Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s Brazos vs. Atom Thermals, revisited

AMD:s Brazos vs. Atom Thermals, revisited

Förra veckan träffade vi AMD på deras CES-plats för att se några av deras kommande system och bärbara datorer. Även om de också nyligen har släppt flera nya skrivbords-GPU:er, fanns det inget nytt att diskutera på det området. Detsamma gäller för deras stationära processorer – vi väntar alla på att se Llano och Bulldozer. Så fokus på CES var förståeligt nog på Brazos, alias den “första APU” Vision C- och E-seriens processorer.

Vi har varit kritiska till några av de iscensatta plattformsjämförelserna vi har sett tidigare – som Anand uttryckte det ligger ansvaret på AMD i det här fallet att ge en verkligt representativ jämförelse mellan deras nya produkt och Intels konkurrerande erbjudanden. Efter demonstrationen av deras Brazos netbooks på torsdagen ringde AMD tillbaka oss och sa att de ville låta oss köra om testerna för att se till att vi representerade de två plattformarna korrekt. Se, det fanns en liten nackdel i den initiala värmeavbildningsjämförelsen. Närmare bestämt trodde AMD att de lade ut en netbook med en C-50, men testsystemet var faktiskt en C-30. Så vi återvände….

Anledningen till sammanblandningen var enkel: de hade både ett C-30- och C-50-system från samma OEM, och de är i princip identiska (den ena var mörkblå och den andra var ljusblå). Med tanke på att de två C-seriedelarna båda är 9W TDP, förväntade vi oss inte att mycket skulle förändras, och de nya testerna bekräftade detta. Vi fick några bättre bilder av både toppen och botten av de tre test-netbook-datorerna — Atom N550 vs. C-30 och C-50. Tyvärr resulterade dumhet från min sida i förlusten av nämnda bilder (det är en lång historia…), så allt vi har är termiska bilder från tangentbordsområdet och skärmdumpar som visar CPU-användning under uppspelning tillsammans med skärmbilder tagna med FRAPS.

Ovanstående galleri visar i princip samma sak som vår första testning: Brazos använder sin GPU använder mindre ström och körs svalare än Atom N550 som gör avkodningen i programvaran. Skillnaden mellan C-30 och C-50 är i stort sett obefintlig, som förväntat. Testmiljön var inte gynnsam för att göra någon form av brusjämförelse, så även om N550-installationen var klart varmare kunde vi inte säga om den var tystare eller inte. Batteritiden ser ut att vara ungefär lika med Atom, så det är bra att se. Nu väntar vi på den slutliga hårdvaran för att se om vi kan kasta något mer ljus över situationen, samt köra hela vår uppsättning tester.

Vi passade också på att ta en video som visar jämförelsen av 1080p uppspelning, eftersom det är en del av historien. Videon i fråga är Big Buck Bunny, en öppen filmdemo skapad som en del av filmprojektet Peach. (Du kan läsa mer om det på deras sida, även om det är tillräckligt gammalt nu att om du inte har hört talas om det redan finns det inte mycket att tillägga. Det räcker med att säga, avsaknaden av några licensproblem innebar att BBB var över hela CES golvet, och jag är trött på det korta nu!) Just den här versionen är en stereoskopisk rendering, så istället för normala 24FPS är bildhastigheten 48FPS enligt FRAPS.

Jag tror att Arcsoft TotalMedia Theater 5 under uppspelning hoppar över halva bildrutorna, eftersom ingen av netbook-datorerna är utrustade med en 3D 120Hz-panel. Spelar det någon roll egentligen? Inte för att vi kunde säga det – nu när vi är hemma från CES körde jag den vanliga 24FPS-versionen av Big Buck Bunny på en annan N550-netbook med dubbla kärnor, och bildhastigheterna sjönk fortfarande ofta i tonåren. Egentligen var den värre än netbooken vid AMD:s demonstration, men det har nog mer att göra med bristen på optimeringar och en del bloatware som kom förinstallerade; men jag avviker….

Du kan se under uppspelning att Atom N550 med jämna mellanrum stammar och sjunker under 48FPS – och ännu viktigare, det är långt under 24FPS också ibland. I jämförelse klarar både Vision C-30 och C-50 Brazos/Ontario-chippen en konsekvent 48FPS. C-30 flimrar mellan 47 och 48FPS, men återigen, det kan helt enkelt vara en artefakt av att använda en stereoskopisk 3D-video på en icke-3D-panel. Temperaturerna är i linje med vad vi rapporterade i vår tidigare täckning, och de två AMD netbooks är praktiskt taget identiska. CPU-utnyttjandet på dual-core C-50 är lägre med ungefär hälften, som förväntat.

Ännu en gång, med känsla

Detta är i huvudsak Brazos mördarapp jämfört med Atom, och det är viktigt att hålla saker i perspektiv. Dessa chips har en mycket bättre IGP än Atom, men åtminstone på nätet är den snabbare AMD E-350 inte mil före Atom D510 på CPU-avdelningen. När vi sänker klockhastigheterna till 1,0 GHz (dual-core C-50) från 1,6 GHz (E-350) och jämför det med Atom N550 (1,5 GHz) … ja, 62,5 % av prestandan hos E-350 jämfört med 90,4 % av prestanda hos D510 betyder att N550 i vissa tester troligen kommer att slå C-50 för rå CPU-potential. Ja, det är ett bekymmer för mig. GPU:n är den verkliga skillnaden, så naturligtvis är ett videoavkodningstest det bästa scenariot. Jag misstänker att C-50 kommer att vara underdriven för de flesta 3D-spel, även om DX11 GPU inuti Brazos är tillräckligt snabb – det kommer bara att vara AMD-motsvarigheten till Atom + NVIDIA ION, bara utan lika många diskreta chips.

Vi måste också överväga prestanda för nästa nivå av CPU:er och IGP:er. Atom är den lägsta av den lågt hängande frukten; vi har mycket snabbare chips och IGP från både AMD och Intel, och vi behöver inte gå upp till nuvarande generationsdelar som 2nd Gen Core-processorer. Till och med de gamla Core 2 Duo CULV-chippen är en jäkla syn snabbare än Atom (2x-3x snabbare), och hur dålig som helst GMA 4500MHD kan göra ett bra jobb vid H.264-avlastning. Det verkar som att E-350 kommer att leverera prestanda ungefär lika med de gamla CULV-chippen (förmodligen lite långsammare, för att vara ärlig). Det betyder att den också kommer att vara ungefär samma nivå som Athlon II Neo K325, bara med en bättre IGP och uppenbarligen förbättrade kraftegenskaper.

Den största punkten till förmån för Brazos är dock inte prestanda. Det kommer att kosta. Om AMD kan få partners att lägga ut $400 netbooks (förhoppningsvis utan Win7 Starter och med mer än 1 GB RAM), kommer det förhoppningsvis att sätta spiken i den nuvarande iterationen av Atom. Vi har sett Brazos-chipsen och de är extremt små – mindre till och med än Atom – så prissättningen borde vara mycket övertygande. AMD verkar inte heller bry sig om att skydda sina dyrare mobilerbjudanden (mest för att det inte finns många), så de behöver inte kastrera Brazos på samma sätt som Atom har stått stilla sedan den första N270 rullades ut. Välutrustade Brazos netbooks (och nettops) i intervallet $500 borde också vara ett mer elegant val än Atom + ION/NG-ION, så återigen ser AMD ut att vinna flera matcher.

Vi jobbar på att få in Brazos hårdvara för testning så snart som möjligt, men det ser ut som att de största förmånstagarna kommer att vara användare som vill ha bra H.264-avkodning i en 10,1” formfaktor, eller ett alternativ till ION. Om du letar efter det ultimata HTPC-chippet måste vi undersöka det området närmare, eftersom stöd för bitstreaming och andra funktioner fortfarande är ett frågetecken. Just nu håller Brazos på att bli vad vi alla ville ha från Atom förra året; om det räcker 2011 återstår att se.