Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Ambitiös VIA: Flera PCI-E-grafikplatser

VIA fortsätter att byta fram och tillbaka med NVIDIA som Athlon 64:s premiärlogik, men alla ansträngningar på Pentium/Celeron-arenan har till stor del dominerats av SIS och Intel. Under de senaste 18 månaderna med lanseringen av PT800-chipset har vi sett en stark push inom företaget för en konkurrerande Pentium 4-chipset. Som en dubbelkanalsutmanare med Intels i848P-kretsuppsättning har VIA gjort det bättre för sig själv – även om många kan hävda att VIA bara stjäl konkurrens från SiS och knappt repar affärer hos Intel.

Så vart ser vi VIA på väg under de kommande sex månaderna? För det första ser det ut som att VIA vill plocka upp bitarna där Intel inte gör det; speciellt med dubbla PCIe x16-kontakter. Som ni kanske minns stöder Intels avancerade server/arbetsstation Tumwater-chipset två PEG-platser, även om den ena bara är en x8-bana med ett x16-gränssnitt. Som något av ett oväntat ser VIA ut att inte bara stödja, utan även uppmuntra NVIDIAs SLI-rörelse. Det kan vara så att VIA jobbar på något eget DeltaChrome SLI-projekt, men troligtvis verkar det som att VIA inte vill bli kvar på multidisplaymarknaden.

VIAs satsning på dubbla PEG-gränssnitt kommer att dyka upp på både Intel- och AMD-plattformar. Implementeringen av K8T890 Pro ser ut att vara den mest ambitiösa.

En sak som dock fanns runt i färdplanerna var bristen på PCIe-banor på K8T890 och K8T890 Pro. Vi kommer med största sannolikhet att se 2 x1 körfält från sydbron, men bara ett x4 körfält på K8T890. Denna x4-bana nämns inte i K8T890 Pro-färdplanen och kommer troligen inte att finnas i Pro-versionen. VIA är extremt specifik i färdplanen för att inte nämna att deras PEG-lösning är x16. Det kan vara så att vi ser två x8-enheter med x16-anslutningar. Detta är helt tillåtet i PCIe-specifikationen; Intel implementerar det precis så i deras Tumwater-chipset.

Nedan kan du se VIAs inställning till PT894 Pro-chipset. Lägg märke till bristen på ytterligare PCIe-enheter som härrör från nordbryggan.

PT894 Pro och K8T890 Pro ser båda ut att bara använda den nya VT8251 sydbryggan. Vi har lätt pratat om den här sydbron tidigare men aldrig haft många detaljer att rapportera om den. Det ser för oss ut att VT8251 kommer att skilja sig från den beprövade VT8237 på två sätt; nytt 8-kanals ljudstöd och inbyggt NCQ för SATA. Ser fram emot att se VT8251 på referensmoderkort någon gång före september.