Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s 2023-2024 Client GPU Roadmap: RDNA 3 I år landar RDNA 4 2024

Bland mängden tillkännagivanden från AMD idag kring deras finansanalytikerdag 2022 erbjuder företaget en uppdatering av deras klient GPU (RDNA) färdplan. Precis som företagets färdplan för Zen CPU-arkitektur, har AMD hållit en 2-års horisont här, i huvudsak visat vad som är ute, vad som är på väg att komma ut och vad som kommer att komma ut om ett eller två år. Det betyder att dagens uppdatering ger oss vår första blick på vad som kommer att följa RDNA 3, som i sig tillkännagavs redan 2020.

När AMD rider på en våg av framgång med sina nuvarande RDNA 2-arkitekturprodukter (Radeon RX 6000-familjen), vill företaget behålla den farten när de går mot lanseringen av produkter baserade på deras kommande RDNA 3-arkitektur. Och även om dagens uppdatering av färdplanen från AMD är en uppdatering på hög nivå, ger den oss ändå den mest detaljerade inblick i vad AMD har i beredskap för sina Radeon-produkter senare i år.

RDNA 3: 5nm med Next-Gen Infinity Cache & Chiplets

Först och främst siktar AMD på en höjning av prestanda per watt på mer än 50 % jämfört med RDNA 2. Detta är en liknande höjning som de såg att flytta från RDNA (1) till RDNA 2, och även om ett sådant påstående från AMD skulle ha verkade prålig för två år sedan, RDNA 2 har gett AMD:s GPU-team en betydande mängd förnyad trovärdighet.

Tack och lov för AMD, till skillnad från 1-till-2-övergången, behöver de inte hitta ett sätt att komma med en 50% höjning baserat på enbart arkitektur och DVFS-optimeringar. RDNA 3 kommer att byggas på en 5nm-process (TSMC, utan tvekan), vilket är en fullständig nodförbättring från den TSMC N7/N6-baserade Navi 2x GPU-familjen. Som ett resultat kommer AMD att se en betydande effektivitetsförbättring bara från det.

Men med det sagt, nuförtiden kan ett enda nodhopp på egen hand inte leverera en 50% perf-per-watt-förbättring (RIP Dennard-skalning). Så det finns flera arkitekturförbättringar planerade för RDNA 3. Detta inkluderar nästa generation av AMD:s on-die Infinity Cache, och vad AMD kallar en optimerad grafikpipeline. Enligt företaget håller även GPU-beräkningsenheten (CU) på att byggas om, men i vilken grad återstår att se.

Men den största nyheten av alla på den här fronten är att AMD, som bekräftar ett års rykten och flera patentansökningar, kommer att använda chiplets med RDNA 3. I vilken grad säger inte AMD, men innebörden är att åtminstone en GPU-nivån (som vi känner den) går från en monolitisk GPU till en design i chiplet-stil med flera mindre chips.

Chiplets är i vissa avseenden den heliga graalen för GPU-konstruktion, eftersom de ger GPU-designers möjligheter att skala upp GPU:er förbi dagens stansstorlek (korsmask) och avkastningsgränser. Som sagt, det är också en helig gral eftersom den enorma mängd data som måste skickas mellan olika delar av en GPU (i storleksordningen terabyte per sekund) är mycket svår att göra – och mycket nödvändig att göra om du vill ha en multi- chip GPU för att kunna presentera sig som en enda enhet. Vi har sett Apple ta sig an uppgiften genom att i huvudsak överbrygga två M1 SoCs tillsammans, men det har aldrig gjorts med en högpresterande GPU tidigare.

AMD kallar detta en “avancerad” chipletdesign. Den benämningen tenderar att kastas runt när ett chip paketeras med hjälp av någon form av avancerad, högdensitetskoppling som EMIB, vilket skiljer den från enklare design som Zen 2/3-chiplets, som bara dirigerar deras signaler genom den organiska förpackningen utan förbättrad teknik. Så medan vi ivrigt väntar på ytterligare detaljer om vad AMD gör här, skulle det inte alls vara förvånande att få reda på att AMD använder en form av Local Si Interconnect (LSI)-teknik (som Elevated Fanout Bridge som används för MI200-familjen av acceleratorer) för att direkt och nära överbrygga två RDNA 3-chiplets.

RDNA 4: Fortsätter AMD:s prestanda och effektivitet 2024

Och medan AMD förbereder sig för att ta ut RDNA 3-baserade grafikprocessorer till marknaden, jobbar företaget redan hårt på sin efterträdare.

RDNA 4, som det passande heter, kommer att vara AMD:s nästa generations GPU-arkitektur för 2024. Till skillnad från dagens Zen 5-avslöjande får vi nästan inga detaljer här – även om det var fallet för RDNA 3-avslöjandet 2020 också. Som ett resultat finns det inte mycket att dissekera just nu om arkitekturen förutom namnet.

Det enda vi vet är att RDNA 4 GPU:er kommer att tillverkas på vad AMD kallar en “avancerad nod”, vilket skulle sätta den bortom 5nm-noden som används för RDNA 3. AMD gjorde ett liknande fördunklat avslöjande 2020 för RDNA 3 , och som fallet var då, verkar AMD hålla dörren öppen för att fatta ett slutgiltigt beslut senare, när tillståndet för fabs för 2024 års tidsram är bättre etablerat. En av TMSC:s 3nm-noder skulle vara det mest idealiska resultatet här, men en 4nm-nod är inte borta från bordet – speciellt om AMD måste kämpa för kapacitet. (Lika coola som konsument-GPU:er är, andra typer av produkter tenderar att vara mer lönsamma på mm2-basis)

Slutligen, liksom AMD:s Zen 5-arkitektur, förväntas RDNA 4 landa 2024. Med AMD som har etablerat en ganska konsekvent tvåårig GPU-kadens under de senaste åren är en lansering under senare hälften av 2024 inte en orimlig gissning. Även om det fortfarande är mycket tid kvar tills vi når 2024.