Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AnandTech-guide till bättre foton: nattfotografering

Index

Välkommen till vår senaste guide till bättre bilder. Den här gången ska vi ta en titt på några idéer och tekniker bakom nattfotografering. Förutom din digitalkamera är ett av de viktigaste verktygen du behöver för att ta godnattbilder ett sätt att stabilisera din kamera. Uppenbarligen är det enklaste sättet att göra detta med ett stativ. Du kan få ett grundläggande stativ för cirka $20 från de flesta butiker som säljer kameror. Om du inte är ett stort fan av att bära runt på ett stort stativ, kan du hitta ministativ för under $20 som får plats i fickan eller kameraväskan. Om du av någon anledning verkligen hatar tanken på att bära ett stativ överhuvudtaget, kan du fortfarande ta fantastiska nattbilder med lite kreativitet. Du kan till exempel placera din kamera på en låg vägg med platt topp, din bil (stänga av motorn för att minska vibrationerna), marken etc. Det viktigaste är att din kamera står helt stilla under exponeringen. Om du använder en provisorisk stabilisator behöver du förmodligen stötta en del av kameran för att få bilden inramad som du vill ha den. Vi har alla gjort detta förut när vi tar gruppbilder med självutlösaren; du kan använda allt som ligger runt: en jacka, nycklar, en kvist, etc. Vi rekommenderar dock starkt ett stativ, bara för att det är lättare att sätta upp och hålla stabilt.

Innan du tar en bild är det första du bör tänka på hur lång din exponering kommer att vara. Det finns flera anledningar till att ställa den här frågan, men den viktigaste har att göra med att välja din ISO-inställning. Med alla digitalkameror kommer en högre ISO-inställning att resultera i mer brus än en lägre inställning. Men fördelen med en hög ISO är att den gör att du kan använda en snabbare slutartid. Om du planerar att ta en lång exponering är det ingen idé att använda en hög ISO-inställning (såvida du inte gillar effekten av en brusig bild). Om du verkligen behöver en snabb slutartid är chansen ganska stor att du måste öka ISO för att få en acceptabel hastighet. Lyckligtvis finns det några brusreduceringstekniker som du kan använda senare för att rensa upp bilderna (vi kommer att diskutera detta om lite). Dessutom har många digitalkameror idag brusreducering inbyggd. Kontrollera din digitalkameras manual; det kan visas som ett menyalternativ (Ex: NR På, Av) eller som en automatisk process när slutartiden överskrider en viss längd.

Om din digitalkamera erbjuder manuella exponeringskontroller, såsom bländarprioritet, slutarprioritet och manuell, kommer du att hitta en större grad av kontroll över dina bilder än de med Auto eller “scen” lägen. Låt oss först diskutera bländarprioritet. För att släppa in så mycket ljus som möjligt vill du ställa in bländaren på lägsta möjliga inställning. Om du befinner dig i ett ljust område som en väl upplyst stad och du vill ha en lång exponering, kan du behöva “stoppa” bländaren (välja ett högre f-tal) för att få en längre slutartid. De flesta människor föredrar dock att använda slutarprioritetsläge när de tar nattbilder. Med slutarprioritet väljer du helt enkelt den slutartid som ger dig den mängd rörelse (eller brist på sådan) du vill ha medan kameran justerar bländaren. Hur som helst, du kommer att vilja fatta ett beslut om ISO-inställningen innan du fotograferar. Annars kan du bli förvånad över att se massor av ljud som förstör din annars vackra nattbild.

Om din kamera inte erbjuder manuella exponeringskontroller kan du vara utlämnad till kamerans förinställda fotograferingslägen som “nattscen” eller “lång exponering”. Om bilderna inte ser bra ut med dessa förinställda lägen, försök använda en EC (exponeringskompensation) för att justera exponeringen. Om din kamera helt enkelt inte tillåter långa exponeringar kan det vara dags att investera i en mer avancerad modell. Annars kommer du att begränsas till ljusare platser och kortare slutartider.

Du kan använda olika vitbalansinställningar för att skapa olika effekter. Till skillnad från dagsljusfotografering kan det ha en önskvärd effekt att välja fel vitbalansinställning. Till exempel använder många gatlyktor volframljus, som avger ett starkt gulaktigt sken. Om du skulle ställa in din kamera på tungsten WB för att korrigera för denna gulaktiga färg, kanske den resulterande bilden inte ser helt rätt ut. Men om du ställer in kameran på Auto kan det ge en gulaktig nyans som fångar scenen så som du kommer ihåg den. Olika färger kan framkalla olika stämningar i bilder. Till exempel har ett gulaktigt gips en värmande effekt medan ett blåaktigt gips har en kylande effekt. Med fluorescerande ljus kommer många Auto WB-system att spela in en grönaktig färg. Även om du kan ställa in kameran på att korrigera för detta, kanske du upptäcker att det tillför en viss stämning att lämna färgskalan där. På bilden nedan föredrar vi det varma gula tonet från Auto WB-inställningen i motsats till den svalare, korrekt balanserade bilden till höger.

Auto WB

Tungsten WB
Klicka på bilderna för att förstora.

Om din kamera har ett alternativ för råinspelning rekommenderar vi starkt att du använder den för nattfotografering. Genom att fotografera råfiler kan du justera vitbalansen senare utan att kompromissa med bildkvaliteten. Låt oss nu ta en titt på brusreducering.