Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD startar Tape-Out av första Dual Core Opteron

AMD fortsätter att åka på det framgångståg som AMD har haft 2004, och tillkännager idag att designarbetet på deras första dubbelkärniga Opteron-processor har slutförts och början på tape-out-processen för den kärnan. Medan de första processorerna med dubbla kärnor inte kommer att finnas tillgängliga förrän tidigast i mitten av nästa år, ser AMD början på den första dubbla kärnan som ett ganska monumentalt steg i deras mikroprocessorutveckling.

AMD tillhandahåller inte mycket information om de nya processorerna med dubbla kärnor förutom en lågupplöst die shot och en färdplan; Lyckligtvis kan vi härleda en anständig mängd information från tärningsskottet, så låt oss komma till det.

Först, här är en bild av en nuvarande generation 130nm Opteron-matris:

Du kan se att majoriteten av de funktionella enheterna finns till vänster om tärningen och L2-cachen och 128-bitars minnesgränssnittet är båda till höger om tärningen. Låt oss nu ta en titt på den färdiga designen för den första 90nm dubbelkärniga Opteron-matrisen:

Som vi nämnde tidigare är bilden relativt lågupplöst så du kan inte se mycket detaljer i den men du bör kunna se två distinkta kärnor. Även om AMD inte kommenterar någon av detaljerna i implementeringen, verkar det som om de första dubbelkärniga opteronerna i grunden är två opteroner kopplade ihop på en enda tärning – vilket innebär att varje kärna har sin egen L2-cache. Här är en bra uppfattning om vad du förmodligen ser ovan:

DDR-minnesgränssnittet verkar omsluta båda L2-cacharna, vilket betyder att det ser ut som att båda kärnorna har sina egna 128-bitars minnesgränssnitt; huruvida båda minneskontrollerna kommer att aktiveras eller inte är en annan sak, men om detta är sant har vi ett antal implikationer att prata om.

Om opteroner med dubbla kärnor verkligen har två minneskontroller, kommer antalet dubbla kärnor att öka betydligt – det kommer också att göra dem inkompatibla med nuvarande uttag. AMD handlar om att upprätthålla socket-kompatibilitet så det är mycket möjligt att de bara kunde lämna hälften av minneskontrollerna aktiverade, för att kunna erbjuda Socket-940 dual core Opterons. AMD är inte särskilt specifik när det gäller implementeringsdetaljer, men det här är bara några av alternativen.

AMD nämnde att de så småningom kommer att börja hänvisa till Opteron-serverkonfigurationer enligt antalet sockets, inte CPU: er, som plattformen kan stödja. Till exempel kan en 1-socket Opteron-server antingen vara en 1-vägs eller en 2-vägs konfiguration, beroende på om en enkel- eller dubbelkärnig Opteron används.