Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD stämmer Intel

Så AMD stämmer Intel. Först skulle jag föreslå att läsa igenom det 48-sidiga klagomålet som lämnats in av AMD. Med tanke på att Vinney går på juridik, har jag sett några av dessa saker, men den här är förvånansvärt läsbar även för oss icke-juridiska typer 🙂

Jag har känt till den här typen av saker ganska länge, faktiskt, jag skulle säga att av de 48 sidorna som AMD:s juridiska team satt ihop saknas det mycket. AMD sa till mig att de inte lägger alla kort på bordet, men här är ett par andra saker som jag har sett personligen:

Jag kan inte ens börja räkna antalet gånger där moderkortstillverkare har sagt till mig att de inte kunde:

1) Skicka ett AMD-moderkort för granskning
2) Marknadsför ett AMD-moderkort
3) Låt oss ta bilder av ett AMD-moderkort

Av rädsla för Intels repressalier. Kommer du ihåg de ursprungliga Athlon-dagarna när ingen moderkortstillverkare skulle våga göra en bräda till K7? Alla de rädda tillverkarna var rädda för att de skulle förlora sin Intel-kretsuppsättningsallokering om de stödde K7.

Samma sorts saker hände under i820-dagarna. Intels första RDRAM-baserade chipset var en komplett flopp, men de erbjöd inget riktigt SDRAM-alternativ. VIA gjorde det dock, och Intel straffade de tillverkare som inte marknadsförde sina i820-plattformar eller som alltför ivrigt tog till sig VIAs lösningar.

Listan fortsätter och fortsätter.

Vad tycker jag om det? Jag är helt för konkurrens baserad på teknik och tekniska meriter. Närhelst Intel var snabbare skulle vi rekommendera dem, och närhelst AMD var snabbare, skulle vi göra samma sak för dem. Lyckligtvis förstår ni alla: AMD:s marknadsandel bland våra läsare är runt 50 % eftersom ni alla i allmänhet köper baserat på teknik, prestanda och många av er bygger era egna system, så dessa problem påverkar inte er direkt. Uppenbarligen fungerar inte resten av marknaden på det sättet, och jag skulle vara glad att se den förändringen; det gynnar slutanvändaren och det är allt jag bryr mig om.

Just nu bygger AMD de bästa stationära processorerna, Intel erbjuder det bästa värdet på stationära processorer med dubbla kärnor och Intel har de bästa mobila chipsen. Det skulle vara trevligt om hela marknaden köpte baserat på dessa rent tekniska jämförelser.

Vad kommer att bli av AMD:s rättegång? AMD berättade för mig att de håller på med det här under lång tid och att de inte ens förväntar sig att gå till rättegång under de kommande 18 månaderna. Jag är inte säker på vad slutresultatet kommer att bli, men jag vet att saker och ting inte är helt balanserade idag; och jag är ett fan av allt som driver innovation och producerar bättre övergripande produkter för slutanvändarna.

En sak är säker: jag skulle hata att bara AMD eller Intel skulle existera, vi behöver båda och vi behöver balans. Om denna rättegång resulterar i mer balans och bättre konkurrens baserat på teknik snarare än marknadsföringsförmåga, då mer makt till AMD.

Dina tankar?