Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s Athlon 64 X2 4800+ & 4200+ Dual Core Performance Preview

Både AMD och Intel verkar spela releasedatum-spel med sina senaste dual core-processorer.

Intels prisvärda dubbelkärniga skrivbordslösning, den nya Pentium D, lanserades officiellt i mitten av förra månaden, men har ännu inte setts i kanalen.

AMD verkar vara med på Intels spel och lyfter sin NDA på Athlon 64 X2-prestanda idag, istället för att vänta till juni som de ursprungligen hade planerat. Observera att tidpunkten för dagens artikel inte betyder att det finns någon förändring i Athlon 64 X2-släppet eller leveransschemat. CPU:erna kommer fortfarande inte att finnas tillgängliga förrän Q3 eller Q4 i år, men AMD verkar vilja få ut prestandasiffror så snart som möjligt; Med tanke på den imponerande prestanda som vi hade förhandsgranskad i vår första artikel, är det inte mycket av en överraskning från AMD.

I vår första AMD-artikel med dubbla kärnor simulerade vi prestandan hos en Athlon 64 X2 4400+ med en Opteron x75 CPU. Den här gången har vi två chips från AMD, båda officiellt Athlon 64 X2-processorer, för att ge dig en bättre känsla för den faktiska dual core Socket-939-prestandan som du kommer att se senare i år.

Vi har redan diskuterat prissättningen och sortimentet för AMD:s Athlon 64 X2-linje, men som en snabb uppfräschning är här tabellerna från vår ursprungliga recension:

Till att börja med är Athlon 64 X2:s klockhastigheter inte så låga jämfört med nuvarande enkärniga Athlon 64s. Toppen av raden Athlon 64 FX-55 går på 2,6 GHz, bara 200MHz snabbare än Athlon 64 X2 4800+. Detta står i skarp kontrast till Intels erbjudanden med dubbla kärnor för stationära datorer, som körs mellan 2,8 GHz och 3,2 GHz, en hel 600 MHz minskning från deras snabbaste enkärniga CPU.

Idag kommer vi att ta en titt på två processorer i synnerhet: top of the line Athlon 64 X2 4800+ och nybörjar Athlon 64 X2 4200+. Båda är Socket-939-processorer och kommer, när de släpps, att fungera i alla Socket-939-moderkort med en BIOS-uppdatering. För dagens artikel kördes alla tester på ett ASUS nForce4 SLI-moderkort utan några ändringar förutom en BIOS-uppdatering för att möjliggöra stöd för Athlon 64 X2-processorerna. För Intel-processorerna använde vi Intels eget 955X-kort. Alla system konfigurerades med 1 GB minne och använde samma Seagate 120 GB PATA HDD och ATI Radeon X850 XT grafikkort. Vi använde de senaste Catalyst 5.4-drivrutinerna. AMD-systemet använde DDR400 med 2-2-2-5/1T timings, medan Intel-systemet använde DDR2-667 med 4-4-4-15 timings.

Vi har pratat en hel del om effekterna av dual core på skrivbordet, men för att hålla saker till punkt, om du är intresserad av att veta lite mer, ta en titt tillbaka på följande ämnen:

– Den immateriella dubbla kärnan
– Schemaläggning och lyhördhet
– Karakteriserande Dual Core Performance
– Dual Core System Impressions

Riktmärkena som används i den här artikeln (inklusive multitasking-testerna) är identiska med de som används i vår första AMD-artikel med dubbla kärnor.