AMD + ITX + TB3? Det är ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 Motherboard Review

0 Shares

När det gäller små formfaktorsystem är alternativen få och långt ifrån. För AMDs X570, av de 35+ moderkort som för närvarande finns, är bara fyra av dem mindre än mATX. Detta ger inte användarna mycket att välja mellan. I det här fallet måste mini-ITX-implementeringar göra det rätt, och under de senaste åren har ASRock varit i framkant på den entusiastiska marknaden för liten formfaktor med en rad modeller. Idag granskar vi dess senaste mini-ITX-moderkort, ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3. Denna unika produkt innehåller Thunderbolt 3 i ramen och parar den också med 802.11ax Wi-Fi 6. Läs vidare för vår recension.

Alla små saker

Att ha en rad produkter att välja mellan kan vara lite skrämmande och när det gäller att bygga en dator. Användare måste hitta en balans mellan funktioner, kvalitet och budget, och allt något tråkigt att uppnå i enhet. Avancerade funktioner finns nu på mellanhårdvara, men några av dem saknar den speciella finess. Ett särskilt avsnitt av produkter där saker måste göras korrekt är i liten formfaktor, eftersom det att vara liten inte nödvändigtvis hindrar prestanda från en högpresterande skrivbordsprocessor. Det finns uppenbara begränsningar på en liten formfaktorplattform som mini-ITX, och den viktigaste som anses vara det största hindret är storleken.

ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 ser ut att dominera AMD AM4 mini-ITX-marknaden med implementeringen av några mycket premiumfunktioner inklusive Thunderbolt 3, en DisplayPort 1.4-ingång för att tillåta användare att köra flera 4K-skärmar från ett diskret grafikkort och ett trådlöst Intel AX200 Wi-Fi 6 802.11ax-gränssnitt. Balansen som görs för att rymma allt detta är närvaron av endast en enda PCIe 4.0 x4 M.2-kortplats, som ligger på baksidan av kortet. Det finns dock fyra SATA-portar med stöd för RAID 0, 1 och 10 arrays. Längst ner på brädet finns en enda PCIe 4.0 x16-kortplats i full längd, med en rad frontpanelhuvuden och kontakter nära varandra.

Om det inte räckte har moderkortet också Intel LGA115x kylfästen och inte de vanliga AMD AM4-kylfästena. Vi kommer att gå in på skälen till varför och hur senare i recensionen.

Minnesstöd på ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 är också imponerande, med stöd för upp till DDR4-4533 och upp till 64 GB över de två tillgängliga platserna. Som det ser ut har den här modellen det högst rankade mini-ITX-stödet ur lådan när det gäller minneshastighet, men för att utnyttja den på bästa sätt måste användarna justera Infinity Fabric-klockorna i firmware.

Entusiaster som vill utnyttja överklockningsfunktionerna i Ryzen 3000 och X570 kommer att hitta en 10-fasströmförsörjning som på papper verkligen ser ut för ett kort av denna storlek. Det är spetsen på en Renesas ISL69147 PWM-kontroller som arbetar i en 4 + 2-konfiguration. CPU-sektionen har åtta ISL99227 60 A-effektsteg som fördubblas med fyra ISL6617A-dubblatorer som vanligtvis används av leverantörer idag. Den största aspekten att tänka på förutom kvaliteten på strömförsörjningen är kylflänsen som kyler den och ASRocks implementering är väldigt hjärtlig inom vikt- och massavdelningen. Den har två kylflänsar som är anslutna via ett värmerör som förbinder strömförsörjningssektionen till chipsetets kylfläns, som också innehåller en liten kylfläkt i huvudsektionen. Strömförsörjningens SoC-sektion har sin egen kylfläns med alla brädans kylflänsar fästa säkert på brädet med skruvar.


ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 blockdiagram

En annan anmärkningsvärd aspekt att överväga på ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 är att den levereras med Intel LGA115x kylfästen. Medan majoriteten av användarna ifrågasätter vad logiken ligger bakom detta är den här modellen mini-ITX och som sådan finns det inte så många lågprofilskylare tillgängliga på marknaden för AM4 som för LGA115x. Inkludering av ett Intel-fäste på detta mindre formfaktor AMD-kort förbättrar faktiskt kylarens kompatibilitet med vissa kylare, men implementeringen av kylflänsarna orsakar oro för att vissa kylare inte passar. ASRock har en svalare kompatibilitetslista som består av stödda Corsair-, Silverstone- och Noctua-kylare, men i efterhand är det lite tunt och något som användare bör överväga om de vill köpa den här modellen.

TL; DR om prestanda

Att bedöma ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 på prestanda, i våra systemtester fann vi att det fungerade mycket bra med våra systemtester med låg strömförbrukning, snabba starttider i vårt POST-test och bra out of the box DPC-latensprestanda . I vår beräkningstestning fann vi att resultaten var konkurrenskraftiga med poängen högst upp i diagrammen i vårt 3DPM-poängberäkningstest, men lägre än förväntat resultat i tester som vårt Blender-renderingstest. Det målar en genomsnittlig och övergripande bild i storleksordningen, men skillnader i prestanda mellan de flesta modeller som tidigare testats är marginella, och som sagt är dess prestanda konkurrenskraftig.

Vår erfarenhet av att överklocka vår Ryzen 7 3700X-processor på ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 var starkt fokuserad kring VDroop när LLC-profilerna lämnades upp till firmware. När vi kör våra manuella överklockor upptäckte vi att vi upplevde en hel del VDroop vid alla frekvenser. Vid 3,6 till 4,2 GHz med 1,25 V inställd för CPU VCore i BIOS upplevde vi cirka 0,019 V VDroop. Detta är inte nödvändigtvis dåligt och vi upplevde ingen instabilitet i våra tester inom våra parametrar. En märkbar fördel med VDroop-effekten kom i vår energiförbrukning med siffror under vad vi har upplevt på andra kort på samma eller med liknande inställningar. Prestandan i vårt POV-Ray-riktmärke var bra och konsekvent när vi gick upp 100 MHz. En annan punkt att notera är att CPU-temperaturerna var lite varmare än väntat, men det kan hänföras till formfaktorn och densiteten hos komponenter runt ett tätt packat AM4 CPU-uttag. Detta förklarar fortfarande inte de varmare än normala CPU-temperaturerna vid standardinställningarna och vi märkte högre än vanligt CPU VCore-spänning vid belastning än de tidigare X570-modellerna vi har sett; tillämpa PBO även om den senaste ABBA AGESA från AMD inte såg någon förbättring jämfört med lager heller.

Tävlingen

Användare har lite att välja mellan i SFF-utrymmet, och ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 placerar sig bra på marknaden med ett relativt lågt pris på $ 240. Jämfört med vad som för närvarande finns på marknaden, GIGABYTE X570 I Aorus Pro WIFI ($ 220), ser ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 ut att vara den bästa av de två på specifikationerna (vi har ett test av GBT kommer snart). ASUS ROG Strix X570-I Gaming ($ 299) och den något större mini-DTX ROG Crosshair VIII Impact (£ 384) och båda ASUS-modellerna är också konkurrenskraftiga i det lilla formfaktor X570-utrymmet. ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3 i en mycket bra position för användare som vill köra flera skärmar från Thunderbolt 3 och bygga ett högpresterande spelform med liten formfaktor. Det finns försiktighetsåtgärder som en enda PCIe 4.0 x4 M.2-kortplats och tyvärr, inget moderkort är perfekt, men ASRock har ett bra antal solida mini-ITX-modeller över flera chipsets och med Thunderbolt 3 och Wi-Fi 6 802.11ax trådlös anslutning körning av funktionsuppsättningen är liten inte alltid mindre.

Läs vidare för vår utökade analys.

0 Shares