Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD Athlon "Thunderbird" 1,1 GHz

Vi går in i storleksstriden igen med AMD och Intel. Om du kommer ihåg, förra gången vi slutade med den här tävlingen baserad på klockhastigheter, innan AMD:s Thunderbird-släpp, hade AMD precis släppt 900, 950 och 1GHz Athlon-delarna, och som svar gjorde Intel sina 1GHz Pentium III-delar tillgängliga i “begränsade kvantiteter” innan de släpper sina 850- och 866MHz-processorer.

Utgivningen av AMD:s Thunderbird- och Duron-processorer i juni skapade ett välkommet avbrott från den till synes månad till månad releasen av nya processorer som helt enkelt hade en högre klockhastighet. Faktum är att under loppet av bara 6 månader, från oktober 1999 till mars 2000, släppte AMD 7 olika klockhastigheter Athlons för att tävla med de 5 Pentium III som Intel kastade fram på marknaden. Vi klagar alla över den snabba takten som grafikkortsindustrin rör sig i, men kan du föreställa dig hur löst vi skulle hålla fast vid vårt förstånd om NVIDIA släppte en högre klockad GeForce2 varje månad?

Å andra sidan har detta konstanta flöde av processorer från de två stora som för närvarande kör showen hållit priserna mycket rimliga. För bara fyra månader sedan innebar det att ha en 1GHz-processor i ditt system att spendera runt 1 000 USD eller mer på enbart din CPU, och därmed reservera chipsen för de som verkligen behövde kraften och de som hade förmågan att spendera mer än 1/3 av kostnaden av sin dator på sin CPU.

AMD har definitivt varit en förespråkare för att få ner prestandamarknadssegmentet i pris men upp i faktisk hastighet. Med sina senaste prissänkningar innehar AMD inte bara titeln som det första företaget att erbjuda de första 1GHz stationära processorerna utan också det första att erbjuda sina 1GHz-chips, i kvantitet, till under 500 $. För slutanvändaren, och den genomsnittliga AnandTech-läsaren, kan en AMD Athlon “Thunderbird” som körs på 1GHz fås för priset av NVIDIAs senaste grafiklösning, plus eller minus några få dollar. Men det är inte den mycket höga delen där AMD har gett oss mycket trevliga priser – en 800MHz Thunderbird kan köpas för $200 eller mindre och en ingångsnivå Duron som kör på 600MHz annonseras redan till under $70. Var och en av dessa processorer, från de högsta 1GHz delarna till de lägsta 600MHz Durons har samma 200MHz FSB (100MHz DDR) och 133MHz minnesbussstöd som visar AMD:s strategi för att skilja mellan sina produkter.

Det Sunnyvale-baserade företaget är tillbaka för ännu en uppsättning i denna klockhastighetstennismatch som har pågått intensivt det senaste året nu med senior rival, Intel. Intel tog senast kontroll över rampljuset med sitt årliga Fall-utvecklarforum i San Jose som introducerade, mer i detalj, NetBurst-arkitekturen som kommer att driva deras kommande Pentium 4-processor. Utöver den avslöjandet fick Intels Pentium III-familj en ny medlem i juli, som väger in på långt ifrån söta 1,13 GHz, vilket markerar Intels avgång från 50 MHz klockhastighetssteg och går vidare till de 133 MHz steg som varje efterföljande Pentium III kommer att hoppa upp. förbi.

Det var lanseringen av 1,13 GHz Pentium III som tvingade AMD att svara med sin 1,1 GHz Thunderbird idag. Om du kommer ihåg, hade AMD Thunderbird igång på 1,1 GHz redan i mars i deras överlägsna gömställe (läs: Hotellsvit) utanför Intels Spring IDF i Palm Springs, CA. Vi visste då att Thunderbird kunde slå 1,1 GHz, men det var inte förrän det fanns ett tydligt behov av en sådan processor som AMD tänkte ta odjuret ur träningen.

Med Intel som leder klockhastighetsracet är det AMD:s tur att svara med deras andra fyrsiffriga hastighetsdemon klockad till 1100MHz. Låt oss titta på den nyaste medlemmen av Athlon “Thunderbird”-familjen.