Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD avslöjar fler Llano-detaljer på ISSCC: 32nm, Power Gating, 4-kärnor, Turbo?

Efter att ha löst in Intels check och framstått som mer konkurrenskraftig än väntat mot Clarkdale 2010 är det som en nystart för AMD. Nyheterna blir bättre.

I slutet av förra året sa AMD att man före slutet av 2010 skulle sampla sin första APU (Accelerated Processing Unit) – kodnamnet Llano. Idag tillkännager AMD att de första Llano-proverna, byggda på Global Foundries 32nm high-k + metal gate, SOI-processen kommer att provtagning till partners under första halvåret i år.

GF:s 32nm SOI High-K + MG-process kommer att användas med Llano

För de som inte känner till är Llano AMD:s första hybrid-CPU-GPU med on-die-grafik. Grafikkärnan är ett derivat av AMD:s DirectX 11 Evergreen lineup (samma härstamning som Radeon HD 5970, 5870, 5850, 5670, 5570, 5450, etc…).

Llano kommer att gå upp mot Sandy Bridge, vilket verkar ha skjutits tillbaka till 2011 för volymtillgänglighet enligt Intels interna färdplaner. Även om Sandy Bridge kommer att ha grafik on-die, kommer det fortfarande bara att vara DX10-klass – AMD kommer att ha fördelen med funktioner när det gäller grafik.

Llanos funktioner

Idag lär vi oss lite mer om CPU-sidan av Llano. Det första chippet kommer att vara en fyrkärnig processor plus on-die-grafik. Varje kärna är härledd från Phenom II, men det finns ingen delad L3-cache. Så Llano-kärnor ser mycket ut som Athlon II-kärnor. Jag har hört att de kan ha några arkitektoniska tweaks, så prestandan kan vara bättre än dagens Athlon II.

Vid 32nm är varje kärna (minus L2-cache) endast 9,69 mm^2 och består av över 35 miljoner transistorer. Varje kärna är ihopparad med sin egen 1MB L2-cache, vilket innebär att fyrkärnig processor kommer att ha totalt 4MB L2 on-die. AMD förväntar sig att Llano ska köras på över 3 GHz, vilket borde vara mer än möjligt vid 32nm med tanke på att vi redan är nära 3GHz med 45nm Athlon II X4.

AMD:s första Power Gated CPU

Med Nehalem introducerade Intel power gating, en teknik som gör att en kärna kan stängas av nästan helt, vilket minimerar läckström när den är inaktiv. Detta minskar inte bara tomgångskraften utan det gör det också möjligt för Intel att använda extra TDP för att öka aktiva kärnor.

Llano använder power gating såväl som en digital APM-modul. AMD går inte in på så mycket detaljer om den digitala APM-modulen men jag gissar att vi kommer att se samma sorts turboliknande funktionalitet av Llano, inklusive grafikturbo.

AMD påpekade också att Llano använder en “strömmedveten klockrutnätsdesign”. Jag kunde inte få ut mycket mer information från AMD på den här, annat än att den förväntar sig en ~2x minskning av klockomkopplingseffekten. Att helt enkelt distribuera klockan till alla delar av en modern mikroprocessor kan ta upp en hel del kraft, alla förbättringar av effektiviteten där är mycket viktiga.

Jag kommer att fortsätta gräva för att se om jag kan få någon mer information om den här aspekten av Llano.

Slutord

Llano kommer uppenbarligen att kräva ett nytt uttag. Allt AMD säger är att OEMs kommer att leverera system under 2011. Det är oklart om vi kommer att se något i kanalen innan dess, men med sampling under de kommande månaderna verkar det som att AMD kan vara redo för Sandy Bridge när den kommer nästa år .

AMD kvalificerar inte sitt uttalande från 2011 med en indikation på vilket kvartal man kan förvänta sig system. Med tanke på att de första proverna kommer ut nu, skulle jag förvänta mig att se Llano någon gång under första halvåret 2011, men det är rent gissningar från min sida. Sandy Bridge är planerad att levereras i volym under första kvartalet 2011.

De stora frågorna framöver är 1) hur mycket AMD och Intel kommer att skala upp sin grafikprestanda på dessa chips, och 2) hur viktigt DX11-stöd kommer att vara för det kommande APU-racet.