Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s Athlon MP 2100+ vs. Intels Xeon 2.4GHz – Jämförelse av databasserver

Med all spänningen kring förra veckans lansering av Thoroughbred-kärnan, vem vill prata om 0,18-mikron-processorer längre? Tyvärr för de som följer servermarknaden är de i allmänhet inte de första som får de helt nya CPU:erna. Istället vill AMD och Intel fokusera sina nya arkitekturer och teknologier på mobila och stationära fronter först och så småningom överföra dem till servervärlden när det är vettigt.

Anledningen till detta är enkel; i servervärlden är insatserna mycket högre och därför måste processorerna testas rigoröst (eller valideras) under mycket mer ansträngande förhållanden. Processorerna måste också valideras i flerprocessorkonfigurationer, vilket tar ännu mer tid. Det är av denna anledning som det finns en märkbar fördröjning mellan lanseringen av en stationär Athlon XP-processor och dess identiskt klockade MP-motsvarighet.

Tidigare har AMD förbundit sig till en 1-månads skillnad mellan lanseringen av en XP-del och dess MP-motsvarighet, men som du redan kan gissa har det gått mer än en månad sedan lanseringen av Athlon XP 2100+. Av vilken anledning som helst har det tagit tre månader för Athlon MP 2100+ att bli tillgänglig, och du kan gissa att den prestandaökning som erbjuds av 66MHz klockhastighetsökningen inte riktigt märks. Till råga på allt är detta fortfarande en del på 0,18 mikron och slutar därmed med att bli AMD:s hetaste körande server-CPU som är tillgänglig för närvarande.

Även om det inte finns mycket att bli upphetsad över den nya MP-utgåvan, bestämde vi oss för att ta tillfället i akt att uppdatera våra jämförelseindex för databasserver med de snabbaste CPU:erna från båda lägren.