Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD Hybrid CrossFire Preview: Att göra två långsamma grafikprocessorer… Inte så långsamt

Det finns två typer av grafik som gör ett fruktansvärt jobb när det gäller att köra de senaste 3D-spelen: integrerad grafik och diskreta GPU:er. Problemet är att en spelare som faktiskt vill spela något som Unreal Tournament 3 eller Crysis inte kan göra det på någon av de ovannämnda lösningarna, och om han/hon bara har $70 att spendera på en GPU kommer det tyvärr inte att vara tillräckligt för att lösa deras problem. ATI och NVIDIA har alltid hävdat att användare av sådan low-end grafik inte är hardcore-spelare och därför inte har något emot att inte kunna spela de senaste spelen. Vi skulle säga emot att de sannolikt inte kommer att bli hardcore-spelare eftersom de inte kan spela spelen, men vi sparar den debatten till en annan dag.

Mycket av den mycket låga diskreta grafikmarknaden existerar på grund av Intel, tro det eller ej. Eftersom Intel levererar de allra flesta integrerade GPU:er, och eftersom dess integrerade GPU:er inte fungerar så bra, är marknaden mogen för både ATI och NVIDIA att gå in och erbjuda något bättre, till minimal kostnad. Intel har dock nyligen åtagit sig att accelerera sin integrerade grafiska färdplan, vilket resulterar i mycket snabbare integrerade GPU:er under de kommande åren. Detta sätter ytterligare press på AMD/ATI och NVIDIA för att öka värdet på deras low-end GPU:er.

AMD:s lösning för att tillföra mervärde till både integrerad och diskret grafik i lågprisklass är genom vad den kallar Hybrid CrossFire. Under dagens analytikerdag kommer AMD att avslöja en mycket begränsad mängd information om Hybrid CrossFire och därför kan vi prata om några av detaljerna på hög nivå idag.

Hybrid CrossFire fungerar genom att låta dig köra integrerad grafik och diskret grafik av låg kvalitet i CrossFire (multi-GPU)-läge, vilket förbättrar den övergripande prestandan. Du tar i princip två fruktansvärt långsamma GPU: er och gör en inte så långsam GPU. Uppenbarligen kommer det här bara att fungera med AMD-grafik och AMD-kretsuppsättningar, men idén är intressant – den kan mycket väl förbättra värdet i både integrerad grafik och diskret grafik i low-end, om prestandavinsterna skulle vara tillräckligt betydande. Det ger också AMD en anledning att sälja en AMD-chipset och ett AMD-grafikkort.

AMD insisterar på att Hybrid CrossFire kan ta ett spel som inte går att spela på ett low-end grafikkort och göra det spelbart tack vare den extra hästkraften hos den integrerade GPU:n.

Hybrid CrossFire kräver två komponenter: en Hybrid CrossFire-kretsuppsättning och ett grafikkort som stöds. Chipset-delen är den kommande RS780, en efterföljare till AMD 690G och en integrerad grafikversion av AMD 790-chipset. RS780 kommer att levereras med en integrerad RV610-grafikkärna, hjärtat i ATI Radeon HD 2400 Pro. AMD insisterar på att RS780G:s integrerade grafik är i grunden oförändrad från Radeon HD 2400, så vi bör förvänta oss en liknande prestandanivå (AMD uppskattade 3-4 gånger 3DMark ’06-poängen för 690G, men gav ingen information om faktiska speltester).

Tyvärr kommer den första inkarnationen av Hybrid Crossfire med RS780 bara att fungera med de kommande Radeon HD 3400-seriens grafikprocessorer. Om du sticker ett Radeon HD 3400-kort (3450 och 3470 kommer tidigt nästa år) kommer både den integrerade RV610-grafiken och Radeon HD 3400 att fungera tillsammans under 3D-spel. Om möjligt kommer de två att använda ett grundläggande AFR CrossFire-läge där varje GPU ansvarar för att rendera sin egen ram. Eftersom de två GPU:erna borde vara relativt väl matchade vad gäller prestanda, borde belastningsbalansering inte vara något större problem. AMD berättade att de har sett en ökning i prestanda på allt från 40 – 70% i spel som Unreal Tournament 3, Crysis och Call of Duty 4. Vi fick ingen mer vägledning om prestanda.

Prestandaaspekten av tekniken kommer inte att fungera med några andra kort, för att inte tala om att det inte skulle vara någon prestandafördel av att köra en Radeon HD 3870 och låg RS780 integrerad grafik i CrossFire. Hybrid CrossFire låter dig dock ha stöd för flera bildskärmar över dina integrerade och diskreta GPU:er.

Tillkännagivandet blir ännu mindre spännande när du inser att den största funktionen hos Hybrid CrossFire, möjligheten att stänga av din diskreta grafik och endast använda integrerad grafik i scenarier som inte är spel, inte kommer att levereras i den första versionen av plattformen. Medan AMD nämnde att energisparfunktionen kan vara något vi kommer att se under 2008, kommer den definitivt inte att ta sig ut i den första utgåvan.

Energibesparingspotentialen för Hybrid CrossFire är enorm; även med den mest aggressiva strömhanteringen vi ser på GPU:er idag, slösar kort som Radeon HD 3870 och GeForce 8800 GTS fortfarande mycket kraft när de inte spelar 3D-spel. Framtida versioner av Hybrid CrossFire skulle tillåta dig att byta till lågeffekts integrerad grafik när du inte behövde prestandan från ditt diskreta kort, vilket helt och hållet stänger av strömmen till den energikrävande tilläggs-GPU:n och litar på integrerad grafik för grundläggande videobehov (t.ex. Windows skrivbord).

Tanken är att du skulle få din videoutgång från din integrerade GPU, tilläggskortet skulle helt enkelt fungera som en accelerator som driver data till utgången på moderkortet. Framtiden för teknologier som Hybrid CrossFire är spännande. Räkna med att se Hybrid CrossFire med RS780-kort som börjar i slutet av januari för den kinesiska marknaden och i mars för resten av världen.