AMD och Nvidias nästa generations flaggskepps-GPU kan tvinga dig till en PSU-uppgradering

0 Shares

Både AMD och Nvidias nästa generations flaggskeppskort kan vara allvarligt energisugna, åtminstone om det senaste skvallret från vinrankan visar sig vara sant.

3DCenter har varit på en annan ryktessamlande trål, som plockats upp av VideoCardz, och den tappade informationen från flera hårdvaruläckare (på Twitter och på andra ställen) tyder på att de bästa hundkorten från vad som kan visa sig vara RTX 4000 och RX 7000-serierna kommer att dra in över 400W när det gäller effektbehov – möjligen långt över.

I en diskussion på Twitter är både kopite7kimi och Greymon55 överens om att 400W sannolikt kommer att överskridas av Nvidias nästa flaggskepps GPU, och vi kan till och med titta på att möjligen nå en strömförbrukning på 450W eller till och med upp till 500W enligt den senare läckaren.

Detta är naturligtvis bara spekulationer, så ge allt detta en hälsosam beläggning av skepsis med ryktpenseln, men det pekar verkligen vägen till några allvarliga wattkrav från Team Green – och detsamma gäller förmodligen för rivaliserande Team Red.

AMDs RDNA 3 -flaggskepp formas förmodligen att vara ett djur, men det kan också ha en seriös aptit för Watts. Som 3DCenter påpekar, räknar Bondrewd med att AMD: s nästa generationskort inte kommer att nå 500W, men med ledtrådar som läcker kvar om storleken på chipsen (kom ihåg att flaggskeppet RDNA 3-produkten ryktas använda ett par GPU: er), 3DCenter har gissat att kortet kan dra runt 450W. På andra ställen viskas det dock att AMD: s kort kan slå mer som 350W (men det är fortfarande en bra bit mer än RX 6900 XT: s 300W TDP).

Bondrewd indikerade också att Nvidias flaggskepp kommer att ha en större strömförbrukning än 450W. Oavsett hur du tär det, om något av denna teoretiserande och ryktessnabbhet är nära märket, kommer båda nästa generations flaggskepp att vara allvarligt krävande maktmässigt.


Analys: behöver du en ny PSU?

Watt kan verkligen vara problematiskt om vi tittar på 400W till 450W effektuttag för nästa generations grafikkort i toppklass. Det nuvarande Amperdjuret av ett flaggskepp, Nvidias RTX 3090, drar 350W, och som vi redan nämnde tappar RX 6900 XT 300W.

Och här är saken – på dessa nivåer kommer 6900 XT med en minsta rekommenderad strömförsörjning på 850W. RTX 3090 har en rekommendation från Nvidia om minst 750 W nätaggregat, och kom ihåg att du verkligen vill ha en betydligt högre watt än den i din strömförsörjning, för att vara säker och lämna en bra mängden takhöjd.

Som vi observerade i vår GeForce RTX 3090-granskning förbrukade kortet faktiskt maximalt 357W, och vi rekommenderade en full 1000W PSU bara för att vara riktigt säker i alla situationer. Tänk nu på vilken typ av PSU-krav vi kommer att titta på i framtiden om dessa nästa generations rykten stämmer.

GPU: er med denna typ av massiv strömdragning gör att det inte bara är en enkel fråga att uppgradera ditt grafikkort när du vill ha ett nytt, utan också förmodligen att uppgradera din strömförsörjning, mot extra kostnad och olägenhet. En PSU-uppgradering är mer komplex än att byta ut ett kort eller minneskort, och lite faff som involverar mer än några kablar-inte något de mindre tekniskt säkra spelarna där ute kommer att tycka särskilt mycket om.

Naturligtvis måste vi se hur strömkraven faktiskt utvecklas, men det här låter ganska olycksbådande (även för din elräkning).

Dagens bästa grafikkortaffärer

0 Shares