Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Amazon Kindle Fire: En Kindle-surfplatta för $199

Kindle Fire

Tidigare rapporter om enheten som nu är känd som Kindle Fire har varierat mycket och med skenande spekulationer om vad Amazon kan meddela att den färdiga produkten tycks falla bra mellan den största enheten någonsin och en allvarlig besvikelse. Vi börjar med prissättningen. Jeff Bezos, Amazons VD, upprepade en rad mer än någon annan under evenemanget idag, “premiumprodukter till icke-premiumpriser.” Genom att sätta Fire på $199 följer han verkligen upp det senare påståendet. Detta underskrider även Barnes och Noble Nook Color, samtidigt som det ger specifikationer som matchar enheter mer än dubbelt så mycket som priset. Så, fynda? Det kan du ge dig på.

Och vad du får för de $199 är en snygg svart enhet med en 7″ IPS 1024 x 600 skärm och en 1 GHz dual-core ARM-processor. Med 11,4 mm är Fire tjockare än andra skiffer, men som vi har diskuterat tidigare , kan en tjockare enhet fortfarande vara trevlig att hålla, så länge formfaktorn fungerar. Rapporter från gdgts Ryan Block indikerar att Quanta Computers, som designade BlackBerry PlayBook, var ansvariga för designen av Kindle Fire, och av allt att döma verkar inte ha avvikit långt från den designen. Att hålla fast vid den designen kan innefatta att använda samma TI OMAP 4430 SoC, även om vi ännu inte har bekräftat det. Vad vi kan bekräfta är att med en vikt på 413 gram är detta en av de lättaste tabletterna vi har sett.

Jämförelse av surfplattorspecifikationer

Amazon Kindle Fire

Apple iPad 2

BlackBerry PlayBook

Samsung Galaxy Tab 8.9

Mått

190 x 120 x 11,4 mm

241,2 x 185,7 x 8,8 mm

194 x 130 x 10 mm

230,9 x 157,8 x 8,6 mm

Visa

7-tums 1024 x 600 IPS

9,7-tums 1024 x 768 IPS

7-tums 1024 x 600

8,9-tums 1280 x 800 PLS

Vikt

413g

601g

425 g

447g

Processor

1GHz TI OMAP 4430 (2 x Cortex A9)

1 GHz Apple A5 (2 x Cortex A9)

1GHz TI OMAP 4430 (2 x Cortex A9)

1GHz NVIDIA Tegra 2 (2 x Cortex A9)

Minne

?

512 MB

1 GB

1 GB

Lagring

8 GB

16 GB

16 GB

16 GB

Prissättning

199 USD

499 USD

499 USD

469 USD

Hårdvara är dock inte hela butiken med Elden. Amazon säljer en plattform för att uppleva dess olika Amazon-tjänster, och det lämnar ingen av dem från det här partiet. Uppenbarligen, och detta är det sista omnämnandet av Android du hittar i det här stycket och deras PR. För appar från tredje part finns Amazon Appstore. Detta kommer att vara det enda officiella sättet med vilket köpare kommer att kunna ladda sina appar på enheten, även om oförskämda hackare utan tvekan kommer att snabbt arbeta med enheten. Amazons MP3-butik finns till hands liksom Amazons Kindle-app och e-bokbutik. Detta tar oss upp till appar, musik, tidningar och böcker. Tillägget av Amazon Prime Instant Videos avrundar utbudet med över 100 000 filmer och TV-program från sådana som Fox, CBS och NBCUniversal. Köpare kommer att behandlas med en utökad WhisperSync-tjänst som nu låter användare markera sin plats i filmer och TV-program, som de redan gör med böcker och tidningar. Amazon utnyttjar till och med EC2, deras webbtjänstleverantör för att förbättra surfupplevelsen med Amazon Silk.

Amazon Silk Browser

Kindle Fire är den första enheten som levereras med Amazons Silk-webbläsare. Enligt Amazon är Silk en delad webbläsare som utnyttjar företagets EC2-moln. Tanken är enkel: istället för att bara gå ut och upprätthålla förbindelser med alla de olika servrarna som tillhandahåller innehåll för en enda webbsida, kommer Amazon att leverera så mycket av det som möjligt via sitt eget moln. Fördelen med att leverera innehåll via Amazons moln är att det minimerar antalet oberoende DNS-uppslagningar och handslag som webbläsaren måste utföra för att ladda en enda webbsida, för att inte tala om att Amazons moln förhoppningsvis ska leverera mer konsekvent prestanda på grund av omfattningen av dess implementering.

Amazon gör också en del förutsägelser i Silk. Eftersom Amazons EC2-moln samlar användningsdata från Silk-användare, kan det utveckla modeller för webbsidors åtkomstmönster. Webbläsaren kan sedan förhandshämta vad den tror blir nästa webbsida du klickar på baserat på historiska data från ett antal andra användare. Jag har alltid tyckt att webbläsarförhämtning är mycket vettigt och det verkar som att Amazon kommer att försöka göra en del av det här med Silk.

Amazons moln kan också leverera storleksoptimerat innehåll beroende på vilken enhet du använder. Exemplet Amazon ger är en 3MB jpg som kan komprimeras till 50KB utan att du kan se skillnad på en Kindle Fire. Silk kommer att arbeta med EC2 för att bestämma lämplig storlek på bilden som den ska skicka ner till dig.

Med tanke på att Kindle Fire endast är WiFi undrar jag hur stor inverkan Silks nätverksoptimeringar verkligen kommer att ha på den övergripande upplevelsen – särskilt på snabba WiFi-anslutningar. Webbsurfning på mobila enheter är fortfarande till stor del CPU-bunden och med Kindle Fire-leveransen med (förmodligen) samma CPU-kraft som ett antal andra Android-surfplattor som flaskhalsar egentligen inte borde förändras på grund av Silk.

Vi vet inte heller något om Silks underliggande analys- och renderingsmotorer. Som Google har visat oss beror webbsidans renderingsprestanda lika mycket på mjukvara som hårdvara. Amazon tar itu med nätverksdelen av problemet med Silk men det finns också CPU- och mjukvaruproblem som är antingen oförändrade eller stora okända vid denna tidpunkt.