AMD Ryzen Master: Hur man använder den för att överklocka

AMD erbjuder ett gratis överklockningsprogram som heter AMD Ryzen Master som låter dig experimentera med överklockning på AMD Ryzen-processorer. Ryzen Master gör överklockning mycket enklare än det brukade vara.

Ryzen Master låter dig enkelt återgå till standardinställningarna om något går fel. Du behöver fortfarande en grundläggande förståelse för överklockning, men det är en bra och enkel inkörsport till överklockningens värld.

I den här artikeln hittar du:

Vad är överklockning?

Överklockning ökar din processors klockhastigheter (mätt i Mega-hertz eller Giga-hertz) utöver vad dess annonserade specifikationer är. Ökande klockhastigheter gör att din CPU går snabbare, vilket i sin tur förbättrar prestandan. En CPU måste låsas upp innan du kan göra detta, och alla AMD Ryzen-processorer är upplåsta som standard. Intel, i jämförelse, låser bara upp specifika SKU:er för sina processorer (ände K).

Nuförtiden kan en CPU-överklocka visa förbättringar i övergripande prestanda och kan även förbättra prestanda för CPU-intensivt arbete. När det gäller spel, kanske det förbättrar din upplevelse beroende på hur mycket dina favoritspel är beroende av GPU:n.

Läs även:

Alla CPU:er har minst två annonserade klockhastigheter: basklockan och impulsklockan. Basklockan är den snabbaste hastigheten med vilken processorn kommer att fungera för hög- och medelintensiva datoruppgifter. Boosten är hur mycket högre hastigheter den kan öka när den är under tung belastning, som när spel eller videoredigering pågår. Att gå utöver boosthastighet är målet för all överklockning.

Om vi ​​tittar på Ryzen 5 2600 (processorn vi kommer att använda som exempel i den här artikeln) kan vi se på AMD:s hemsida att den har en basklocka på 3,4 GHz och en maximal klocka på 3,9 GHz. Om vi ​​tittade på Intel-processorer skulle dessa mätningar kallas “processorbasfrekvens” och “maximal turbofrekvens”.

Ryzen Master – vad du behöver

AMD Ryzen Master - Använder Cinebench

Att använda Ryzen Master skiljer sig mycket från att använda en traditionell överklocka som är inställd i BIOS. Med Ryzen Master, om du startar om datorn, kommer överklockningen att rensas och CPU:n återgår till standardinställningarna. Var dock inte rädd, hur man sätter på överklockning igen är så enkelt som ett knapptryck. Fördelen med detta är att du kan ställa in din dator på att överklocka för spel eller andra intensiva uppgifter, och sedan återställa den till standardinställningarna resten av tiden för att undvika att slita ut dina delar.

Innan du överlockar en Ryzen-processor finns det några saker du behöver. Först, en pålitlig strömförsörjningsenhet (PSU) med mer spänning än du normalt behöver i oblockerat tillstånd. Corsair rekommenderar i ett blogginlägg att en strömförsörjning ska tillgodose ditt strömbehov samtidigt som den förblir någonstans inom 50 till 80 % av PSU:s märkeffekt. Du kan uppskatta strömförbrukningen för din PC med PC-delväljaren. Därefter behöver du något bättre än standardkylaren som följde med din Ryzen-processor. Överklockning skapar mer värme, vilket kräver något svalare, som en vätskekylare med dubbla fläktar, eller en mer robust (och dyrare) kylare.

Du behöver också en Ryzen-processor, naturligtvis (eftersom detta inte fungerar med Intel-processorer), och programvaran Ryzen Master ladda ner, du kan ladda ner den från AMDs webbplats. Vårt överklockningsexempel använder en standard Ryzen 5 2600 stationär CPU, men detta kan också fungera med Ryzen stationära APU:er som har inbyggda GPU:er. Faktum är att Ryzen Master kanske till och med låter dig övercykla din inbyggda GPU, men det är ett äventyr för en annan gång.

Vi kommer också att ladda ner några mer användbara gratisprogram: Asus Realbench, Cinebench, Core Tempe OCCT. Dessa är till för benchmarking av CPU och övervakning av dess temperaturer.

Det sista du kommer att behöva är lite tålamod. Att gå igenom en överklockning, även en enkel sådan med Ryzen Master, är långsam. Grundidén vi fotograferar med denna överklockning är en måttligt snabbare CPU som är stabil och drar så lite ström som möjligt.

Hur man använder AMD Ryzen Master

Innan vi börjar ändra några inställningar i Ryzen Master, låt oss öppna och köra den senaste versionen av Cinebench med hjälp av multi-core och single-core CPU-test. Varje test tar cirka 10 minuter att köra. Var noga med att skriva ner dina poäng för varje test eftersom de gör att du kan jämföra din PC:s icke-överklockade och överklockade tillstånd. Under benchmarking, stäng av alla andra program som körs och alla trådlösa och trådbundna anslutningar (Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet) för att få en mer exakt bild av vad ditt system kan göra.

AMD Ryzen Master startskärm

Efter att ha kört testerna, öppna Ryzen Master och ta en titt på det grundläggande gränssnittet. Du kommer att se en vänsterskena med menyalternativ. Längst ner har du flera flikar, inklusive Current, Creator Mode, Game Mode, Profile 1, Profile 2 och några andra.

Om du tittar på standardvyn under fliken “Aktuellt”, kommer du att hälsas med en instrumentpanel som visar alla aktiva klockhastigheter för varje processorkärna, samt en del statistik inklusive aktuell CPU-temperatur, titthastigheter, total uttagseffekt och så vidare.

Så under dessa två sektioner har vi vad som kallas “Kontrollläge”, som inkluderar Auto, Precision Boost Overdrive och Manuell alternativ. Det är alla de grundläggande kontrollerna som vi tar upp i den här artikeln. Vi kommer inte att röra avsnitten “Minneskontroll” eller “Ytterligare kontroll”.

Kör överklocka

Vid överklockning är det klokt att sakta öka klockhastigheten med 25 till 50 megahertz och sedan testa att den är stabil och att temperaturerna ligger i rätt intervall. Om allt är bra, panik farterna lite mer och testa igen. Om du upptäcker att din CPU inte blir för varm, men med en ny hastighet, är den instabil så att den kraschar eller fryser, då behöver du förmodligen förse processorn med mer ström.

För att långsamt öka spänningen, klicka på “Upp”-knappen en gång i avsnittet “Voltage Control”, vilket flyttar Ryzen Master till nästa spänningsförinställning. Den allmänna tumregeln för Ryzen-processorer är att hålla CPU-spänningen under 1,35 volt, med 1,45 volt som max. Användning av spänningar över 1,45 volt kan förkorta CPU:ns livslängd.

Överklockning med AMD Ryzen Master

Nu går vi. I Ryzen Master klickar du på fliken “Profil 1” längst ner, det är där vi gör våra ändringar. Välj sedan “Manuell” i avsnittet “Kontrollläge”. Detta frigör kärnspänningen och hastighetskontrollerna för överklockning.

AMD Ryzen Master: Hur man använder den för att överklocka 2

Förakt nu knapparna bredvid “Ytterligare kontroll” och “Minneskontroll” (om de är gröna) så att vi inte ändrar något här av misstag.

AMD Ryzen Master: Hur man använder den för att överklocka 3

Därefter går vi till avsnittet “Core Velocity (MHz). och klicka på “Alla kärnor”. Den här knappen betyder att varje ändring av en kärna ändrar alla till samma värde. Du kan överklocka per kärna, eftersom Ryzen Master sätter en stjärna på kärnan med den bästa potentialen för överklockning, men vi vill ha en enkel, stabil överklockning över alla kärnor.

För att ändra klockhastigheten, klicka på siffran under den första kärnan. Ändra ditt basnummer till något högre och tryck på “Enter” på ditt tangentbord.

AMD Ryzen Master: Hur man använder den för att överklocka 4

Lås sedan detta nya värde genom att klicka på “Använd och testa”. Detta kommer att köra ett mycket kort test där Ryzen Master kommer att ta reda på om dessa överklockningsinställningar kommer att fungera. Testet är inte lika robust och kommer inte att fånga många problem – men om du råkar misslyckas med det här grundläggande testet, vet du att något inte står rätt till med dina inställningar.

Förutsatt att den klarar AMD:s test, låt oss göra ett preliminärt test för att se hur det överklockar. För det, låt oss använda Cinebench igen. Samtidigt kommer vi att ha Core Temp igång för att se våra temperaturer.

AMD Ryzen Master: Hur man använder den för att överklocka 5

Under testningen vill du hålla ett öga på två saker: att din CPU:s temperatur inte går över 80 grader Celsius (att gå runt 70 är ännu bättre), och att Cinebench inte fryser eller kraschar. Om din dator kan köra detta 10-minuterstest utan att krascha eller utan att processorn blir för varm, kan vi gå tillbaka, öka klockhastigheterna och köra testet igen. Fortsätt göra detta tills du stöter på lite instabilitet och försök sedan öka spänningen för att stabilisera saker igen.

Om din CPU inte klarar cinebench-testet på grund av temperaturer och du har en kvalitetskylare, sakta sedan ner klockan tills du får rimliga temperaturer igen.

Efter att ha gått igenom denna process slutade vi med en överklocka på 4100 MHz (4,1GHz) på Ryzen Master med en spänning på 1,34375. Vi rekommenderar starkt att du inte använder våra förinställningar om du har samma CPU. Alla processorer, även samma modell, har olika överklockningsmöjligheter tack vare det ökända “silikonlotteriet”.

Testa överklockningsstabilitet

När du väl har en stabil överklocka är det dags för mer djupgående tester. Låt oss först kolla termiken en sista gång med OCCT, ett av de kostnadsfria benchmarkingverktygen som nämns ovan.

AMD Ryzen Master: Hur man använder den för att överklocka 6

Kör OCCT CPU-testet med en liten datauppsättning i cirka 30 minuter. Om dina temperaturer faller under 80 grader Celsius (helst under 70), så går vi till steg två. Om inte, gå tillbaka till ritbordet för att få en mer användbar överklocka genom att sänka klockhastigheten.

AMD Ryzen Master: Hur man använder den för att överklocka 7

Förutsatt att allt är bra är det dags för det största testet. Kör Asus Realbench Stress Test i fyra till åtta timmar med hälften av ditt systems RAM. Gör detta helst under dagen, då du kan droppa in och se till att temperaturerna håller sig under 80 grader Celsius.

Om testet fungerar framgångsrikt och dina temperaturer är bra, har du förmodligen en stabil överklocka. Kör nu Cinebench igen, den här gången stänger du av så många bakgrundsprogram som möjligt, såväl som trådlösa och trådbundna anslutningar. Använd sedan den poängen för att jämföra din officiella överklockningsprestanda med det icke-överklockande riktmärket vi körde tidigare. I vårt testfall ökade vi vår Cinebench flerkärniga poäng med nästan 800 poäng.

Kom ihåg att Ryzen Master inte är en permanent överklocka. Efter varje omstart av systemet återställs klockhastigheterna till standardinställningarna. Men att återställa överklockningen är lika enkelt som att använda “Profil 1”-inställningarna en gång till.

Nu är det dags att gå ut och börja riva upp den här videoredigeringen – eller se barbarhorderna invadera ditt växande imperium i (bara snabbare den här gången).

Relaterade Artiklar

Back to top button