Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AMD Athlon 64 FX-57: Den snabbaste singelkärnan

Introduktion

AMD ökar hastigheten på deras högst presterande CPU idag. Athlon FX-57 är en 200MHz bump från nuvarande FX-55, vilket bringar klockhastigheten för den högst presterande enkärniga processorn på marknaden till 2,8 GHz. Denna blygsamma ökning på 7,7 % är inte det enda, sluta med alla farthinder, men AMD har fortfarande en mycket bättre position än Intel när det gäller att extrahera prestanda genom att ta på sig ytterligare 200MHz. Intels successiva 200MHz ökningar på Prescott sedan dess existens har ökat prestanda med mindre och mindre mängder 2,8 GHz till 3,8 GHz är en 35,7% ökning av klockhastigheten, vilket borde vara en överskattning av prestanda som spärrar cachestorleksökningar. Om vi ​​tittar på AMD:s prestandaförbättringar från 1,8 GHz till 2,8 GHz är den övre gränsen för vår prestandaökning större än 55 %, plus eventuell förbättring för att fördubbla cachestorleken.

Prestanda skalar inte exakt linjärt med klockhastigheten i de flesta fall, men poängen är att K8 startade snabbare än Prescott med lägre klockhastigheter. Resultatet av hastighetsökningarna på nuvarande generations processorer har blivit ett ökande prestandagap mellan Intel och AMD till förmån för AMD. Även i de riktmärken där AMD:s arkitektur traditionellt förlorar mot Intel, har gapet antingen minskat eller så har resultatet förändrats totalt. Det finns helt enkelt inte något sätt som Intels nuvarande arkitektur kan konkurrera i enkelgängad prestanda i den avancerade delen.

Men som vi har nämnt gång på gång är en stadig ökning av klockhastigheten över tiden ett förlorande förslag. Framtiden för datorprestanda måste i allt högre grad förlita sig på arkitektoniska förbättringar. Den första inkarnationen av denna syn har varit introduktionen av processorer med dubbla kärnor. Den här första generationen visar några lovande siffror på många områden, men en enda tråds maximala prestanda kommer inte att öka med tillägg av kärnor. Resultatet av detta faktum är att de som kräver extremt hög prestanda fortfarande kommer att kräva avancerade enkelkärniga processorer.

Även om branschens fokus uppenbarligen ligger någon annanstans, måste både AMD och Intel fortfarande tillgodose det nuvarande läget på marknaden. FX-57 är mycket dyr och kommer in på hela $1031 (i mängder av 1000 från AMD). Även om detta är den snabbaste processorn på marknaden, låt oss ta en titt på riktmärkena för att se hur mycket vi får för pengarna.