Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD Opteron-täckning – Del 2: Enterprise Performance

Nästan ett helt år innan AMD lanserade Athlon MP-plattformen använde vi redan AMD-baserade servrar på AnandTech. På den tiden fanns det inga 1U-chassilösningar för Athlons, det fanns inte ens några serverklasschipset, än mindre moderkort i serverklass att dra nytta av dem.

Vi var tvungna att gå ut och hitta de mest stabila stationära Socket-A-moderkorten som finns tillgängliga, och byggde dem i överdimensionerade 4U/5U ATX-rackmonterade fodral för att förverkliga vårt mål att använda Athlons som servrar. Vi gjorde inte övergången till AMD-baserade servrar för att vara “cool” eller för att prova något nytt, vi gjorde flytten eftersom alla prestandaindikatorer angav att vi skulle ha det bättre med AMD än vi var med vår äldre Pentium II/III Xeon-plattformar.

Vi dokumenterade hela vår migreringsprocess här och det slutade med att vi gjorde rätt satsning; vi såldes på användbarheten (och kostnadseffektiviteten) med Athlon som serverplattform, även om det än i dag inte finns mycket stöd för Athlon MP.

För en CPU som inte var designad som en processor i företagsklass till att börja med, gjorde Athlon ett utmärkt jobb när den faktiskt kom till servermarknaden. Avsaknaden av Tier 1 OEM-stöd för Athlon MP-plattformen såväl som relativt svaga Tier 3 OEM-lösningar med mycket dåliga hanterbarhetsalternativ gjorde att Athlon MP var en diamant i det ojämna, att aldrig exponeras för majoriteten av företagsmarknaden.

Snabbspola framåt till idag och du kommer att se att Athlon MP inte matchar Xeons med högre hastighet, och avsaknaden av en 4-vägs+ lösning hämmar plattformens framgång i databasmiljöer.

Även om Athlon MP har tappat sin prestandafördel har AMD äntligen tagit Opteron ut på marknaden – och precis i tid. Vi har redan grundligt förklarat arkitekturen bakom Opteron, om du inte är väl bekant med K8-kärnan rekommenderar vi starkt att du läser del 1 av vår Opteron-bevakning innan du fortsätter här.