Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AM1 Kabini Moderkort Förhandsvisning: Analysera hårdvaran

En av AMD:s främsta kännetecken för AM1 Kabini-plattformen var introduktionen av lågkostnadsmoderkort. Det reklammaterial som tillhandahålls gav ett rekommenderat AM1 kombinerat pris på 60 USD. Nu efter lanseringen är de billigaste APU:erna $31 för en dual core och $35 för en quad core. Detta borde betyda moderkort från $29 och uppåt. Idag tar vi en kort förhandstitt på nio moderkort som för närvarande är till försäljning, som börjar på $33.

AM1 ekosystem

Nästan alla slutanvändare jag pratar med föredrar namngivningskonsistens i tekniska produkter. Det måste finnas en tydlig utveckling i namnstrukturen som visar utvecklingen av en plattform över tid och generationer. Det har funnits gott om exempel – AMD:s entusiastkretsuppsättning (580/690/790/890/990FX), både AMD och NVIDIAs GPU-linjer, Intels styrkretsar (P35, X48, P55, P67, Z77, Z87). Problemet uppstår när namnschemat inte är sammanhängande. Namnet på AMD:s tre huvudsakliga processor- och chipsetlinjer är som följer:

Den övre änden har AM3+-uttaget, som kom från AM3, AM2+ och AM2. Mellanområdet är FM2+-uttaget, som härrör från FM2 och FM1. Lågprissegmentet kallas nu för ‘AM1-plattformen’. Det får det att låta som att det borde vara en väldigt gammal version av AM3, för åtminstone i vardagsspråk kommer den bara att heta AM1. I verkligheten är det ordet “plattform” kickern här, eftersom sockeln faktiskt heter FS1b:

Det som gör att den kallas AM1-plattformen är användningen av en Kabini APU i ett FS1b-uppgraderbart uttag. Det hjälper inte att alla moderkort som säljs kommer att få AM1-beteckningen. Detta betyder att om nästa iteration av Athlon-processorerna som använder “Puma”-kärnor (kodnamn “Beema”) kommer och de kallar den “AM2-plattformen” (lägg in mer förvirring med AM2-sockeln), kan det fortfarande vara FS1b-sockeln mitt på moderkortet.

Bortsett från namnkonventioner, eftersom Kabini-processorer är system-on-chips snarare än plattformar med en diskret sydbrygga, bestäms all IO på formen. AMD håller åtminstone kärnan i IO densamma över alla Kabini APU:er:

De viktigaste punkterna att notera här är:

 • Enkelkanals 64-bitars DDR3/DDR3L

 • Två USB 3.0

 • Åtta USB 2.0

 • PS/2

 • Trusted Platform Module Support

 • Upp till fyra eDP/DP/HDMI-videoutgångar

 • VGA-utgång

 • Fyra PCIe 2.0-banor för en diskret GPU/PCIe-enhet

 • Två SATA 3 Gbps-portar

 • En PCIe 2.0 x1-fil allokerad till en Ethernet-kontroller

 • Tre PCIe 2.0 x1-banor för andra kontroller (SATA, USB, LAN, WiFi, PCIe 2.0 x1-platser, PCIe till PCI-bryggor)

När vi går igenom följande moderkort kommer vi att se att vissa tillverkare använder USB 3.0- eller SATA 6 Gbps-kontroller, som drivs av PCIe 2.0 x1-banorna, för att förbättra funktionaliteten. Det finns utrymme för utveckling även inom nätverks- och ljudlösningarna.