Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD Duron 900 och Roadmap Update

Branschen råkar vara på en av de punkter i sin existens där det gamla talesättet “de beslut du fattar idag kommer att påverka dig för resten av ditt liv” passar ganska bra. Tillverkarna håller på att ta sig från sin senaste tvåårshöjd där marknaden blomstrade och försäljningen inte kunde ha varit bättre, och står nu inför verkligheten att de inte kan vila på lagrarna på obestämd tid. Det är under tider som denna som produkter som Athlon och Pentium 4 designas, och användarna har inte mycket mer än samma gamla, samma gamla för att hålla dem sysselsatta tills nästa stora satsning på en uppgradering.

Om du tänker efter så har det ärligt talat gått ett tag sedan vi rekommenderade en större uppgradering för er alla. När AMD760-kretsuppsättningen släpptes sa vi vänta tills DDR-priserna sjunker; och när Pentium 4 släpptes sa vi åt dig att vänta på versionen med 0,13 mikron.

Tyvärr finns det väldigt lite på radarn under större delen av 2001 som kommer att vara av storleken på introduktionen av de allra första Voodoo-korten, eller de första Pentium II eller till och med de första Athlons. Server/arbetsstationsmarknaden kommer att se några intressanta produkter med nya Intel Xeon och AMD760MP, men för majoriteten av datoranvändare kommer det inte några större uppgraderingar under de närmaste månaderna.

Det betyder inte att det inte finns användare där ute som kommer att vilja uppgradera, det finns faktiskt en hel del användare som kommer att vilja uppgradera. Men utan en större push för en fullständig systemuppgradering kommer detta för många att vara tiden för en stegvis uppgradering. De användare som kanske fortfarande använder överklockade Celerons, äldre Pentium III eller kanske till och med de första 500MHz Athlons kan tycka att deras system svarar lite långsammare än de är vana vid. Samtidigt, med en ny Palomino-kärna på gång och en större cacheversion av Pentium 4 på en 0,13-mikrons process som kommer ut senare i år, vill du egentligen inte spendera allt för mycket på en uppgradering just nu bara för att få reda på att du längtar efter en annan fix på bara 9 månader.

Idén med en inkrementell uppgradering är intressant. Till att börja med vill du ha något snabbare än din nuvarande installation, men samtidigt vill du inte spendera mycket och skulle helst vilja återanvända så mycket som möjligt. Samtidigt är en mans dröm en annans verklighet, så det vi refererar till som en “inkrementell” uppgradering är också ett bra sätt att sätta ihop ett nybörjarsystem.

Hjärtat i denna typ av uppgradering eller nybörjarsystem har ofta varit en lågkostnadsprocessor från antingen Intel eller AMD:s linje, och på senare tid har vår rekommendation fallit i sfären av AMD:s Duron. Idag erbjuder AMD vårt val för en nybörjarprocessor med en boost; Duron får sin inkrementella uppgradering från 850MHz till 900MHz.