Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s 760MPX Chipset – Multiprocessor för massorna

Redan i juni hade vi några mycket starka ord att säga till förmån för den första multiprocessorkretsen från AMD. 760MP hade verkligen mycket potential och presterade ganska bra, men skulle den överleva?

Plattformen vann inga större OEM-designvinster även om världens HP:er definitivt var uppmärksamma på dess framsteg. Istället var 760MP en hit bland entusiaster, tidigt antagna risktagare och de som var väl medvetna om plattformens kraft och potential. Därför kom det inte som någon överraskning att vi bara två månader efter att vi skrev om det körde det för att även tjäna våra backend-databaser.

Det kommer att ta tid för de stora OEM-tillverkare att lita på AMD-namnet för att driva deras affärskritiska serverlösningar, men det börjar med framgångar på den tidiga användarnivån för att få ett rykte för produkten. Även om det inte fanns några prestanda- eller stabilitetsproblem med 760MP när vi först granskade den, fanns det några begränsningar i chipsetdesignen som definitivt skulle hålla tillbaka dess framgång som en riktig avancerad produkt:

Stöd för endast en enda PCI-buss – Hur trivialt det än kan tyckas för de flesta datoranvändare, att bara ha en enda PCI-buss är skrattretande när det kommer till de verkligt avancerade serverlösningarna. Med en enda kraftfull RAID-array är det mycket enkelt att mätta en 32-bitars/33MHz PCI-buss och lämnar inget utrymme för bland annat nätverkstrafik. Kom ihåg att ServerWorks HEsl-kretsuppsättningen för Pentium III-plattformen redan stöder två 64-bitars/66MHz PCI-bussar och en 32-bitars/33MHz-buss.

Stöd för endast en 64-bitars/33MHz PCI-buss – Den ursprungliga 760MPX stödde endast en 64-bitars/33MHz PCI-buss, vilket är ok för de flesta användare men bristen på 66MHz PCI-stöd är definitivt en nedgång för 760MP. Om vi ​​går tillbaka till det tidigare exemplet på HEsl från ServerWorks, hade den två 64-bitars/66MHz PCI-bussar medan den här styrkretsen inte ens hade en.

Låg-bandbredd North/South Bridge-anslutning – Eftersom den bara var utrustad med en enda 64-bitar/33MHz PCI-buss, användes samma buss för att ansluta de norra och södra bryggorna i chipsetet. En 266MB/s länk mellan norra och södra broarna är bra för en stationär dator, men inte för en server.

Detta avslutade de problem som de flesta serveranvändare skulle ha med chipsetet och det banade väg för introduktionen av den riktiga massproduktionsversionen av chipseten – 760MPX.