Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD-uppdatering: Följer i Intels namngivningsfotspår

Uppdatering juli 2004: AMD gick emot deras färdplan och lanserade Sempron CPU utan Intels produktnamnsschema. Vi rapporterade om händelsen här, men har lämnat artikeln för historiskt värde.

04:00 och telefonen ringer; våra asiatiska korrespondenter har en annan färdplan för oss. Excellent. När allt kommer omkring, vem tycker inte om att skriva om AMD-processorns färdplaner under de oanständiga timmarna på morgonen.

Lyckligtvis är vår uthållighet inte obelönad. Den första viktiga informationen vi har att rapportera om är Durons förestående död. Medan många säger bra riddance, påminns många andra om våra senaste Duron-riktmärken för att dra slutsatsen att det finns en bestämd processorhierarki på lågprismarknaden. AMD:s nya chip; Koden med namnet “Value” kommer så småningom att ersätta Duron, även om specifikationerna i bästa fall är oklara. Vad vi vet är att det nya chippet är designat för att aggressivt konkurrera med Celeron (med en fördel) och Celeron Only. Tolka det som du vill. Vi har även andra intressanta specifikationer; Processorn kommer endast att vara 32-bitars, den kommer att sträcka sig över tre socket-arkitekturer (Socket A, Socket 754, Socket 939), den kommer att stödja dubbelkanalsminne på Socket 939 och kommer att ha samma NX (No eXecute) “antivirus”-stöd hittat i nya Athlon 64, Efficeon, framtida Intel- och Sparc-processorer.

Enligt färdplanen kommer den nya processorn i stort sett att ersätta Athlon XP för Socket 754 som det har pratats om i färdplaner innan denna idag. AMD:s nya drag för att specifikt marknadsföra till och rikta in sig på lågprissektorn “Value” verkar motsäga samma färdplan som skriver ut en studie som hävdar att PC-marknaden under 600 dollar inte särskilt ser processormärket som viktigt. AMD låter ganska aggressivt med initiativet att överträffa Celeron D (Prescott-baserad Celeron, 512KB L2-cache 533MHz FSB) som kommer upp redan denna vecka.

Men viktigare än vad AMD kommer att döpa den nya processorn till är hur de kommer att namnge den nya processorn; minns Intels övergång till produktnummer? AMD kommer faktiskt att flytta de “Value”-baserade processorerna från en “PR”-klassificering till ett nummerbaserat system istället. AMD har redan erfarenhet av detta inom Opteron-linjen, men att flytta hela värdesegmentet för att efterlikna Intels betygssystem verkar lika ambitiöst. Vi kan bara gissa att AMD testar vattnet för en ny namngivningsprocedur på PC-marknaden under $600 som inte ser processorns varumärke som viktigt. Särskilt när den senaste färdplanen hävdar:

AMD utvärderar modellnummermetoden för varumärket “Value” och ger nyligen pressartiklar om Intels förändring från GHz till modellnumrering.

Utan tvekan kommer vi att se AMD gå över till en liknande nomenklatur för sina andra produktlinjer om de på samma sätt kan marknadsföra sitt värdesegment i enlighet med Intel. Utan tvekan har AMD:s numreringssystem en slående likhet med Intels. Enligt AMD:s färdplaner verkar dessa nya processorer vara baserade på 256KB L2 130nm “Paris”-kärnorna för Socket 939/754 och 512KB L2 130nm “Barton”-kärnor för Socket A.

AMD “Value” Namngivning
Processor Uttag Lanseringsdag Gammalt namn
“Värde” 370 Sockel 939 Q2’05 N/A
“Värde” 350 Sockel 754 Q4’04 N/A
“Värde” 340 Sockel 939 Q4’04 N/A
“Värde” 320 Sockel 754 Q3’04 N/A
“Värde” 320 Sockel A Q3’04 XP 3200+
“Värde” 300 Sockel A Q3’04 XP 3000+
“Värde” 280 Sockel A Q3’04 XP 2800+
“Värde” 270 Sockel A Q3’04 XP 2700+
“Värde” 260 Sockel A Q3’04 XP 2600+Förutom AMD:s nya inställning till värdesegmentet har vi också mer information om nya processorer. Enligt den senaste färdplanen vi kan förvänta oss att se Athlon FX-57 under Q2’05. Till ingen överraskning kommer FX-55 och FX-57 bara att debutera på dubbelkanals Socket 939-arkitekturen. Mest intressant är dock den lilla fotnoten under färdplanen som hävdar FX-55 och Athlon 64 >4000+ (förmodligen 4200+) kommer att kräva 104 watt/80 ampere. Enligt P = IV antar vi att processorerna måste köras på 1,3V. En betydande förändring i kärnspänningen kan bara innebära att AMD använder en annan kärna för dessa processorer – nuvarande Clawhammer Athlon 64s kör på 1,5V. Så ska vi tro att den kommande 90nm-övergången till “San Diego” och “Winchester”-kärnor kommer i höst? Om så är fallet kommer designen av de kommande 90nm “San Diego” och “Winchester” arkitekturerna att minska kärnspänningen men öka den totala effekten. Detta låter extremt likt Intels senaste 90nm-satsning, Prescott.

Alla dessa nyheter kommer varmt i hälarna på AMD:s öppna tillkännagivanden om att driva dubbelkärnig teknologi, vilket i sin tur kommer varmt i hälarna på Intels beslut i februari att göra detsamma. Kanske när både Intel och AMD närmar sig tröskeln för strömförbrukning, blir lösningen Mer istället för snabbare. Var det inte en dramatiker från 1400-talet som en gång hävdade “Många händer gör lätt arbete?”