Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Antec Soundscience Rockus 3D 2.1-högtalare

Vi presenterar Soundscience Rockus 3D 2.1

När Antec bestämde sig för att de ville introducera ljudprodukter i sin portfölj med sitt nya Soundscience-varumärke skojade de inte. De skickade representanter för att demonstrera Rockus 3D 2.1-högtalarsystemet till pressen och ta personliga frågor. Jag satte mig framför en Toshiba-dator ansluten via analogt minijack till Rockus 3D och fick spela med högtalarna, spela olika musik, prova några låtar från YouTube, lyssna på en filmdemonstration. Och när allt var över skickade de hem mig med en uppsättning av högtalarna som jag noggrant har satt igenom deras steg under de senaste 10 dagarna.

Så innan vi går före oss själva, låt oss prata om själva Rockus 3D. Antec-representanten var övertygad om att detta högtalarsystem skulle vara nästan perfekt ur lådan, och jag tror honom. Det är ett “grundläggande” 2.1-system: två satelliter klassade för 25 watt och ett frekvenssvar mellan 10 Hz och 20 kHz, och en stor (men överraskande nog inte för stor) subwoofer klassad för 100 watt. Satelliterna ansluter själva via ett RCA-uttag på baksidan och använder en ganska robust kabel som delas upp i högtalarkabel när den ansluts till subwoofern. Byggkvaliteten på satelliterna är imponerande: de använder anodiserad aluminium för nästan hela konstruktionen med undantag för en blank plastkant runt högtalaren som tjänar mer till dekoration än något annat. Detta är tänkt att ge en renare, förvrängning free ljud som högtalarsatelliter i plast kan ha mer problem med, men det ger dem också lite kraft. Vi har åtminstone inga klagomål på byggkvaliteten; dessa känns solida.

Subwoofern är samtidigt mer och mindre lyckligt lottad. Som den grundläggande kontrollhubben för högtalarsystemet är höljet en robust plast med den typiska tygfronten, och den är faktiskt jämförelsevis liten, mäter 13,8″x7,7″x10,6″. Subwoofern skjuter framåt istället för nedåt så många som möjligt. billigare enheter som jag har sett göra, och spoilervarning: den kan fylla ett rum. Anslutningar på baksidan hålls ganska rena och hanterbara: det finns en port för att ansluta fjärrkontrollen (som är tung nog att faktiskt hålla sin plats på ditt skrivbord utan att vara utlämnad åt kabeln som ansluter den), en strömbrytare, de två uppsättningarna högtalaringångar och sedan tre ljudingångar. Detta är viktigt: Rockus 3D accepterar en dubbel RCA-anslutning, en standard 3,5 mm minijackanslutning och en optisk TOSLINK-anslutning. Den här sista ska göra Rockus 3D idealisk inte bara för din dator utan för din blu-ray-spelare eller spelkonsol, men ärligt talat är det bara trevligt att se en digital anslutning. Slutligen finns det en hård switch till välj mellan tre nivåer av bas, och det är en besvikelse: det hade varit trevligare att se en analog ratt som låter dig finjustera utsignalen från subwoofern.

Sist men inte minst har vi fjärrkontrollen, som väger ganska bra men känns relativt billigare än resten av kitet. Den översta skivan är volymratten – tryck ner för att växla tyst – och framsidan av enheten har fyra indikatorlampor och en växlingsknapp: en av lamporna indikerar om högtalarna är i digitalt eller analogt läge, de nästa två indikerar om de är i musikläge eller 3D-läge (mer om detta senare), och den sista indikerar om högtalarna stängs av. För att växla mellan digitala och analoga ingångar håller du bara ned knappen i tre sekunder. Annars växlar ett tryck mellan musik- och 3D-lägen.

Paketet innehåller i stort sett allt du behöver för att koppla allt till allt, men det finns ett par stora brister. Kablarna som används för att ansluta till satelliterna kan vara av bra kvalitet, men de är ganska korta och gjorde det lite svårt att placera dem på mitt skrivbord. Trots att de inkluderar robusta minijack-till-minijack- och minijack-till-dual-RCA-kablar, försummar Antec också att inkludera en optisk kabel. Jag förstår att det här inte är de billigaste kablarna i världen, men att behöva gå ut och köpa mina egna var lite irriterande, speciellt när detta verkligen är en av de bättre egenskaperna hos högtalarsetet.

Det är också värt att påpeka att det inte finns en enda certifiering på lådan eller enheten: ingen THX, ingen DTS, ingen SRS, ingen Dolby, ingenting. Och jag kan bekräfta: den optiska ingången tar PCM-ljud och det är ungefär det.