Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Använda röstinmatning var som helst i Windows: Bättre än du tror

  • Lär dig hur du skriver mycket snabbt med din röst i Windows 11 och 10.
  • Visste du att du kan använda Röstskrivning var som helst i Windows?
  • Du behöver inte installera någonting, och du kan starta Röstskrivning med en genväg.

Jag försökte häromdagen att skriva något med min röst i Windows och jag kunde inte hitta knappen som jag visste fanns där. Sedan minns jag att jag brukade skriva i Chrome, i Google Dokument eller i Google Sök så det var inte en funktion kopplad till Windows. Jag är för gammal, jag vet.

Men så kom jag ihåg att jag kunde söka på Google för att se om det är möjligt att skriva med min röst var som helst i Windows, inte bara i Google Dokument.

Tja, det visar sig att det är möjligt, och det är mycket lätt att skriva i vilket textfält som helst i Windows. Röstskrivning är vad jag letade efter och det är funktionalitet inbakad i Windows 11 och Windows 10. Du behöver inte installera en tredjepartsapp.

Starta röstinmatning i Windows med en genväg

Jag älskar genvägar, det sa jag till dig vid flera tillfällen. Tack och lov finns det en kortkommando för att starta Röstskrivning i Windows. Tryck WIN + H för att öppna ett litet popup-fönster i Windows 11 och ett toppband om du fortfarande använder Windows 10.

För första gången kan du behöva tryck på mikrofonikonenmen efterföljande gånger kommer automatiskt att starta Röstskrivning samtidigt som du aktiverar mikrofonen, så att du kan börja prata direkt.

Du måste också välja en inmatningsruta, i valfri webbläsare, eller placera markören där du vill skriva i ett dokument. Om du inte gör det får du följande varning. Det är vettigt. Vart skulle texten ta vägen?

windows röstinmatning varning välj en rutawindows röstinmatning varning välj en ruta

Du kan trycka på mikrofonikonen eller WIN + H kombination när som helst för att stoppa röstinmatning eller använd stopporden Sluta lyssna eller Stoppa diktering för att växla till normal tangentbordsinmatning och pausa röstinmatning. Klicka på X stäng-knappen för att stänga av röstinmatning helt.

För fullständig datorkontroll kan du använda Voice Access i Windows 11. Det inkluderar även dikteringsfunktioner.

Hur man använder röstinmatning i Windows 11

I det senaste Windows-operativsystemet ser det ut som att du inte har möjlighet att stänga av tjänsten Röstskrivning. Du kan alltid starta diktering från genvägen.

Windows 11 röstinmatning aktiverad som standardWindows 11 röstinmatning aktiverad som standardInget sätt att välja bort röstinmatning i Windows 11

När du först använder diktering får du följande popup, som ber dig att skicka dina röstprover till Microsoft för analys. Eftersom jag är lite integritetsmedveten har jag tacksamt tackat nej.

Windows röstinmatning skicka klipp för granskningWindows röstinmatning skicka klipp för granskning

Det finns inte många alternativ och inställningar du kan justera för röstdiktering. Det finns bara två:

popup-inställningar för röstinmatning i windows 11popup-inställningar för röstinmatning i windows 11
  • Automatisk interpunktion – den gör precis det, eller bättre sagt, den försöker förstå var en mening slutar och en annan börjar, baserat på hur du pratar.
  • Startprogram för röstskrivning – när det är aktiverat kommer det att behålla en liten överlagring på skärmen, så att du snabbt kan slå på eller av diktering.
Windows startprogram för röstinmatningWindows startprogram för röstinmatning

Hur man använder diktering för att skriva in text i Windows 10

I Windows 10 ser det ut som att Microsoft inte tog sig friheten att aktivera Röstskrivning som standard. När du trycker på WIN + H för första gången får du detta meddelande:

Windows 10 aktivera taligenkänning onlineWindows 10 aktivera taligenkänning online

Om du klickar på länken kommer du till lämplig inställningsappsida, där du måste slå på Online taligenkänning om du fortfarande planerar att använda diktering.

Windows 10 online taligenkänningsinställningsmenyWindows 10 online taligenkänningsinställningsmeny

Rulla ner lite mer och du kan välja att skicka dina röstprover till Microsoft för analys. Du vet redan min inställning till detta.

När du har aktiverat taligenkänning behöver du bara välja en textruta eller ett dokument och trycka på kortkommandot för att starta diktering.

Skiljeteckenkommandon och stoppord för röstinmatning i Windows

Nu måste du moderera dina förväntningar. Du kan inte bara prata på samma sätt som du skriver om det är vettigt. Som med alla röstigenkänningssystem finns det kommandon du kan och bör utfärda, precis som du skulle använda vissa ord när du använder din bils röstkommandon. Systemet är ännu inte kapabelt att förstå naturligt språk.

Det viktigaste kommandot du måste känna till för att dra nytta av Microsofts rösttypteknik så mycket som möjligt är:

Kommando Vad den gör
Ny linje Infogar en ny rad
Nytt stycke Startar ett nytt stycke
Bokstavligt ORD Förstår att WORD inte är ett kommando, så du kan skriva stoppord
Siffra NUMBER Skriv NUMBER med siffror, inte bokstäver (5 istället för fem)
Capserar WORD Versaler den första bokstaven i WORD
Ta bort föregående mening Raderar meningen du precis skrev
Kommatecken Infogar ett kommatecken
Period Infogar en punkt eller decimalkomma
Semikolon Infogar ett semikolon
Öppen offert Öppnar en offert
Stäng offert Stänger en offert
Apostrof Infogar en apostrof

För en komplett lista över röstkommandondu kan kolla Microsofts lista här.

Hur bra fungerar röstigenkänning i Windows?

Vad sägs om prestanda? Tja, det verkar som att Microsoft förstår min röst riktigt bra även om jag inte är engelska som modersmål. Om du pratar för snabbt kommer det att ta några ögonblick för systemet att transkribera, men om du talar i en långsammare takt kan du i stort sett se i realtid texten som visas på skärmen.

Jag måste säga att jag är ganska imponerad av de framsteg som Microsoft gjort med sin röstigenkänningsteknik. Jag är säker på att det bara kommer att bli bättre med tiden och jag planerar att använda diktering mer när jag skriver. Det är bara så bekvämt när man väl vänjer sig vid flödet.

Du kanske också är intresserad av automatiska livetextningar, en ny hjälpfunktion i Windows 11 som transkriberar ljud i farten. Det är värt att ta en titt.