Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD Athlon MP 2200+ Server Roundup – september 2002

Som AMD:s mest framgångsrika stationära mikroprocessor någonsin har Athlon åtnjutit otroligt många segrar på konsumentmarknaden. Något ironiskt nog ligger en av Athlons stora styrkor i ett område där det inte har klarat sig så bra – företagsmarknaden.

Athlons kraftfulla exekveringsenheter, mycket stora L1-cache och korta pipeline gör den till en utmärkt CPU för servrar. Multiprocessorarkitekturen hos Athlon MP inklusive dess punkt-till-punkt-bussprotokoll lämpar sig också ganska bra för en högpresterande databas eller webbservermiljö.

Redan innan vi kunde sätta våra Athlon-prestandateorier på prov tog vi en risk och migrerade våra Pentium III Xeon-webbservrar till Thunderbird-lösningar med en processor. Ungefär ett år senare släppte AMD 760MP-kretsuppsättningen och släppte verkligen lös kraften hos Athlon CPU som en serverlösning.

Trots Athlon MP:s omvälvande prestanda i webb- och databasserverapplikationer, såg CPUn en besvikelse antagande på marknaden. Ingen av tier 1 OEM:s rörde AMD:s första 2P-lösning (två processorer) vilket tvingade det Austinbaserade företaget att vända sig till mycket mindre tillverkare för att driva sin nya plattform.

Athlons utmärkta prestanda i FPU-tunga vetenskapliga applikationer har gett AMD större marknadsandelar än till och med Intel i ett antal nischdistribuerade datormiljöer. Den forskare och forskarvärlden insåg snabbt att mängden prestanda du kan få ut av en 1U 2P Athlon MP-server lätt översköljde allt i prisklassen och blev därmed ett av få framgångsområden för plattformen.

Med företagsbudgetar som skärs ner som ett resultat av den nuvarande ekonomin och IT-avdelningar känner sig mer bekväma med Athlon MP-plattformen nu när den har funnits i drygt ett år, känner sig fler och fler företag bekväma med att överväga AMD. Allt snack kring AMD:s Hammer som en serverlösning har också gett AMD:s nuvarande serverlinje en del positiv press, eftersom den framställer AMD som en kapabel server-CPU-tillverkare.

Och där det finns en efterfrågan kommer utbudet säkert att följa med; När vi först tittade på Athlon MP var Appro den enda servertillverkaren som kunde leverera ett förstklassigt 1U-system baserat på plattformen. Idag finns det över 11 tillverkare som hade lösningar redo för AMD:s lansering av Athlon MP 2200+ förra månaden.

Vi har redan tittat på 2200+ när den gjorde sin stationära debut för över två månader sedan, och med inte mer än en 66MHz ökning av klockhastigheten var det inte meningsfullt för oss att slösa tid på att benchmarka den nya processorn. Istället letade vi upp några av tillverkarna av Athlon MP-serverlösningar och bestämde oss för att sammanställa en liten sammanfattning av deras MP 2200+-erbjudanden.

För närvarande är alla våra webbservrar Athlon MP-baserade och vi migrerar även alla våra databasservrar till AMDs plattform, så vad vi beträffar har Athlon MP bevisat sin prestanda och tillförlitlighet för oss i en verksamhetskritisk server miljö. Den enda frågan som återstår är vilken tillverkare som bygger den bästa Athlon MP-servern, och det är precis vad vi är här idag för att svara.