Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s Athlon XP 3000+: Barton klipper det nära

Det senaste året har Intel fått tillbaka mycket av det ansikte de förlorat i CPU-industrin. Den enda anledningen till att vi är på 3,06 GHz idag med stöd för Hyper-Threading är att AMD ända sedan lanseringen av Pentium 4 hade höjt värmen på Intel. Kalla det uppvaknandet av en jätte eller tävling när den är som bäst, men hur du än skär upp den har de senaste tolv månaderna visat oss Intel när den är som bäst.

Intels övergång på 0,13 mikron utfördes utan problem, och deras Northwood Pentium 4-kärna kompenserade mer än för den besvikelse som Willamette var. I slutet av 2002 var Pentium 4 inte längre ett skämt utan snarare ett seriöst alternativ till Athlon XP – såväl som världens snabbaste skrivbordsmikroprocessor.

Framgången med Pentium 4 2002 berodde inte bara på Northwoods kärna utan också på Intels återinträde på marknaden för stationära chipset. Även om de har irriterat moderkortstillverkare med sina till synes oändliga revisioner av den ursprungliga 845-kretsuppsättningen, har kvaliteten och prestandan hos 845-kretsuppsättningarna hjälpt till att flytta Pentium 4 till fler och fler datorer.

Med allt detta sagt, för nästan ett år sedan, lyckades AMD skapa en hel del oro i Intels Santa Clara-kontor, med deras demonstration av A0 Hammer-kisel under IDF-veckan. Athlon var AMD:s första mycket välgjorda processor, och om de kunde genomföra Hammer-lanseringen lika bra, så skulle Intel säkert ha problem. En 2GHz Hammer (Athlon 64) som lanserades mot slutet av förra året skulle ha gjort Pentium 4 på skam, och det är anledningen till att Intel tog beslutet att dra in lanseringen av den Hyper-Threading-aktiverade 3,06GHz Pentium 4. Ursprungligen Hyper. -Threading skulle vara en Prescott-endast funktion, som skulle släppas under andra halvan av 2003, men rädslan för att AMD skulle marknadsföra världens enda 64-bitars stationära processor ledde Intel till krig med världens enda SMT-datorprocessor. I slutändan var det bättre säkert än ledsen för Intel, eftersom vi alla har hört nyheten om AMD:s senaste Athlon 64-fördröjning – det kommer inte att dröja förrän i september i år innan vi ser Athlon 64 på stationära datorer.

Den här gången kan förseningen inte skyllas på tillverkningen eller designen av chippet, eftersom Opteron fortfarande är planerad att lanseras relativt i tid i april. AMD:s officiella hållning är att de väntar på en 64-bitarsversion av Windows XP att leverera Athlon 64 med, vilket kommer göra marknadsföringen av chippet och AMD:s 64-bitarsstrategi mycket lättare att leva ut. Men efter så många förseningar, hur kan AMD komma undan med att skjuta tillbaka Athlon 64 ytterligare sju månader?

När vi ser tillbaka på vad vi lärde oss på Comdex, kommer Intel inte att aggressivt öka klockhastigheterna på deras Pentium 4 förrän Prescott i slutet av detta år. Faktum är att, vid 3,06 GHz, producerar Northwood-kärnan på 0,13 mikron en otrolig mängd värme och att göra den över 3,2 GHz kommer att vara tufft med tanke på den nuvarande tillverkningsprocessen.

Det är faktiskt en mycket bra sak för Intel att AMD har försenat Athlon 64 ytterligare; en konkurrenskraftig lansering från AMD vid det här laget skulle pressa Intel att släppa en ännu hetare och lägre avkastning Pentium 4 som vi bara kunde hoppas inte skulle påminna om den återkallade 1,13 GHz Pentium III. I det fallet var Intel inte redo att släppa några snabbare processorer när AMD höjde konkurrensen ett snäpp, vilket resulterade i att en processor trycktes i allmänhetens händer som inte uppfyllde Intels standarder och lämnade pojkarna i blått med omelettfyllda ansikten.

Eftersom Pentium 4 bara når 3,2 GHz inom en snar framtid, hoppas Intel kunna fortsätta att köpa och uppgradera sina system genom att ta med några andra funktioner till Pentium 4. AMD:s enda hot under första halvåret i år är en 800 MHz FSB , Hyper-Threading och vanliga dubbelkanaliga DDR-kretsuppsättningar från Intel.

Med hänsyn till dessa hot drog AMD slutsatsen att de skulle kunna förbli konkurrenskraftiga utan att spela Hammer-kortet ännu. Fokus har varit Athlon 64 under de senaste månaderna, men efter att ha missat många interna deadlines och hanterat svårigheter att lansera en helt ny CPU-arkitektur under en mycket begränsad budget, kommer första halvåret 2003 att bäras av en lite omtalad kärna som kallas Barton.

Om du hade frågat oss för ett år sedan om vi skulle ställa ännu en Athlon XP mot Intels snabbaste, skulle vi inte ha trott dig. Men som vanligt är det det oväntade fallet som slutar som verklighet, så idag tar vi en titt på den senaste förlängningen av Athlon XP-familjen: Barton.