Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s 12-kärniga "Magny-Cours" Opteron 6174 vs Intels 6-kärniga Xeon

Om Westmere Xeon EP var en bilmotor skulle den ha tillverkats av Porsche. Med “bara” sex kärnor erbjuder varje kärna i nya Xeon nästan dubbelt så mycket prestanda som konkurrenterna. En 32nm CPU som bara upptar 248 mm2 Westmere Xeon EP förkroppsligar ren förfining och intelligent prestanda, båda Porsche-egenskaper. Den är bara gjord i Portland, inte Zuffenhausen.

AMD:s utbud idag är väldigt annorlunda. Magny-cours är CPU-versionen av den amerikanska muskelbilen. Det är en brutalt stor 12-kärnig CPU: två dys, som var och en mäter 346 mm2 ansluten av ett massivt 24-länks Hyper Transport-rör. AMD:s Magny-cours Opteron har nästan två miljarder transistorer och 19,6 MB cache on-die.


12 kärnor, 692 mm2 dyna, 19,6 MB cache på dynan

Det är dock inte bara råa hästkrafter. Vid 2,2 GHz ska detta 12-kärniga monster nöja sig med endast 80 dyrbara watt och 115 W som mest. HT assist ser också ut för att hålla CPU-CPU-åtkomst till ett nödvändigt minimum, ett problem som annars skulle kunna gå ur hand med 12 kärnor. AMD ursprungligen lade till HT assist med sina första 6-kärniga Opterons. Så Magny-Cours är en liknande hybrid V12 Dodge Viper med traction control. Kommer denna cocktail av råa kärnmuskler och energibesparingar att räcka för att slå konkurrenten från Portland?

För en gångs skull kunde vi inte motstå frestelserna av bilanalogier. Lika intressant som vi fann Xeon Westmere EP, något saknades: en utmanare, en konkurrent för att göra saker mer spännande. I den sista recensionen, vi visste bara att Xeon X5670 skulle krossa konkurrenterna. Den här tiden kommer att vara nära. AMD kommer fortfarande inte att ha en chans om din applikation inte skalas bra med extra kärnor. I så fall har du det bättre med den högre klockade och bättre prestanda per kärna hos Intel-processorerna. Men det är oklart om Intel kommer att segra i verkligt flertrådig mjukvara nu när en bister och beslutsam AMD är villig att erbjuda två processorer till priset av en bara för att vinna loppet.