Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD CPU & Chipset Roadmap – november 2000

AMD har verkligen gjort 2000 till ett bannerår för dem. Mitt i skepsis om huruvida de skulle kunna överskugga sina många brister och faktiskt göra Athlon till ett framgångsrikt alternativ till Intels flaggskeppsprocessorer, har AMD gått utöver förväntningarna hos praktiskt taget alla i den här branschen. Om du hade talat om AMD som en prestandaledare redan vid lanseringen av deras K6-III-processor förra året skulle du ha blivit förlöjligad. Men med den senaste statistiken som visar att AMD har nästan 40 % av marknaden för prestandadatorer, 24 % av marknaden som tillhör Athlon-processorer, är det uppenbart att saker och ting har vänt för AMD.

Men när man tittar på prestandafördelen som Athlon har jämfört med Pentium III i de flesta applikationer och spel, inser man snabbt att AMD inte har förtjänat sin del av kakan baserat på ren prestanda. I många fall kom prestationsskillnaden mellan en Athlon och en Pentium III ner till några procent, och i vissa fall kom Pentium III till och med överst. Så varför har AMD haft ett så underbart år när vi började vår artikel om Intels framtid med att säga raka motsatsen? Det kommer verkligen ner på frågan om avrättning och deras färdplan.

För första gången på ett tag hade AMD exekverat med nästan perfekt precision. De var de första med 0,18 mikron-processen och de första att släppa ett antal klockfrekvenser inklusive landmärket 1GHz. För bara mindre än en månad sedan lanserade AMD sin 760-chipset som förde ner Double Data Rate (DDR) SDRAM till PC-prestandanivån, och det kommer inte att ta lång tid, som du snart kommer att se, att få ner det till ännu lägre kostnad prispunkter.

För tre dagar sedan gav vi er en titt på Intels planer för resten av detta år och deras färdplan för 2001. Och igår gav vi slutstenen till deras färdplan, Pentium 4-processorn, en mycket grundlig titt. Med nästan alla Intels kort på bordet är det dags att ta en titt på AMD:s hand och se vad de har.

Innan vi dyker in i AMD:s färdplan, låt oss peka ut några mycket viktiga ämnen att tänka på när det gäller framtiden för både Intel och AMD:

  • Intels färdplan är starkt beroende av två saker: exekveringen av Pentium 4 och rampningen av dess klockhastighet. Om någon av dessa saker inte lyckas kommer Intel att hamna i en mycket olycklig situation.
  • Som vi upptäckte i vår Pentium 4 Review, kräver själva processorn en hel del uppmärksamhet för att dess verkliga potential ska ses. SSE2-optimeringar är nästan ett krav för att se Pentium 4 utmärka sig i en hel del applikationer.
  • På AMD-sidan fungerar Athlon underbart, och i kombination med en DDR-plattform gör dess prestanda på 1,2 GHz Pentium 4 på skam. Tyvärr blir dagens Athlon-processorer helt enkelt för varma, och vid 1,2 GHz avger Athlon redan mer värme än Pentium 4 på 1,5 GHz.
  • Duron säljer fortfarande inte så bra som den borde vara i Nordamerika. Tydligen är försäljningen i Europa otrolig, men Duron är fortfarande i behov av en verkligt lågkostnadsplattform att köra på.

Med det i åtanke, låt oss ta en titt på hur AMD:s framtid ser ut.