Android 10: Allt som är nytt

Det är äntligen officiellt. Android 10 är här och det ersatte Android Q beta Google spenderade sex månader på att testa. I den här guiden går vi igenom allt vi vet om Android 10, vad som är nytt och vad som har förändrats så att ägarna vet exakt vad de kan förvänta sig. Dessutom beskriver vi några nya funktioner som fortfarande saknas.

Med ett förnyat fokus på integritet, säkerhet och skärmtidsmedvetenhet är Android 10 snabbare, bättre och smartare än någonsin tidigare. Det finns också många nya funktioner som du verkligen kommer att njuta av.

Utgivningsdatum och betaversioner av Android 10

Google släppte äntligen Android 10 den 3 september, vilket är lite senare än några tidigare utgåvor. Det kom efter en lång 6-månaders beta-period där företaget släppte sex versioner av Android Q för testning, och så tillverkare och utvecklare kunde förbereda sig för det.

Och det har de också, för att Essential redan släppt Android 10 för Essential PH-1, och vi ser redan officiella Android 10 beta-tester från OnePlus och till och med Samsung.

Läs: När kommer min telefon att få Android 10?

För de som inte vet debuterade Android P i mars 2018 och släpptes senare som Android 9 Pie i augusti. Och ett liknande betaprogram startade 2016 och 2017 för Android 7.0 Nougat och Android 8.0 Oreo.

Android Q (10) Släppschema

Android 10-namn

För första gången någonsin kommer den här versionen helt enkelt att kallas Android 10. Google bestämde sig för att släppa efterrättens tema för namnet, vilket de har gjort sedan den ursprungliga Android 1.5 Cupcake-versionen för flera år sedan. Detta beror på flera skäl, inklusive det faktum att namnet på en efterrätt i USA, som Pie, inte är en efterrätt i andra delar av världen, eller alls ett livsmedel.

Internt kommer varje ny Android-version fortfarande att ha ett roligt namn av utvecklarna och kommer sannolikt att integreras i dolda program påskägg, men namngivningen kommer att följa en traditionell nummerväg framåt.

Viktiga Android 10-länkar

Om du är en utvecklare vill du gå till utvecklarsidan för Android 10. Google släppte också en översiktssida som visar alla detaljer. Glöm inte att skicka feedback för att förbättra programvaran framåt.

Vad är nytt i Android 10?

Så här är saken. Medan Google delade mer information under den första och andra betan, mer på Google I / O under den tredje betaversionen och slog in allt i augusti, saknas fortfarande några saker. Med det sagt är detta fortfarande en stor release när det gäller tweaks bakom kulisserna som sätter scenen för Android som helhet framåt. Inte bara för Pixel-smartphones.

Det finns några uppenbara förändringar som förbättrad säkerhet och integritetskontroller, stöd för hopfällbara telefoner, Dark Theme och några andra saker, så här är en mer detaljerad lista.

 • Förbättrat integritetsskydd och kontroller – Google gjorde stora förändringar i Android 10 som fokuserar på integritetsskydd. Dessutom har användarna en djupare nivå över sekretessregler också, vilket förväntades.
 • Mörkt tema – Ett nytt systemomfattande mörkt tema är tillgängligt genom att gå till Inställningar> Display. Detta kommer att förbättra batteriets livslängd och erbjuder flera användningsfördelar.

 • Mörkt tema överallt – Det mörka temat som vi just nämnde har lagts till på startskärmen (så att telefoner inte gör dig blind under en omstart) och i flera appar i hela Android.
 • Sekretessansvarig – Det finns en ny “Privacy Manager” -meny i inställningar där alla appskyddskontroller förenklas under ett enhetligt område.
 • Utökade platskontroller – I likhet med de nya sekretessreglerna och alternativen tar Google ett enormt nytt tillvägagångssätt för platskontroller, platsdata och användarspårning i Android 10.

Som du kan se, i Android 10 kan användare se exakt vilka enheter som har tillgång till deras plats. Dessutom kan du styra WiFi- och Bluetooth-platsskanning, bevilja eller återkalla behörighet till varje app en i taget eller till och med bevilja bara åtkomst till din plats medan appen används. Det är inte längre ett system där du ger åtkomst en gång och du är klar. Du har mer kontroll än någonsin tidigare.

 • Multi-tasking Bubbles – Vi såg tips och läckor av de nya ”Bubblorna” i Android Q tidigare i år, och de anlände till den andra betaversionen. Bubblor är små cirklar som går vart som helst, flyter över andra appar och hjälper dig enkelt att göra flera uppgifter. Tänk på Facebook Messenger “chatthuvuden” där du snabbt kan öppna eller minimera en konversation, men för hela appar. Vi är osäkra på hur detta kommer att fungera, men det är spännande. Förhoppningsvis är det inte bara för messenger-applikationer.

Android Q Beta 2 har lagt till “Bubbles” för multitasking

Det är ingen hemlighet att ”big tech” som Google, Facebook och Apple har varit under massor av granskning på senare tid för hur mycket information det samlar in om sina användare. Sedan, i sin tur, hur den informationen används för annonser och sådant. En stor del av det fokuserar på platsdata, enhetsspårning eller användarspårning. Som ett resultat har Android 10 några strikta sekretess- och platskontroller till skillnad från någon version av Android vi någonsin har sett.

 • Stöd för hopfällbara skärmar – Med spännande nya telefoner som Samsung Galaxy Fold, Huaweis hopfällbara telefon, Moto RAZR med mera kommer snart Google bygger Android för att fungera bättre med skärmar som fälls eller böjs. Om en enhet har en vikbar eller innovativ ny design kommer Android 10 att anpassa sig till formen i ett försök att leverera en fantastisk upplevelse, och det inkluderar ett snyggt nytt multitasking-system med delad skärm.

 • Dela genvägar i Android 10 – En annan sak vi ser är en ändring av “dela” -menyn i Android 10. Google gör detta snabbare och enklare med delningsgenvägar, som låter användare hoppa direkt in i en annan app för att dela innehåll.
 • Smart svar, föreslagna åtgärder – Smart Reply är inte helt nytt, men med Andy 10 Google-aktiverade systemlevererade smarta svar och åtgärder som är infogade direkt i aviseringar som standard. Liknar smarta svarsalternativ i Gmail. Du kan tummen upp ett meddelande från meddelandefältet, öppna en länk direkt till kartor, YouTube och mycket mer. Det är bara “smartare”.
 • Live-bildtext – En av de mest spännande nya funktionerna från Google I / O är live-textning. Den här funktionen textar automatiskt media som spelar upp ljud på din telefon. Funktionen fungerar med videor, podcaster och ljudmeddelanden, videor du har spelat in med kameran och mer. Det är ett komplett systemövergripande bildtextsystem som fungerar även när du är offline. Mycket kraftfull, men kommer inte förrän i höst.
 • Inställningspaneler – I Android 10 kommer apputvecklare att kunna visa viktiga systeminställningar direkt inuti sin app. Inklusive WiFi, Bluetooth, mobildata eller till och med ljudinställningar. Ett utmärkt exempel är Ultimate Ears-appen med en “inställningspanel” där användare direkt kan komma åt BT-inställningar, ljudkontroller och mer utan att lämna programmet.

 • Anslutningsmöjligheter, sekretess och säkerhet
 • Temakontroller eller mörkt läge – Vi vet att vi redan nämnde det mörka temat, men genom att gräva igenom utvecklaralternativen ser vi fullständiga “temakontroller” där användare kan ändra typsnitt, färger, accentteckensnitt och färger, ikonformer och mer. Det finns en chans att en framtida version av Android 10.1 kan erbjuda breda temanalternativ för tillverkare och utvecklare.
 • Gestural Navigation – Tja, Google returnerade de gamla skärmtangenterna med den tredje betaversionen av Android Q, även för Pixel 3. Dessutom debuterade de ett nytt “Gestural nav-system” som du kan aktivera under Inställningar> System> Gester. Sedan ändrade både den femte och sjätte betan den ännu mer. Det är säkert att säga att Google inte har någon aning om vad de vill erbjuda när det gäller gester. Det finns dock ett nytt system för Android 10, så prova.
 • Fokuserat läge – En annan kraftfull ny funktion är Focus Mode. Finns i Android 9 Pie och 10, det är som ett stör-läge för hela din telefon, inte bara ljud. Du kan tysta och blockera (tillfälligt) appar, meddelanden, personer, tjänster och mer som kommer att störa dig och låta användare “fokusera” på att få jobbet gjort. Vi vet vad som är vår största distraktion, så nu kan du stänga av enskilda saker för att “fokusera” utan att döda hela enhetsuppsättningarna.
 • Dessutom finns det ett helt nytt föräldrakontrollsystem i 10 som är utformat för att låta föräldrar övervaka och begränsa barn med hjälp av telefoner. Du kan se fokusläget nedan.

 • Aviseringsassistent – I Android Q beta 2-utgåvan ser vi en ny “Notifieringsassistent” och vi har ingen aning om vad den gör. Med det sagt är beskrivningen på min Pixel 3 ganska läskig. Kanske låter Google Assistant se, läsa och använda våra meddelanden för att bättre kunna betjäna varje användare. Vem vet? Detta är inte i den slutliga versionen av Android 10 än.

 • Skärmkontinuitet (vikbara) – En stor del av Android 10, åtminstone bakom kulisserna på Google, var ett försök att få programvaran att fungera för framtida enheter som fällbara skärmar. Som vi har sett från Samsung, Huawei och troligtvis Motorola. Plus, enheten nedan kan vara en teaser av någon form av kommande Google-vikningstelefon. I grund och botten förbättrar den här funktionen hur innehållet visas på framsidan, baksidan, vikningen eller vilken skärm som helst på en Android-enhet.
 • Förbättrad Peer-to-Peer och Internet-anslutning
 • WiFi Performance Mode
 • Dynamiska djupformat för foton
 • Nya ljud- och videokodeker
 • Native MIDI API: er
 • Förbättrad Vulkan-grafik, API för neuralt nätverk och mycket mer

Sedan lade vi till några fler anmärkningsvärda saker i listan ovan. Det här är inte allt, men det är majoriteten av de viktiga användarvänliga grejerna. Som du kan se gör Android 10 stora ansträngningar för att förbättra prestanda, batteritid, säkerhet, integritet, platsdata och mer, tillsammans med att det naturligtvis gör programvaruupplevelsen bättre för alla. Inte nämns här är förbättrade kamerafunktioner och kontroller, programvaruförbättringar, bättre spelstöd och nya codecs för att hålla Android framtidssäker. Förvänta dig sedan mer information när vi fortsätter att gräva igenom den 10: e versionen av Android.

Slutliga tankar och vad är nästa?

Vad är dock nästa? Nu när Android 10 är officiell och på nästan alla Pixel-enheter är nästa logiska steg att förbättra den totala upplevelsen. Även efter ett långt 6-månaders beta-program, nu när miljontals människor kör Android 10, kommer Google att hitta nya problem, buggar eller små problem som de måste åtgärda.

Till skillnad från tidigare år och till skillnad från Apple släpper Google inte riktigt .1 och .2 versioner av programvara längre. Istället förbättrar de helt enkelt saker med månatliga uppdateringar, som de till och med kan göra via Google Play Nu, istället för med stora programuppdateringar till telefonen specifikt. Så även om vi kanske får en Android 10.1-utgåva med buggfixar inom de närmaste månaderna, bli inte förvånad om vi inte heller får en.

Dessutom kan andra tillverkare som Samsung, Sony, OnePlus, Nokia, LG, Oppo, Essential, Xiaomi och mer börja förbereda uppdateringar, fortsätta sin beta-testning och skicka den här nya programvaran till sina kunder. Google och telefontillverkare kommer att arbeta tillsammans för att göra detta till den bästa versionen av Android hittills.

Hur som helst är detta nästa version av Android och det är äntligen här för utvalda användare. Om du har en telefon som inte är en Pixel måste du vänta på att din telefontillverkare ska leverera den specifikt för din enhet. Håll ögonen öppna för mer information. Och glöm inte att Android R beta börjar i mars 2020.

Relaterade Artiklar

Back to top button