Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD Thunderbird/Duron Utrednings- och överklockningsdiskussion

AMD:s Athlon har njutit av sin nya Thunderbird-kärna i lite över en månad nu och den har också varit välsignad med sin yngre bror, Duron, i ett par veckor. Trots den långa tid som vi har känt till båda dessa processorer, verkar det som om vi upptäcker nya saker om AMD:s flaggskepp och deras värdeprocessorer nästan dagligen.

Den senaste upptäckten råkade göras av själva källan som ursprungligen knäckte koden för hur man överklocka de ursprungliga Slot-A Athlons. Toms maskinvaruguideen av grundarna av online-hårdvaruentusiastgemenskapen som vi har idag, publicerade en omfattande artikel om hur ASUS A7V gjorde det möjligt för multiplikatorn på både AMD Athlon (Thunderbird) och Duron att justeras.

Ännu mer nyligen publicerade guiden information från AMD om det faktum att endast “tekniska prover” av Thunderbird- och Duron-processorer skulle tillåta deras klockmultiplikatorer att ändras av A7V och slutliga fraktdelar skulle inte vara lika överklockningsvänliga.

Även om vi ännu inte har bevisat att det begränsade antalet Socket-A Thunderbirds och Durons som för närvarande finns på marknaden faktiskt faller i linje med AMD:s påstående att de är helt multiplikatorlåsta, lyckades vi upptäcka att ASUS A7V inte var enda moderkort som kan manipulera klockmultiplikatorn på de tekniska proven Thunderbird- och Duron-processorer som vi har använt i labbet under de senaste veckorna.

Det första Socket-A-moderkortet vi någonsin fick var VIAs KT133-referenskort, som vi fick tag på veckor innan vi ens hade en Thunderbird att leka med. Referenskortet KT133 intresserade oss eftersom det hade klockmultiplikatorjusteringar på själva kortet, men när vi testade kortet med våra Thunderbird-processorer insåg vi snabbt att multiplikatorinställningarna inte hade någon effekt på våra till synes klocklåsta processorer.

Kort därefter fick vi en handfull andra Socket-A-moderkort, Gigabyte GA-7ZM, FIC AZ-11 och dess OEM-motsvarighet, ett moderkort från ett Compaq Thunderbird/Duron-system. Föga anade vi att AZ-11 vi fick tillbaka i maj hade samma inställningar som ASUS A7V upptäcktes ha.