AMD Zen 4 släppdatum, specifikationer och pris – allt vi vet

0 Shares

Med framgången för processorer som Ryzen 9 5900X, är AMD nu långt in i utvecklingen av nästa generations processorer med den nya AMD Zen 4-arkitekturen. AMD Zen 4 lovar förbättrad prestanda jämfört med både tidigare generationens Zen 3-chips och Archrival Intels kommande Alder Lake- och Raptor Lake-processorer.

Detta gäller särskilt i det senare fallet där Intels processorer fortfarande är på en 10nm-process, vilket ger AMD Zen 4-prestanda ett stort försprång tack vare dess 5nm-design. Det är dock inte en komplett jämförelse mellan äpplen och äpplen, eftersom Intel krydrar saker och ting och introducerar sitt första försök till big.LITTLE-arkitektur, baserat på den design som ARM banade väg för och nyligen antogs i Apple M1-chipet.

AMD Zen 4 verkar inte gå den vägen, utan fokuserar istället på att använda TMSC: s nya 5nm-process för att förbättra instruktionerna per klocka och eventuellt öka kärnantalet på deras flaggskeppsprocessorer utöver de 16 som vanligtvis ses på AMDs avancerade konsumentchips.

Det skulle inte vara en överraskning om AMD har skakat upp sin produktionskarta något redan innan coronaviruspandemin 2020 orsakade stora störningar i försörjningskedjorna. Rykten i 2019 föreslog en 2021-release, men de har tydligt inte pannat ut eftersom AMD Zen 4 fortfarande är några vägar ut. Detta lämnar AMDs Zen 3-marker för att tävla mot Intel Rocket Lake, Tiger Lake, och Alder Lake-processorer – en av de längsta sträckorna utan en större AMD-processorgenerering på ungefär så länge vi kan komma ihåg.

Så när kan vi förvänta oss att AMD Zen 4 äntligen kommer att börja göra det på marknaden? Hur många kärnor kommer flaggskeppet i Ryzen 6000-serien att ha? Vilken typ av prestationsvinster kan vi förvänta oss att AMD uppnår med en 5nm-process, och saknar de båten genom att hålla fast vid en traditionell CPU-arkitektur när marknaden verkar gå mot den stora LITTLE-designen för både bärbara och stationära system? Läs vidare för att ta reda på allt vi hittills vet om AMD Zen 4-prestanda, pris och mer.

Kom till saken

  • Vad är det: AMDs nästa generation av CPU-arkitektur
  • När är det ute: Troligtvis mot slutet av 2022
  • Hur mycket kostar det? Startar troligtvis omkring $ 125 / £ 90 / AU $ 160 för låg Ryzen 3-processorer och går så högt som tiotusentals dollar / pund för AMD Zen 4 EPYC-serverprocessorer

AMD Zen 4 släppdatum

AMDs egen produktionskarta föreslog en AMD Zen 4-release 2021, med rykten om massproduktion planerad att börja i juli 2020, men det kan ha varit alltför optimistiska spekulationer från vissa. Många saker kan orsaka utvecklings- eller produktionsfördröjningar, som en global ny coronaviruspandemi, så det tidigaste vi kan förvänta oss att se en AMD Zen 4 är sent 2022.

Och medan det finns spekulationer om att det kan tillkännages tillsammans med nya AMD RDNA 3-grafikkort, skulle det vara både ovanligt och ett riskabelt marknadsföringssätt, eftersom det nästan säkert skulle späda ut företagets meddelanden kring både Zen 4 och RDNA 3, så vi förväntar oss att AMD Zen 4 kommer att ha scenen helt för sig själv när den äntligen tillkännages.

Detta ger fortfarande AMD Zen 4: s tillkännagivande ungefär ett år efter den förväntade lanseringen av Intel Alder Lake-processorer, något som borde beröra AMD – även om företaget öppet har avfärdat Intels vändning mot stora. enheter. Framgången med Apples M1-chip tycktes inte ändra den inställningen, åtminstone inte officiellt.

Ändå ser ett helt år utan ett konkurrerande steg upp i processorgenerering säkert ut som ett spel från AMDs sida. Tidigare i år slog den relativa marknadsandelar för stationära datorer med Intel för första gången på 15 år, så det kan vara den öppning Intel behöver för att få fot efter några tuffa år.

Detta gäller särskilt eftersom AMD Zen 3 inte har DDR5- eller PCIe 5.0-stöd, medan Intel Alder Lake kommer att göra det. Medan DDR5 stöds i Zen 4 är det ännu inte känt om PCIe 5.0 kommer att vara det. Intel går till många byggare som vill utnyttja de senaste teknikerna ganska mycket för sig själva i flera månader till ett år, åtminstone.

AMD Zen 4-specifikationer

Det finns inte mycket vi vet om AMD Zen 4, åtminstone inte officiellt, utöver det faktum att den använder TSMCs 5nm produktionsprocess. Det finns en mycket stark förväntan att AMD kanske siktar på ett högre kärnantal med Zen 4, men går så högt som 24 kärnor för sina konsumentprocessorer och till och med förslag på en 128-kärna / 256-tråds behemoth för sin EPYC-server-CPU.

Nyligen debuterade AMD en 3D-chiplet-teknik i en prototyp Ryzen 5950X-chip som kraftigt utvidgade den tillgängliga CPU-cachen för processorn, som ensam gav den typ av prestationsvinster som normalt sett med språng i processorgenerationer. Denna 3D-arkitekturteknik är dock inte bara för cache, och det råder liten tvekan om att den här typen av innovationer kommer att börja introduceras i Zen 4.

Det talas också mycket om AMD Zen 4-chips som introducerar integrerad Navi-grafik, vilket skulle vara en stor kupp för Team Red eftersom det på allvar skulle öka grafikfunktionerna i sina Zen 4 APU: er, något som säkert kommer att vara populärt med mer budget medvetna konsumenter och byggare.

AMD Zen 4-prestanda

Den mest uppenbara förbättringen av prestanda kommer från AMD Zen 4s övergång till en 5nm-process. Detta kan leda till så mycket som en 1,87 gånger transistordensitetsförbättring jämfört med TSMC 7nm-processen som används i AMD Zen 3. Det är nästan dubbelt så hög densitet som Zen 3, vilket skulle innebära några allvarliga prestationsvinster från denna förbättring ensam.

På senare tid har detta krafthopp börjat komma i bättre fokus, med prestandavinster så stora som 40% jämfört med de nuvarande processorerna som slås om online. Vi kan se så mycket som en 25% ökning av AMD Zen 4s IPC-prestanda och, om AMD håller fast med PCIe 4.0 för Zen 4, ytterligare fyra banor, 28 från nuvarande 24. Det talas också om kärnfrekvenser på 5,0 GHz för alla kärnor oavsett hur många AMD som hamnar i nästa generations processorer.

Medan alla dessa, individuellt, skulle vara imponerande, tillsammans skulle de kunna producera en enorm prestandaförbättring jämfört med AMD Zen 3 och vad Intel har planerat för sina Raptor Lake-processorer, som förväntas släppas ungefär samma tid.

Dagens bästa Processor-erbjudanden

0 Shares