Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD:s 0,13-mikron fullblod – Cool men glider på 2200+

Det har gått tre långa månader sedan AMD sa farväl till Palomino-kärnan; det som en gång var en efterlängtad förlängning av Athlon-processorlinjen försvann tyst i takt med att AMD gjorde plats för mycket mer spännande mikroprocessorer.

Med all press som AMD:s nästa generations arkitektur har fått skulle man kunna tro att Hammer bara var några veckor bort från lanseringen. Tyvärr sätter verkligheten in och det står klart att det är ett stort gap mellan nu och slutet av året när domedagen börjar för AMD:s satsning på Hammer.

Vi har försett dig med otaliga färdplaner och andra tips för att ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig av de två mikroprocessorjättarna under det kommande året. Idag är en dag då en av dessa rutor på AMD:s färdplan introduceras och spänning uppstår. Idag är dagen då AMD:s Palomino-kärna får kängan och ersätts med en tunnare, billigare och svalare löparuppföljare – Thoroughbred.

Innan du blir alltför upphetsad över en ny Athlon XP-kärna, inse att Thoroughbred inte erbjuder några påtagliga prestandaförbättringar jämfört med Palomino-kärnan. Kärnan är mindre, använder något färre transistorer och kan köras med högre klockhastigheter på grund av detta. Frågorna du bör ställa dig själv är:

1) Hur mycket billigare blir processorerna för mig?
2) Hur mycket längre kan de överklockas?
3) Hur mycket svalare kör de, och
4) Hur är kompatibiliteten med nuvarande moderkort?

Vi kommer att svara på varenda en av dessa frågor samt göra det vanliga prestationsanalysspelet. För att minska förhoppningarna lite mer innan du dyker in i recensionen, levereras Thoroughbred-kärnan för närvarande inte högre än 1,8 GHz, bara en 66MHz bump över den tidigare Palomino-kärnan. Låt oss börja dissekera…