Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD Athlon 64 FX-60: Ett Dual-Core farväl till Socket-939

AMD:s Socket-939 har varit den valda plattformen nästan direkt efter introduktionen, så det är passande att den sista Socket-939-processorn som släpps skulle vara Athlon 64 FX-60.

Efter dagens lansering av FX-60 kommer det inte att finnas några snabbare Socket-939-processorer. Istället blir allt annat Socket-AM2 (det nya namnet för Socket-M2). Nästa kvartal kommer AMD att lansera sin Socket-AM2-plattform tillsammans med AM2-versioner av Athlon 64, Athlon 64 X2 och FX-62. Med tanke på att AM2-plattformen lägger till DDR2-stöd, är det fullt möjligt att Athlon 64 FX-62 inte kommer att få en klockhastighetsbump över FX-60 och bara använda minnet med högre bandbredd som motivering för det högre modellnumret.

Även om vi generellt har hållit oss ifrån att rekommendera AMD:s FX-serie av processorer kan vi inte låta bli att vara lite exalterade över FX-60. När AMD introducerade sin X2-linje av processorer med dubbla kärnor, förblev FX-serien enkärnig, men bibehöll en ganska hög klockhastighet. AMD gick till och med så långt som att släppa FX-57, klockade hela 400MHz högre än den snabbaste X2. Med FX-60 är den trenden över; från och med denna dag är alla medlemmar i FX-serien av processorer nu dual core. De säljs fortfarande under varumärket Athlon 64 FX, trots att de är dubbla kärnor.

Vår spänning över Athlon 64 FX-60 handlar egentligen inte om dess prestanda, även om den vid 2,6 GHz är ganska fantastisk; snarare är det mer av en spänning av princip. Vi har gynnat och rekommenderat processorer med dubbla kärnor till kraftanvändare så snart de var tillgängliga, även om processorer med dubbla kärnor generellt sett var mycket långsammare i entrådiga applikationer än deras motsvarande prissatta enkärniga alternativ. Med FX-60, åtminstone i den höga delen, är detsamma inte längre sant.

Den snabbaste enkärniga AMD-processorn är fortfarande Athlon 64 FX-57 som körs på 2,8 GHz, som AMD kommer att fortsätta att sälja tillsammans med FX-60. Men med klockhastighetsgapet mellan 2,6 GHz dual core FX-60 och 2,8 GHz single core FX-57 på ynka 7,6 %, kan du effektivt gå till en CPU och få bästa entrådiga och flertrådade prestanda. Kom ihåg att de bästa applikationerna som skalas med klockhastighet generellt ger dig 50 % avkastning på varje 100 % ökning av klockhastigheten, så i de flesta enkeltrådade fall kommer FX-57:s prestandafördel att ligga på 0 – 4 % räckvidd. Men på baksidan, det faktum att FX-60 är en dubbelkärnig processor kommer att köpa den mycket i flertrådade applikationer.

Som med alla processorer i FX-serien debuterar FX-60 på $1031 i kvantiteter av 1000, så du kan förvänta dig att gatupriserna ligger på eller runt den siffran. FX-57 kommer att sjunka till $827 eftersom den kommer att existera tillsammans med FX-60.

FX-60 är egentligen bara en multiplikatorupplåst 2,6 GHz Athlon 64 X2. Det är fortfarande en 90nm-processor och det finns inga arkitektoniska förändringar som vi har blivit medvetna om eller kunnat hitta på egen hand. Vi betonar att det fortfarande är ett 90nm-chip på grund av det faktum att dess närmaste konkurrent, Pentium Extreme Edition 955, precis debuterade på Intels 65nm-process. Eftersom Intel är inne på en mindre tillverkningsprocess kan de stoppa in fler transistorer på ett mindre utrymme. Så även om Pentium EE 955 är ett 376 miljoner transistorchip, tar de bara upp 162 mm2 utrymme. Athlon 64 FX-60 som jämförelse är ett 233-miljoner transistorchip, men dess form är 199 mm2 större. Övergången till 65nm för AMD bör halvera tärningsstorleken ungefär förutsatt att inga arkitektoniska förändringar sker, men tills dess kommer Intel åtminstone att ha tillverkningsfördelen.

Du bör dock inte anta att den mindre, svalare tillverkningsprocessen kommer att resultera i en kraftfördel för Intel. Problemet är att dessa 376 miljoner transistorer används för att bygga en beast av ett chip med en 31-stegs pipeline, så strömförbrukningen är fortfarande faktiskt högre på Extreme Edition än på AMD:s snabbaste dubbla kärna:

Flytten till 65nm har säkerställt att AMD inte längre kan hävda att de förbrukar mindre ström under full belastning än vad Intel gör på tomgång, men AMD har fortfarande en betydande effektfördel. Under full belastning förbrukar Pentium Extreme Edition 955-systemet 25 % mer kraft än vår Athlon 64 FX-60 testbädd. Så lyckligtvis för AMD översätts inte Intels tillverkningsfördel faktiskt till en effektfördel, men oturligt nog för AMD leder den till en tillverknings- och kostnadsbesparingsfördel.