till din diskettstation.

Ur teknisk synvinkel är det vettigt att placera diskettkontakten där uppe eftersom den är fysiskt närmare Winbond-kontrollkretsen. Men de flesta användare brukar inte titta på sitt moderkort och säga “hmm, det är en vacker konstruktion” när de sträcker ut sin diskettkabel över moderkortets längd.

Det finns ett annat alternativ som är mycket mer vettigt och tar bort placeringen av diskettkontakten som en nackdel med detta, och många andra AOpen-moderkort. Istället för att dra diskettkabeln över moderkortet, varför inte dra den under moderkortet? Förutsatt att du har en tillräckligt lång kabel (vilket de flesta av er förmodligen borde), försök att dra din diskettkabel under moderkortet enligt schemat i bilden till höger på AX6BC Pro Gold. Det kan hjälpa till att eliminera luftflödesproblem, och är helt vettigt när du tänker på det. Det verkar som att det finns en anledning till att Apple har gjort det så länge…