Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AnandTech-intervju med Miguel Nunes: VP för Windows- och Chrome-datorer, Qualcomm

Under denna tid av utbudskris är det mer fokus på någonsin på PC- och bärbara marknaderna – varje liten detalj granskas beroende på vilka modeller som har vilka funktioner och hur dessa företag fortfarande uppdaterar sina portföljer varje år trots all den höga efterfrågan. En av de sekundära spelarna inom bärbara datorer är Qualcomm, med sina Windows på Snapdragon-samarbeten för att föra Windows till Snapdragon-drivna bärbara datorer med x86-virtualisering och en stor stöt i batteritid såväl som anslutning. Den stora toppen på Qualcomms horisont i det här utrymmet är 2023-produktlinjerna, med CPU-kärnor som byggts av deras förvärv av Nuvia. På Tech Summit i december 2021 pratade vi med Qualcomms Miguel Nunes, VP of Product Management for Mobile Computing, som leder ledningen för laptopdivisionen för att se vad som händer och vilka åtgärder Qualcomm vidtar för att få en konkurrenskraftig produkt till marknaden.

Miguel har tillbringat 12 år på Qualcomm och arbetat med produkthanteringen av smartphone-, surfplattan och nu datorportföljen. Detta innebär att leda flera designteam globalt, styra strategier och möjliggöra partnerskap med OEM:er. Detta kommer efter sju år på Intel som applikationsingenjör och teknisk marknadschef på Intel. Miguels bakgrund är tung i gränssnittet mellan ingenjörskonst och verklig slutprodukt, och det är tydligt när han pratar med honom att han gillar att sätta händerna djupt in i hur de system han hanterar presterar.

Miguel Nunes
Qualcomm


Ian Cutress
AnandTech

Ian Cutress: Min första fråga tror jag är en som är ganska personlig för mig, eftersom jag har väntat på den så länge! Vi fick äntligen beskedet att 64-bitars x86-emulering kommer till allt Snapdragon 7c och högre som kör Windows 11. Varför har det tagit så lång tid?

Miguel Nunes: Det tog lite tid att komma rätt! Om det är en sak som vi har sett gå igenom många av dessa applikationsresor, är att det finns mycket dåligt skriven programvara där ute! Jag menar, det finns. Det har egentligen ingenting att göra med arkitekturen, men programvaran kan vara fruktansvärt … bara mängden problem du stöter på. Det är inte saker du förväntar dig. Bara konstiga saker dyker upp som du måste arbeta igenom.

IC: Pratar du som att instruktionsflödet inte riktigt kartläggs ordentligt till kärnan?

MN: Det fanns en del av det, men du kommer förmodligen att förstå vad jag menar när jag säger att hälften av allt vi såg var installationsfel som gjorde “om maskin”-typkontroller. Så installationen misslyckas, eller så laddas drivrutinen inte av eftersom den försöker lägga den i x86-katalogen. Jag menar bara sådana små saker, som har orsakat problem. Så ja, även om det borde ha fungerat på papper men det gör det inte eftersom det är på fel ställe eller att DLL:n inte laddas, sånt där. Vi tog ett tag att komma dit. När det gäller instruktionsoptimeringar tror jag att det finns några som inte är superoptimerade, men det var inte de flesta problem. Majoriteten av problemen är för det mesta bara laddningsproblem, CPU-detektioner, och det finns en hel del programvara där ute som använder bibliotek de får från någon annanstans. De biblioteken gör rätt, så det är bara ett länkningsproblem, och det tog en hel del tid att få det där. Så du kommer att se ett gäng med öppen källkod portade också. Det tar bara tid att göra det klart.

IC: Så det är inte nödvändigtvis en fråga om instruktionsöversättning, det handlade om det i OS-lagret?

MN: Ja, det var saker vi inte förväntade oss. Men det [Windows] är ett gammalt ekosystem som inte har förändrats – så ingen har haft det problemet tidigare!

IC: Och jämfört med vissa andra x86-översättningsmodeller av dina konkurrenter, som äger sitt eget ekosystem, signerar programvaran, har de inte nödvändigtvis dessa problem.

MN: [nods] Det är rätt.

IC: Det fanns några förhandsvisningar med Windows 10 med det aktiverat, men du gör ett rent klipp med Win11. Finns det en teknisk orsak bakom att låsa den i Windows 11?

MN: Inte vårt beslut. Det finns inget tekniskt.

IC: Så det är en ren nästa generations hårdvara, allt är Windows 11, så låt oss ha det som utgångspunkt?

MN: Ja, det var inte ett Qualcomm-beslut. Du har rätt, för om du tänker på det tidigare operativsystemet är Windows 10, och Windows 11 är den nya plattformen. Det var ett Microsoft-beslut om var det landar.

IC: Vid det här evenemanget vet jag att Qualcomm i år inte säger så mycket om Nuvia-förvärvet, men vid lanseringen sa Qualcomm att 2022 skulle det finnas provtagning av kisel för 2023 års produkter. Det upprepades på investerardagen för en månad sedan. Så allt är fortfarande på väg?

MN: Ja.

IC: Bara för att förtydliga för mig, arbetar Nuvia med en specifik kärna? Eller är det en fullständig SoC, ihopkopplad med en Adreno GPU och Qualcomms 5G och andra?

MN: Det är en bra fråga, för jag vet att alla tänker “Nuvia-chip”. Det kräver mycket mer av ett chip än vad Nuvia hade [when we acquired them]. De var främst CPU-kärnan på den tiden. Det finns ett tyg runt det som vanligt som limmar ihop det, med vår optimerade minnes-IP och sånt där. Så tänk på det mer på CPU-prestandaundersystemet. På GPU:n har vi GPU-tillgångarna i Adreno. Det är vi [going to be] gör många förändringar där också. På GPU-sidan kommer vi att göra det mer PC-vänligt, och sedan skalar vi de andra sakerna som AI och andra liknande saker också. Nuvia är en del av lösningen, men det finns andra saker där förstås.

IC: Traditionellt har Qualcomm använt en stor/liten, eller en stor/medium/liten hybriddesign. Det låter för mig att Nuvia enbart arbetar på den högpresterande kärnan. Kan du utöka om de gör en likvärdig effektivitetskärna för att gå med det? Ska vi förvänta oss att det är något som ska heta Kryo?

MN: Vi kommer att ha två kärnstrukturer som kommer att likna det vi redan har. Vi tror verkligen att prestanda och effektivitetsoptimerade kombinationer fungerar. Vi ser det i vår långa batterilivsdata, eftersom många av arbetsbelastningarna inte behöver den prestandan. Så du kommer att se att strukturen fortfarande finns på plats – exakt vad vi gör på varje kärna är TBD. Men du kommer att se en liknande struktur – du kommer bara inte att se ett gäng stora kärnor!

IC: Målet med Nuvia-designen är att skala från 7c+, hela vägen upp?

MN: Åh, så småningom vill vi använda det över hela linjen. Denna teknik skalar riktigt bra. Som Cristiano och andra har nämnt kommer vårt fokus i första hand att ligga på högre prestandaberäkning först, men vår färdplan kommer att skalas. Det andra vi kommer att se oss försöka göra, vilket vi har försökt ett tag i den här branschen, är att accelerera. Den bärbara industrin är lite långsammare än den mobila industrin, så hur accelererar vi innovationstakten? Så du kommer att se lite aktivitet där också så att vi verkligen kan driva innovation snabbare.

IC: På investerardagen var det ganska gripande att det på bilden stod “Nuvia Team”. Så ska vi tänka på Nuvia-teamet som ett separat designhus internt, jämfört med att säga Kryo och Adreno? Jag undrar till vilken nivå de är integrerade i företaget? Sist jag hörde var de fortfarande på samma kontor som de var när de var nystartade!

MN: Jag tror att mycket av det bara är covid, när det gäller kontor och sånt. Men nej, de är en del av företaget, och de är en del av teamet här. Jag ser dem som vårt CPU-team. Vi har olika team, så det är svårt att säga eftersom vissa team på en plats kommer att arbeta på en kärna, andra arbetar på en annan kärna, men i slutet av det är de en del av ett team. De är bara en del av Qualcomm, de är inte separata, bara en del av vårt CPU-team.

IC: När det gäller interna färdplaner är det stora fokuset med Nuvia detta första laptop-fokuserade chip 2023. Vanligtvis när vi pratar med företag, särskilt den storlek som Qualcomm är, diskuterar vi 3-åriga, 5-åriga färdplaner, och sedan 7-åriga utforskande färdplaner. Är det allt på korten med Nuvia-teamet?

MN: Åh absolut. Vi tittar på hur vi skalar kapaciteten långt in i framtiden. Vill du se vår långsiktiga färdplan?

IC: Ja tack!

MN: [laughs] Men du vet säkert att det är något vi vill utnyttja så mycket vi kan. Tekniken är fantastisk, vi har prestanda, vi har effektivitet och vi har så mycket IP att vi mår ganska bra. Du har säkert fattat att, som vi antydde på analytikerdagen, känns det ganska bra att vi kan bygga ut. Det är verkligen häftigt.

IC: En fråga som har kommit upp som jag tror är relevant med tanke på vad Apple gör i rymden – Många av de högre personalen på Nuvia är personerna som faktiskt låg bakom det chippet. Men eftersom Qualcomm är fokuserat på detta Windows på Snapdragon-ekosystemet, ser du att konkurrenten för den bärbara Nuvia-datorn är Apple eftersom båda chipsen är ARM-baserade, eller Intel, för med Intel använder ni båda Windows som huvuddrift systemet?

MN: Det är en riktigt bra fråga. Du vet, jag skulle ärligt säga både och, och båda i den meningen att det kommer att bli konkurrens “inom ekosystemet”, eftersom ett ekosystem är ett Windows-ekosystem och ett är ett Mac-ekosystem. Det beror också på segmentet. Jag skulle säga att det förmodligen är en segmentfråga. För om du tittar på vissa segment är Windows kung, och det är att säga att de är majoriteten av det segmentet. Så där är Intel vår konkurrens. Sedan för andra segment kan vi tillhandahålla samma kapacitet, om inte bättre, än vad Apple gör. Så det beror på objektivet du tittar på det, men det är verkligen både och. Och vi är ganska agnostiska, och ärligt talat, om det är Windows eller om det är Chrome i det utrymmet, är vårt värde oberoende av operativsystemet. Det är mycket arbete som går åt till att ställa in operativsystemet och att få produkten att fungera bra, vilket Microsoft lägger ner mycket tid på, men du vet, vår plattform är oberoende av det.

IC: Så vid det här evenemanget tillkännager du Snapdragon 8cx Gen 3. Är det en kvardröjning tills de Nuvia-utrustade markerna är klara?

MN: Nej, nej, inte alls. Så som jag skulle se det, och när du ser det vi pratade om när du får tag på – data vi visade gör att vår 8cx Gen 3 är en vanlig produkt. Så du kommer att se att våra jämförelser är mot vanliga Core i5, som verkligen fortfarande är den vanliga processorn för konsumenter. Så det är där 8cx Gen 3 tävlar riktigt riktigt bra. Du kommer att se prestandan, kraften och du kommer att se AI-historien prestera riktigt bra. Det var vad vi menade att göra.

Det var riktat dit, riktat mot huvudsegmentet. Vår färdplan i framtiden tar oss till en annan prestationsnivå. Så det är bara bokstavligen olika nivåer, och vi tror att vi måste hålla nivåerna igång, eftersom den här marknaden är en mördande marknad. Till och med vår Snapdragon 7c+, det vi gör där håller verkligen den bra/bättre/bästa modellen igång och ger värde till ingångsnivåerna. Det är verkligen intressant faktiskt – ingångsnivån har utvecklats så mycket under de senaste 24 månaderna, mer än jag tror någon förväntat sig, och så det finns mycket värde där också. Så vi kommer att fortsätta att gå efter de bra/bättre/bästa eller låg/medel/höga produkterna.

IC: Så en av sakerna som har intresserat mig är att Qualcomm spelar mycket på denna ultratunna, ultraportabla marknad – den kallas ACPC, men den är ultraportabel med ytterligare anslutningsmöjligheter i traditionell mening. Vad är utrymmet för att gå utöver det? För närvarande ser vi den ultraportabla marknaden runt 15-20 watt, kanske upp till 28 watt, men sedan utökas även laptoputrymmet till 45 och 65 watt. Qualcomm har Adreno grafisk IP som företaget hela tiden säger att den skalar – men skalas den till något större?

MN: Det är en intressant fråga. Du vet, den här watt-grejen, hur som helst, den gör mig galen, för vad jämför du det med? TDP:er är lite mystiska eftersom det beror på hur du mäter TDP. Men vi kommer att leverera prestanda TDP, och denna “TDP-prestanda på högre nivå” på en lägre nivå. Så även du kommer att se idag, när vi visar dig kommer att visa dig prestanda på i5-nivå, som ligger på en 22 watts TDP, vi levererar den på ungefär 9 watt. Så vi kommer att leverera perfekt till en TDP.

Ärligt talat, du vet, för att säga dig sanningen – vi kan skala ganska högt. Det är vad marknaden vill ha och vilka produkter vi vill konkurrera med. Men vi vill tävla inom ultramobilitet eftersom det är viktigt för oss. Vi är inte fokuserade på stationära datorer idag och sådana saker, men om marknaden ser värde, och våra produkter är bra på den marknaden, är det något vi definitivt tittar på. Vi fokuserar på mobilmarknaden, men med mycket högre prestanda till en lägre TDP.

IC: Så bara för min personliga uppbyggnad, när du säger “22 watt prestanda vid 9 watt”, det är bra. Men jag vill bara ha samma effektivitet på 22 Watt!

MN: Du vill ha högre prestanda vid samma TDP! Vilket återigen, det är en bra fråga – väldigt få människor förstår det. Det kommer att vara ett OEM-designpunktsval. OEM bestämmer om den vill bygga en tunnare formfaktor eller om den vill ha högre prestanda vid samma TDP. Jag tror att det förmodligen finns en kombination av båda, men vi kommer att skala ganska bra, men fortfarande till en betydligt lägre TDP än vad du skulle få med andra – betydligt. Så då är frågan om det är dags [for Qualcomm to move into the new market]? Jag menar, jag är en stor fläktlös troende, och så jag gillar fläktlösa mönster. Men vi skulle kunna skala på tekniken. Så det handlar egentligen om vilka produkter som är rätt designpoäng/

IC: Jag kommer till ditt evenemang med Intels flaggskepp EVO-designlaptop – en Core i7-1195G7 i MSI Prestige 14. På planet ger den mig 16 timmars batteritid – vilket jag vet fortfarande tekniskt sett är sex timmar mindre än vad Qualcomm tillhandahöll för tre år sedan, men den kör all min programvara. När kräver Qualcomm en minimispecifikation? Du har redan referensdesigner – vid vilken tidpunkt designar du tillsammans med dina partners en motsvarighet till Intel EVO-ekosystemet för att säkerställa att alla konstruktioner uppfyller mycket specifik certifiering, samt förarstöd under 12/24 månader för att säkerställa att prestandan fortfarande är hög? Finns det utrymme för den typen av plattform i ditt ekosystem?

MN: Du vet att vi inte har en sådan plattform. Det är intressant – vi anser att varje produkt bör optimeras. Det är där vi samarbetar med våra partners – det driver vi verkligen aggressivt. Varje produkt bör optimeras för bästa kapacitet. Du kommer att se detta när vi pratar om säkerhet, eftersom vi inte bara slänger in en massa säkerhetsfunktioner där. Vi tror inte, vi vill inte ha ett EVO-program, vi vill inte ha något annorlunda – alla borde få ett bra minimum. Varför skulle inte du som konsument. få bästa säkerheten? Du vill inte skapa ett gäng undervarumärken och förvirring på marknaden – vi vill att varje produkt ska vara mycket optimerad.

I slutändan är det bara att leta efter Snpadragon-logotypen, så får du säkerhet och du får högre effektivitet. Kanske är det en skala, eftersom vi kan göra det nu, eftersom vi arbetar med ett mindre antal mönster. I verkligheten skulle vi kunna göra det, och men vi vill bara komma till en punkt där vi mjukvaran är så mycket optimerad att vi inte kommer att se många produktvarianter som ligger utanför komponentvalet.

IC: Jag har några utvalda ord för några av dina partners om det!

MN: [laughs] Det är inte som att komma in i x86-världen, eftersom när du designar de där sakerna är kylning en stor sak eftersom det kommer att strypa om du inte optimerar. Det är inte en fråga för oss. Vi har en bra systemdesign, och det är lättare för folk att följa – då handlar det om komponentval: väljer de rätt bildskärmar som inte är energikrävande, sånt där.

IC: Så jag märker att du har en Snapdragon 8cx Gen 3-bärbar dator bredvid dig – är det Qualcomm-referensdesignen eller är det en partnerdesign?

MN: Det är vår design.

IC: Vad är så speciellt med det?

MN: Det är faktiskt vad vi använder för att utveckla o. Det är en riktig sak, det är en riktig PC, och det är en riktig formfaktor. Den är användbar, och jag använder den som min dagliga enhet nu, så det är en riktig grej.

IC: Så det är en utvecklingsplattform, inte en referensdesign?

MN: För oss är det en utvecklingsplattform, både hårdvara och mjukvara. Vi har ett gäng kontakter här inne som ansluter och så, men det är så nära en riktig produkt som möjligt.

IC: Det är en mycket levande röd!

MN: Snapdragon röd. Det var därför vi lät göra den.

IC: Har du något emot att jag frågar vem din partner med det är?

MN: Vi använde en av de mer vanliga ODM:erna. Vi designade den och de tillverkade den precis.

IC: Och du har två kameror överst?

MN: Ja, och vi har andra demos med andra kameror i demorummet.

IC: På tal om saker som använder AI-funktionalitet, jag använder NVIDIAs RTX-röst på min huvuddator för liveinspelningar för att hjälpa till med bakgrundsljud. Men om jag redan har ljudinspelat finns det ingen RTX Voice-liknande efterbehandlingsprogramvara som jag bara kan dra en fil till. Om du har hårdvaran, kan Qualcomm göra det?

MN: När du frågade mig detta igår kväll (före evenemanget) sa jag att jag skulle undersöka det åt dig. Resultatet är att jag tror att vi kan! Vi förbereder en demo på det. Jag frågade det interna teamet om vi kan efterbehandla, och det kan vi faktiskt.

IC: Även på AI-fronten har detta varit en av Qualcomms styrkor inom smartphones. Men när det kommer till design av bärbara datorer har dina konkurrenter problem med det faktum att det inte finns så många applikationer som de kan fokusera på när de pratar om AI, förutom kameran, och de börjar greppa halmstråna för att marknadsföra AI. I slutändan optimerar de viss programvara som har begränsad räckvidd. Så hur ställer du dig till meddelandehanteringen och applikationen när det gäller ACPC AI?

MN: Vi kommer att ha några demos på scen idag med oss ​​med Microsoft, och du kommer att se dem prata om AI och några av de saker de gör. Vi ser ett betydande värde för AI i produktivitetsanvändningsfall. Om du bara tänker på allt som händer i molnet, Office 365, så finns det en massa saker. Det finns mycket AI-bearbetning i molnet idag, men du vill föra det närmare kanten. Så många produktivitetssaker för Office, och många saker i Microsoft Teams. Mycket av det är centrerat på kameran, men det är inte bara för bilder, det är för att ta kameraingångarna och använda den till saker. Så du kommer att se mycket innovation kring det.

Som du vet är processorkraften du behöver för att köra den där grejjen väldigt hög. I vår Snapdragon 8cx Gen 3 har vi 29 TOPs av AI. Det är bara enorma mängder AI-prestanda, och vi kommer att använda allt.

IC: Är det 29 TOP för CPU, GPU plus Hexagon, alla tre kombinerade? (MN: Ja) Har du verkligen programvara som kan använda alla tre samtidigt, eller förlitar du dig på tre separata applikationer som använder den?

MN: Det beror på programvaran. Det finns programvara som kan gå tvärs över dem, och då är det för vissa program vettigt att använda den ena acceleratorn mot den andra. Men du kunde gå över dem om du ville.

IC: Så skulle jag kunna hävda att du fokuserar mycket på företagsanvändning för AI-acceleration först, eftersom det har varit din stora marknad idag?

MN: Rätt, ja. Jag tror att det är där vi alla relaterar till, eftersom vi har använt de här sakerna så mycket för Teams och Zoom och sådana saker. Det finns bara så mycket saker du kan göra för att göra dessa upplevelser bättre. Upplösningsrensningar, jag menar, det finns så många saker du kan göra.

IC: Videouppskalning? Så du kan bara sända 240p och det skalas till 1080p?

MN: Många sådana saker. Att rengöra bakgrundsbelysningen, eftersom kameror på dessa saker inte alltid är bra, för att det ska se bättre ut. Så det finns massor av olika saker runt det, och vi har ett stort fokus på kamera också – kameror har helt plötsligt blivit superviktiga i PC. Så mycket arbete med kamera, ljud, och det är många användningsfall inklusive produktivitet, så det är inte bara en sak.

IC: Vänligen beordra en minsta 1080p 60 fps kamera i varje Snapdragon bärbar dator!

MN: Åh, jag önskar att jag kunde! Jag skulle vilja gå högre än så! Men ja, vi vet vad du menar.

IC: Med allt Qualcomm tillkännager på Tech Summit om ACPC, vad tror du kommer flyga under radarn som folk faktiskt borde fokusera på?

MN: Det är en bra fråga. Det finns vissa saker vi gör med kameran, och med ljud, där folk har det bra idag, men det är inte bra. Det kan bli så mycket bättre. Förbättringarna vi gör kommer verkligen att göra det så mycket bättre. En del av det här är inte nytt i sig, men det är betydligt bättre än vad de flesta har, och det är möjligt att förbättra dessa upplevelser och jag tror att många av de bärbara datorupplevelserna kommer närmare och närmare din telefon.

IC: Är dessa upplevelser fortfarande beroende av att OEM köper in dessa funktioner?

MN: Inte så mycket. Faktum är att en av de saker vi vill göra, och tillbaka till dina Evo-frågor, är bara att se till att en del av det här finns överallt. Bara de grundläggande funktionerna som alla borde få – det är inte valfritt och det finns bara i din produkt. Alla borde ha bra ljud, och vi kommer att arbeta för att se till att dessa funktioner finns där. Även med kameror, som ett exempel, arbetar vi med sensorekosystemet för att se till att PC OEM har tillgång till sensorer som faktiskt är bättre än 720p. Det finns en hel del för att göra dessa saker till standard. Vårt mål är att säkerställa att varje enhet kommer att ha en fantastisk upplevelse, inte bara de speciella som OEM-tillverkare väljer att göra.

Stort tack till Miguel och hans team för deras tid.