Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s dubbelkärniga Opteron & Athlon 64 X2 – Server/Desktop Performance Preview

Tidigare denna månad introducerade Intel sina första dubbelkärniga stationära processorer – Pentium D och Pentium Extreme Edition. Tillsammans med extremt aggressiv prissättning utformad för att flytta majoriteten av datormarknaden till dual core inom de kommande två åren, slutade inte Intels lansering att imponera. Möjligheten att ge arbetsstationsklassprestanda i multitrådade och multitasking-miljöer till skrivbordet, till ett överkomligt pris, är något som vi har hoppats på i flera år. Intels lansering var ganska intressant, men idag har AMD mer slagkraft.

Från början har AMD pratat om hur de skulle föra in dual core till K8-arkitekturen. Den norra bron, en del av varje Athlon 64 och Opteron CPU, designades från grunden för att kunna stödja flera kärnor. AMD hade designat sina första K8-processorer med dubbla kärnor för flera år sedan. De väntade helt enkelt på att tillverkningsprocesserna skulle mogna för att faktiskt göra tillverkningen av ett sådant chip till en genomförbar strävan.

När deras 90nm-process äntligen mognar, var det affärsmässigt och ekonomiskt vettigt att introducera sina första produkter med dubbla kärnor. AMD var inte ensam om sitt beslut, eftersom det är uppenbart att Intel väntade på 90nm innan de också gick över till dual core. Problemet för både AMD och Intel är att vid 90nm blir ett dual core-chip lite på den stora sidan. Intels första processorer med dubbla kärnor väger in på 230 miljoner transistorer på en 206 mm2-matris, och AMD:s nya CPU: er är själva lite feta med 233,2 miljoner transistorer på en 199 mm2-matris. Även om processorerna med dubbla kärnor som vi har testat från både AMD och Intel inte är slarviga, är det tydligt att båda företagen arbetar för att gå över till 65nm så snabbt som möjligt för att göra tillverkningen av dessa chips mycket mer rimlig.

Även om detta kan verka som en tangent till det aktuella ämnet, har tillverkning mycket att göra med dagens tillkännagivanden från AMD. Vad exakt är det som tillkännages? Tja, till att börja med, AMD tillkännager sina första dubbelkärniga Opteron-delar. Ordet “annonsera” i denna mening betyder att de tillkännager tillgängligheten av sina 800-seriens dubbelkärniga Opteron-processorer och lovar att 200- och 100-seriens dubbelkärniga Opteron-processorer kommer att göras tillgängliga från och med nästa månad. Innan vi går vidare till resten av tillkännagivandet, var mycket uppmärksam på de delar som AMD tillkännager tillgänglighet för – 800-seriens delar. Opteron 800-seriens processorer är avsedda för användning i 4 eller fler socketservrar och är AMD:s dyraste processorer, och därmed deras processorer med lägsta volym. Kom ihåg att vid 90nm kan AMD producera ungefär hälften så många processorer med dubbla kärnor som de kan enkärniga processorer per wafer – så de måste vara mycket försiktiga med efterfrågan. Du kommer att märka längre fram i den här artikeln att AMD:s strategi innebär att hålla priserna högre och att introducera lägre kvantitetsprocessorer först, för att säkerställa att deras enkärniga CPU:er fortfarande har en marknad och att de inte förbinder sig till mer än vad de kan leverera. I slutändan är AMD fortfarande en mycket mindre tillverkare än Intel och därför måste de spela sina kort väldigt annorlunda, vilket leder oss till den andra delen av AMDs tillkännagivande idag: den nya Athlon 64 X2-linjen med två kärnor.

Athlon 64 X2 kommer att vara AMD:s nya varumärke för stationära processorer med dubbla kärnor. Den här linjen pratas om idag, men ett officiellt tillkännagivande med fullständiga riktmärken kommer inte förrän i juni. Som sagt, vi har gjort det till en punkt att ge dig en förhandstitt på Athlon 64 X2-prestanda i den här artikeln, trots att AMD inte kommer att introducera chipsen på ytterligare två månader. Så för alla er som är intresserade av att se hur AMD:s stationära processorer med dubbla kärnor står sig mot den nyligen introducerade Pentium D, var aldrig rädd, vi har det du letar efter.

Introduktionen av varumärket Athlon 64 X2 kommer också med några andra godbitar med information:

  1. Athlon 64 4000+ var den sista enstaka kärnan i Athlon 64-serien.
  2. Athlon 64 FX kommer att fortsätta som en enkelkärnig CPU-linje, med FX-57 (2,8 GHz) som kommer att släppas senare i år.

Denna artikel kommer att tjäna två syften. Först och främst är vi intresserade av de nya dubbelkärniga Opterons som en serverlösning – och vi kör dem genom våra vanliga webb- och databasserveringstester. Därefter ska vi ta en titt på Athlon 64 X2 och hur den kan jämföras i prestanda med Intels nyligen tillkännagivna Pentium D. Vi har utvecklat ännu fler multitasking-tester för skrivbordet för den här artikeln, så vi kommer att kunna ge dig med en idé om hur väl AMD kommer att kunna konkurrera i multi-core-världen.

Vi saknar en titt på arbetsstationsprestanda mellan Opteron och Xeon, men var säker på att en sådan jämförelse är på gång. Den vanliga blandningen av mycket begränsade tids- och hårdvaruproblem (som vi också kommer att diskutera i den här artikeln) tvingade oss att utesluta en av jämförelserna, och därför får jämförelsen av arbetsstationer vänta en dag till.