Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AnandTech Linux XBOX PC-experimentet

Introduktion

För några veckor sedan började vi undersöka möjligheten att sätta Linux på en XBOX. Vi lekte med några idéer i våra huvuden, en renderfarm, en billig kontorsdator eller en distribuerad kryptoplattform, bara för att börja. Idén krävde lite armbågsfett, ett mod-chip, Linux och en massa free tid.

Alla XBOX:ar är låsta till att bara starta upp Microsoft BIOS. Det vill säga, om du köper en ny XBOX, är den grundläggande IO inte låter dig göra så mycket, förutom att läsa DVD-skivor och XBOX-spel som har speciella nycklar inkodade i dem. Ett mod-chip är ett datorchip med ett annat BIOS som fysiskt åsidosätter Microsoft BIOS. Eftersom chippet nu är ansvarig för hur XBOX ska starta sig själv, kommer det att tillåta XBOX att känna igen fler skivor och operationer än vad XBOX är specifikt designad. Således kan backup-spel eller hela operativsystem laddas in på XBOX-hårddisken och köras därifrån.

Människor har modifierat sina XBOX för att köra Linux under en lång tid nu. Huvudfaktorn bakom XBOX-modifieringsscenen kom från några extremt grå marknader som började sälja mod-chips för backup-spel. Men efter flera år nu har XBOX Linux-communityt vuxit sig mycket stabilt. XBOX körs på praktiskt taget färdiga komponenter; ergo, portering av Linux till XBOX var en enkel sak efter att BIOS-problemet lösts. Microsoft sänkte priset på XBOX för några månader sedan och BMMods kontaktade oss angående möjligheten att kolla in Linux på en XBOX. Med renoverade och begagnade XBOX så billiga som de någonsin har varit just nu, var scenen redo för att vi skulle missbruka så mycket XBOX som möjligt.

Klicka för att förstora.

Målet idag är att se om vi kan modifiera en XBOX framgångsrikt för att göra något användbart som vi inte kan göra för kostnaden för modifieringen (bortsett från att spela XBOX). Vi kommer att titta på ett mediacenter, en grundläggande PC och slutligen mycket på möjligheten att ställa in våra XBOX:ar i något slags kluster, med detaljerade steg hela vägen.