Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AOpen AX63 Apollo Pro Plus Slot-1

Det tog över ett år för den första icke-Intel slot-1-chipset att komma ut på marknaden, tyvärr gav förseningen i VIAs release av Apollo Pro-chipset Intel kraften att fånga majoriteten av moderkortsindustrin med deras mer mogna BX-chipset. Så småningom, för att uppmuntra tillverkarna att utforska möjligheterna som den andra slot-1-chipset innehöll, släppte VIA en uppdaterad version av Apollo Pro som var pinkompatibel med Intel BX, och kallade denna lösning för Apollo Pro Plus.

Tyvärr har det saknats kvalitativa Apollo Pro Plus-lösningar på marknaden, vilket gör lösningen ännu mer handikappad utöver dess brist på en stor närvaro i branschen. Apollo Pro Plus-moderkortsmarknaden är unik eftersom den har potential att erbjuda Intel otrolig konkurrens, men lösningen har inte utnyttjats ordentligt sedan den debuterade. Med fler och fler tillverkare som försöker sig på VIAs spädbarnslösning är det bra att se en av de stora kanonerna som AOpen stödja de andra tredjepartstillverkarna av chipset och göra dem rättvisa med ett välkonstruerat kort. Föreställ dig AOpens mördare AX6BC förutom baserat på VIA Apollo Pro Plus-kretsuppsättningen, och låt oss ta reda på vad den verkliga begränsande faktorn med nya AX63 är när AnandTech tar en titt på ett av AOpens få icke-Intel-moderkort.


New Anand Tech Report Card Rating
87/B


Do not compare newer ratings to older ones, the newer ratings are much more aggressive


Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt Slot-1
Chipset VIA Apollo Pro Plus
L2-cache N/A (på chip)
Formfaktor ATX
Busshastigheter 66/68/75/83
100 / 103 / 112 / 117 / 124 / 129
133 / 138 / 143 / 148 / 153
Klockmultiplikatorer 1,5x – 8,0x
Stöds för spänningar 1,3v – 3,5v (automatisk avkänning)
Minnesplatser 3 168-stifts DIMM-platser
Expansionsplatser 1 AGP-plats
5 PCI-platser (5 i full längd)
2 ISA-platser (1 delad / 1 fullängd)
BIOS Belöna BIOSDe goda
Den enkla integrationen som Apollo Pro Plus-kretsuppsättningen ger tillverkarna gör att de kan producera design som liknar deras Intel-motsvarigheter på ett relativt enkelt sätt. Detta är förklaringen bakom AX63:s likheter med AOpens flaggskepp AX6BC baserad på Intel 440BX-kretsuppsättningen.

Kortet har samma 5/2/1 expansionsplatskonfiguration (PCI/ISA/AGP) som gav ABIT BH6 och AOpen AX6BC deras popularitet bland nyare användare som är intresserade av att ha plats för den växande mängden PCI-kringutrustning i dagens system. För att avrunda saker och ting är de 3 DIMM-platserna och ATX-strömkontakten placerade i samma nedre högra hörn som gör kraven på fodralen för AX63 så generella som möjligt.

Layouten för resten av AX63 är helt identisk med den för AX6BC, majoriteten av det tomma utrymmet på moderkortet tas upp av kondensatorer som är strategiskt placerade runt komponenter som är avgörande för stabil drift av moderkortet. En unik frånvaro från AX63, och alla Apollo Pro Plus-kort för den delen, är den gröna kylflänsen som tog sig till 440BX-motsvarigheterna. Förutom den skillnaden finns det inget sätt att skilja AX63 från den BX-baserade AX6BC annat än att titta på det tryckta modellnumret på tavlan.

Som hämtat från AX6BC Review på AnandTech är installationen och konfigurationen av AX63 förstklassig:

Det är ganska enkelt att komma åt byglarna och komponenterna på AX63, den bygellösa CPU-inställningen av AX63 bidrar till en enkel installation, eftersom klockmultiplikatorerna och främre sidobussinställningarna styrs helt från Chipset Features Setup i Award BIOS-installationen . Även om den bygellösa uppställningen inte är lika polerad som den hos ABIT BH6, uppnår den samma allmänna mål, vilket gör installationen av brädan enklare än någonsin. De tillgängliga klockmultiplikatorerna på AX63 sträcker sig från 1,5x till 8,0x för att stödja nyare Celeron och Pentium III-processorer som kräver de ökade klockmultiplikatorerna, men den verkliga “uniquity” som AX63 tillför spelet är dess 153MHz klockgenerator.

Detta är en funktion som snabbt kommer att spridas till de flesta andra moderkort, och den upptäcktes faktiskt först av AnandTech på ett Shuttle-moderkort, men AOpen implementerade det på AX63 och det lägger till en värld av utbyggbarhet till överklockarens rike. Istället för att erbjuda de tråkiga 100/103/112/124/133MHz FSB-inställningarna som de flesta andra moderkort erbjuder, tillåter inkluderingen av 153MHz klockgeneratorn att AX63 stöder mellaninställningar på 117MHz, 129MHz, 138MHz, 143MHz, 143MHz, 143MHz, och 143MHz. . För de av er som undrar över hastigheten på PCI-bussen vid dessa frekvenser, har du möjlighet att köra var och en av dessa inställningar med antingen en PCI-klockdelare på 3 (FSB * 1/3 = PCI-klocka) eller en delare på 4 (FSB * 1/4 = PCI-klocka) vilket gör överklockning med dessa inställningar mycket mer “periferivänlig”. Tyvärr är en begränsning för Apollo Pro Plus-chipset härledningen av dess AGP-klocka, som antingen är 1/1x FSB-frekvensen eller 2/3x FSB-frekvensen. Eftersom de flesta AGP-acceleratorer aldrig var avsedda att köras på över 66MHz, skulle att stöta upp FSB till 153MHz och köra en AGP-accelerator med den hastigheten att ditt grafikkort skulle köras på 100MHz, hela 50 % från driftsspecifikationen, ibland resulterar i allvarliga skador på din hårdvara, vilket var fallet med ett G200-kort i AnandTechs testlabb medan du experimenterade med 153MHz FSB-inställningen på ett annat AOpen-kort.

AOpen tillåter användaren att manuellt välja FSB-inställningen oavsett vilken typ av processor som är installerad i systemet, med hjälp av ett 6-stifts bygelblock som ligger intill den sista DIMM-platsen. Kortet levereras som standard med FSB-valet inställt på auto, så om du planerar att överklocka bör du ta en titt på bygelkonfigurationen.

Precis som AX6BC kom AX63 hela vägen upp till 143MHz med hjälp av ett PCI-grafikkort och en av fördelarna med Apollo Pro Plus-kretsuppsättningen är möjligheten att köra minnesbussen på AGP-bussens frekvens, vilket eliminerar extremt höga hastighet SDRAM som ett krav för de högre FSB-inställningarna. De söta punkterna med AX63:s FSB-frekvensområde beror helt på din hårdvarukonfiguration, för er som inte kan få 124MHz att fungera kan 117MHz vara vad du letar efter, och för er som inte kan få 133MHz att fungera tillförlitligt, det finns alltid 129MHz. Återigen kommer Apollo Pro Plus flexibla minnesbussfrekvens väl till pass här eftersom AX63 gör att ditt AGP-kort endast är verkligt möjlig begränsning ju högre FSB-inställningar pålägger ditt system.

Även om överklockning aldrig har varit en stödd praxis ur ett tillverkarperspektiv, dedikerade AOpen en hel sida till överklockning och deras rekommenderade inställningar i den omfattande användarhandboken som medföljde AX63. Dokumentationen som medföljer kortet är helt i toppklass, som vi alla har förväntat oss av AOpen. Kvaliteten på AOpen User’s Guide är inte så hög som den skulle kunna vara i jämförelse med ABIT:s “supermanual” men det är definitivt en förbättring jämfört med några av de andra skapelserna, det verkar som att tillverkarna bara kastar ihop sig i sista minuten. För att komplettera paketet inkluderar AOpen deras standardprogramvarupaket, som innehåller alla de senaste drivrutinsfilerna samt en kompletterande kopia av Norton AntiVirus för Windows 98.

Prestandan hos AX63 är ungefär lika med den hos dess BX-motsvarighet, AX6BC, men Apollo Pro Plus ger den annars utmärkta skapelsen från AOpen sina egna nackdelar…