Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s Hammer får ett nytt namn: Opteron

Vi presenterar Opteron – Oroa dig inte, Athlon lever fortfarande

Medan alla letade efter ett nytt namn för den kommande Hammer-serien av processorer, gjorde AMD vad vi alla borde ha förväntat oss att de skulle göra och tillkännagav idag ett nytt varumärke för deras arbetsstation/servermikroprocessorer.

Som vi redan har meddelat tidigare, desktopversionen av AMD:s Hammer-kärna kommer att fortsätta att använda en derivata av Athlon-namnet. Detta är besläktat med Thunderbird-kärnan som använder namnet Athlon medan Palomino-kärnan introducerades med Athlon XP-monikern. Det har kommit många förslag på vad den Hammer-baserade Athlon-processorn ska heta men du kan slå vad om att det inte bara kommer att vara Athlon XP. Rykten som Athlon 64 har flög runt men till och med AMD är inte redo att formalisera ett namn för den efterlängtade processorn som kommer ut senare i år.

Ett av de stora tillkännagivandena idag är introduktionen av ett helt nytt varumärke för alla flerprocessorkapabla Hammer-baserade delar. Namnet är Opteron och även om det lite påminner oss om smärtan vi gick igenom när Duron tillkännagavs, är den här för att stanna. Tanken bakom Opteron är att bygga på den latinska roten optimus som betyder bäst eller om du leker med översättningen lite får du optimal enhet eller flaggskepp. Detta är faktiskt AMD:s mål för server/arbetsstationsprocessorn eftersom Hammer ursprungligen designades som en server/arbetsstationsdel och senare urvattnades för stationära och mobila marknader. Detta är en avvikelse från Athlon (K7)-processorn som först designades som en vanlig stationär del med mobil-, arbetsstations- och serverdelar som senare avlöstes från den.

Vad krävs för att en processor ska kallas en Opteron? Enligt AMD,
den huvudsakliga skillnaden kommer att vara att varje Hammer-baserad processor som är DP- eller MP-kompatibel kommer att märkas som en Opteron. Så vi kommer att ha ClawHammer-baserade Opterons såväl som SledgeHammer-baserade Opteron-processorer. AMD:s officiella kommentar om huruvida en stationär ClawHammer-baserad Athlon skulle skilja sig arkitektoniskt från en ClawHammer-baserad Opteron var den vanliga snurran: den dubbla processorn ClawHammer (Opteron) kommer att kunna multiprocessera medan Athlon-versionen inte gör det. Detta kan betyda allt från att den enda skillnaden är valideringsprocedurer till att AMD faktiskt begränsar nästa generations Athlon till enbart enprocessordrift; vi vet helt enkelt inte just nu.

När det gäller arkitektoniska detaljer för Opteron har vi redan gett en mycket omfattande titt på Hammer-arkitekturen i allmänhet som du kan läsa om här (och du kan se den första offentliga demon här). Det är också intressant att påpeka att AMD har sagt att den maximala L2-cachestorleken för Opteron-processorn kommer att vara 1MB. Detta är en av fördelarna med att ha en sådan höghastighetsminneskontroller, det är det närmaste man kan komma att ha en väldigt stor L3-cache utan att slösa dyrt utrymme men det är ändå intressant att se ett sådant lock placerat på serverdelarna. tidigt i spelet.