Android 5.1 Lollipop Update Breakdown

0 Shares

Med en Android 5.1 Lollipop-uppdatering förmodligen överhängande för Nexus-användare, vill vi ta en titt på allt som finns att veta just nu om Android 5.1 Lollipop-uppdateringen och Android 5.1 Lollipop-utgåvan.

Google har varit extremt upptagen sedan den ursprungliga lanseringen av Android 5.0 Lollipop i november. Under veckorna sedan företagets första lansering har vi sett företaget dela ut två nya Android 5.0 Lollipop-uppdateringar i Android 5.0.1 Lollipop och Android 5.0.2 Lollipop. Båda gav buggfixar till Nexus-användare och ägare av andra stora namn-enheter inklusive Samsungs Galaxy-smartphones.

Medan de två uppdateringarna krossade några Android 5.0 Lollipop-problem klagar fortfarande många Nexus-användare över Android 5.0 Lollipop-problem. Ett besök på Googles Nexus Help Forum och du får en känsla för några av de frågor som finns kvar ombord. Lyckligtvis ser det ut som att Google också kommer att försöka fixa några av dessa problem.

Nexus 7 Android 5.0 Lollipop Review tidigt - 3

För flera veckor sedan rullade Google tyst en Android 5.1 Lollipop-uppdatering för att välja enheter i utvalda delar av världen. När veckorna har gått förblir Android 5.1 Lollipop lite mystisk, men vi har börjat lära oss mer om innehållet i Googles nästa stora uppdatering. Det här är en uppdatering som verkar vara mycket större än Android 5.0.1 och Android 5.0.2, det är säkert.

När vi går längre in i mars mot en oundviklig version av Android 5.1 Lollipop för Nexus-smartphones och surfplattor, vill vi ta en uppdaterad titt på vad vi vet just nu om Googles Android 5.1 Lollipop-uppdatering för Nexus-smartphones och surfplattor och för icke-Nexus-enheter som väl.

Kommer min enhet att få Android 5.1 Lollipop?

Just nu är Android 5.1 Lollipop tillgänglig på Android One-enheter som levereras i Filippinerna och Indonesien. Det är lite konstigt med tanke på att Google ännu inte har erkänt existensen av sin Android 5.1-uppdatering. Kanske är detta ett slags beta-test före en bredare utrullning, kanske det var ett sätt för det att fästa uppmärksamhet på Android One, vi vet inte. Vad vi vet är att Android One-serien som helhet borde få Android 5.1 innan allt sägs och görs. Så vad sägs om alla andra?

Google har fortfarande inte bekräftat några konkreta Android 5.1 Lollipop-utgivningsdetaljer men tack vare läckor och trovärdiga källor har Android 5.1 Lollipop-utgivningsbilden kommit i fokus före lanseringen.

För veckor sedan blev det klart att Google minst testade Android 5.1 Lollipop-uppdateringen på Nexus 5, Nexus 6 och Nexus 9. Testning bekräftar inte en offentlig release men det gör en mycket sannolik.

I februari visade ett riktmärke, som den nederländska webbplatsen TechTastic först noterade, en Nexus 5-modell som kör en Android 5.1 Lollipop-uppdatering. Riktmärket kommer från den populära GeekBench-databasen.

HTCs Mo Versi, känt för sin uppriktighet om Android-mjukvaruversioner på Twitter, antydde nyligen en release för HTC One M7. Versi bekräftade inte uppdateringen för andra HTC One-modeller.

Under den senaste veckan eller så har vi sett några andra bitar av information dyka upp. Myce, en webbplats som är känd för att spåra ej släppta Nexus Android-uppdateringar, har enligt uppgift hittat flera Android-enheter som testar och kör den senaste Android 5.1 Lollipop. Bland dem Nexus 4 och Nexus 6. Detta antyder en utbredd version för Nexus-användare.

I ett inlägg på XDA-utvecklarens Google+ sida hävdar Damian Junior att hans “vän, som arbetar på Motorola, skickade dessa foton på morgonen och sa att de redan testar uppdateringen 5.1.0 för XT1033, sa han, han redan fått din smartphone med Android 5.1.0 av företaget. ” Han lade också till några trovärdiga skärmdumpar.

Så det ser ut som att Android 5.1 Lollipop-uppdateringen och utgåvan inte bara kommer att innehålla Googles stabila Nexus-enheter, men det kommer också att innehålla andra enheter från HTC och Motorola, åtminstone.

Utgivningsdatum för Android 5.1 Lollipop

För flera veckor sedan uppgav HTCs Mo Versi att Googles nästa MR-release, MR står för Maintenance Release, skulle komma i mars. Versi är inte Google men han är verkligen ansluten till viktiga programutgåvor så att hans information är trovärdig. Speciellt nu när Android Polis Artem Russakovskii har chimat in med nya detaljer om Android 5.1 släppdatum.

Han hävdar att han pekade på en möjlig släpp den här veckan, men det kanske inte är fallet med tanke på att det nu är lördag och vi inte har sett en lansering. Historiskt sett rullade Googles ut sina stora uppdateringar under veckan. Han hävdar att problem med batterilivslängden kan bero på ”förseningen” och att Nexus 7 2013 kan vara den första enheten som får uppdateringen.

Nästa vecka ser bra ut för en release men ingenting bekräftas förrän Google gör ett tillkännagivande eller ploppar uppdateringarna i Android Open Source Project före en OTA.

Android 5.1 Lollipop-uppdateringsfunktioner

Med Android 5.1 Lollipop redan ute på vissa telefoner börjar vi lära oss lite mer om vad som finns ombord på programuppdateringen. Rykten om Android 5.1 Lollipop har pekat på en omfattande lista med buggfixar men vi börjar se några nya funktioner dyker upp också.

Här är en titt på alla de nya funktionerna som förmodligen kommer ombord på Android 5.1. De äldre är högst upp medan de nyare upptäckterna listas längst ner.

Ny Wi-Fi-växling

Android 5.1 Lollipop är utrustad med en ny Wi-Fi-växlare som är mycket mindre påträngande än den nuvarande metoden. För att få en känsla för förändringen, ta en titt på videon nedan.

Nya klockanimationer

Android 5.1 Lollipop-uppdateringen kommer att ge några nya animationer till klockapplikationen. Dessa förändringar, upptäckta av Android Police, kan ses i den korta videon nedan.

Skärmfästning

Screen pinning, en funktion som anlände till Android 5.0 Lollipop, kommer att få en uppgradering i Android 5.1 Lollipop. Gränssnittsändringarna, som beskrivs djupare av Android Police, möjliggör mer frihet när du fäster en skärm. Specifikt eliminerar ändringarna en irriterande dialogruta och den förklarar hur man lossar en skärm med mer tydlighet.

Snabbinställningar

Det finns också några ändringar i Snabbinställningar. Du kan nu enkelt dölja alternativ som Wi-Fi Hotspot från brickorna Snabbinställningar. Android 5.1 Lollipop-uppdateringen ger också några ändringar i hur du kan svepa för att bli av med snabbinställningsmenyn och låsa upp enheten. Båda funktionerna kan ses i handling i videorna nedan.

Nya uppringningsfärger

En funktion som finns tillgänglig på Android One-telefoner nu och kan komma till andra enheter är ett nytt alternativ som gör det möjligt för användare att ändra uppringningstema för ett visst SIM-kort. Android Police såg också den här funktionen och även om den är liten kan den vara användbar för dem som använder en smartphone med dubbla SIM-kort. Funktionen kan ses i aktion i videon nedan:

Nya volymfunktioner

Webbplatsen pekar också på ett användbart alternativ för dem som berör volym och larm. Du kan nu förhindra att meddelanden visas tills nästa larm. Det finns också förändringar i gränssnittets utseende. Dessa förändringar kan ses i detalj här.

Förbättringar av kontakter

Vi kommer också att se några förbättringar av utseendet och känslan av applikationen Kontakter. Specifikt gjorde Google några ändringar som förde det närmare sina andra appar som använder materialdesign. Ändringarna kan ses i videon nedan.

Bug fixar

Rykten om Android 5.1 Lollipop tyder på att vi också kommer att se ett antal buggfixar. Här är den ryktade Android 5.1 Lollipop-ändringsloggen som läckte ut i slutet av förra året och det kan likna det vi ser anländer senare denna månad:

 • Tyst läge tillagt efter att ha saknats på Android 5.0
 • Allmänna förbättringar av systemstabilitet
 • Förbättrad RAM-hantering
 • Korrigeringar för plötsliga appstängningar
 • Förbättrad batterihantering
 • Överdriven konsumtion av nätverksenheter när Wi-Fi fixas
 • Problem med trådlösa anslutningar fixade
 • Problem med OK Google-funktionen löst
 • Aviseringsproblem löst
 • Vissa ljudproblem upplevs av vissa enheter fixade
 • Andra förbättringar och förändringar

Med en Apple Watch och iOS 8.2-uppdatering hotande kan vi eventuellt se Google försöka ta lite vind ur Cupertinos segel med en egen version av Android 5.1 Lollipop-uppdatering. Leta efter nya detaljer för att komma fram snart.

0 Shares